Nucsoara – mai mult decat un condiment

Nucsoara - mai mult decat un condiment
Nucsoara vine din Indonezia. Desi numele induce in eroare, nucsoara nu este o nuca, ci samburele unui fruct care seamana cu piersica. Daca candva era unul dintre cele mai scumpe condimente din lume, azi, din fericire, este accesibila oricui.

Nucsoara (Myristica fragrans) are o aroma fina si un gust dulce-iute, ca urmare a amestecului de uleiuri esentiale care aduc a portocala, lamaie si camfor, scrieBuzzle.com.

Nucsoara se combina excelent cu scortisoara, dar si cu cimbrul. Aroma delicata este insotita de un gust usor picant, ceea ce face din nucsoara un condiment rafinat, care se preteaza foarte bine si in preparate sarate si in cele dulci.

In gastronomie nucsoarea este foarte des utilizata in Asia, dar a cucerit si bucataria europeana, intrand prin Portugalia, la mijlocul secolului al XV-lea. In secolul al XVII nucsoara a fost una din cauzele pentru care olandezii au declarat razboi britanicilor, in ceea ce a ramas in istorie ca “razboiul condimentelor”. Azi Indonezia, Sri Lanka si India produc impreuna mai mult de 12.000 de tone de nucsoara, in fiecare an. Suficient cat sa ajunga pentru toata lumea.

In Orient, nucsoara se adauga in cafea siceai, grecii o combina cu scortisoara, inclusiv in preparatele din carne, in musacale si chiftele, iar efectul este savuros. Italienii o adauga in sucul de rosii, care pune in evidenta latura picanta a condimentului. Nucsoara este cea mai buna alegere pentru preparatele dulci cu branza moale, combinata cu vanilia. Este potrivita pentru a condimenta si aroma bauturi, vinul fiert si alcoolul rafinat si chiar unele sortimente de whiskey.

Beneficii pentrusanatate

Cu toate ca ar fi suficient gustul fin si mirosul delicat, nucsoara este mai mult decat un condiment oriental. Nucsoara are proprietatea de a creste temperatura corpului, astfel ca este ideala in starile gripale, este un eficient stimulent nervos si are efecte analgezice.

Stimuleaza digestia, iar in doze mai mari este un calmant general, inducand somnul. Este un remediu pretios in bolile reumatismale, avand efect antiinflamator si pentru afectiunile pulmonare. Regleaza tranzitul intestinat. Nu in ultimul rand, nucsoara imbunatateste starea de spirit, reduce stresul si creste dorinta sexuala.

Merge de minunte cu toate legumele toamnei sustineFood.com. Printre legumele care se potrivesc cel mai bine cu nucsoara se numara broccoli si conopida gatita la aburi, cartofii copti. Nucsoara da rafinament oualelor si innobileaza pastele. Italienii folosesc nucsoara pentru a condimentacarneade pui si pestele.

Nucsoara, un afrodisiac si o minune pentru sanatate
Nucsoara nu este numai un simplu condiment, ce da o aroma speciala mancarurilor, ci si un afrodisiac si untratamentpentru numeroaseafectiuni.

In afara faptului ca este afrodisiac, nucsoara este buna si impotriva ejacularii premature. Uleiul de nucsoara este perfect pentru unmasajstimulator, dupa cum arataDigherbs. Totusi, trebuie folosit cu moderatie, pentru ca este halucinogen.

Tot uleiul de nucsoara este un bun tonic pentru piele.

Acest condiment mai este utilizat pentru a trata dizenteria, diareea, gastroenterita, varsaturile, distensia abdominala, balonarea si colicii. Este recomandata si pentru o digestie proasta.

Utilizata in mod extern poate usura durerile de dinti si cele reumatice, iar unguentele ce o contin sunt folosite pentru durerile articulare.

In India, din nucsoara se face o pasta ce se aplica in caz de eczme si impetigo, o boala de piele contagioasa, care se manifesta prin aparitia unor basicute seroase si purulente care se sparg.

Din nucsoara, ghimbir si lemn dulce se poate face un decoct bun pentru diaree si colita.

Atentie, sa nu exagerezi cu acest condiment, pentru ca poate provoca greata, ameteli, dureri de cap severe si delir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *