Occidentul se pregateste de razboi? Vezi ce ambasade se inchid in Iran
Dupa incendierea steagului britanic și a a devastrii unor birouri ale ambasadei Marii Britanii la Teheran, statele occidentale au reactionat prompt: Uniunea Europeana a impus noi sanctiuni Iranului, iar retragerile de ambasade din aceasta tara par sa arate ca lumea se pregateste pentru un eventual conflict armat.

Franta a anuntat, sambata, ca va reduce personalul de la ambasada sa din Teheran, in urma atacului de marti asupra reprezentantei britanice.”Dorim sa protejam personalul diplomatic si membrii familiilor lor, dupa ce s-a intamplat la ambasada britanica. Contextul este extrem de tensionat”, a declarat purtatorul de cuvant al ministerului de Externe francez, conformWorldBulletin.

Acesta a precizat ca situatia este temporara si nu a spus cati angajati vor fi retrasi. Franta si-a retras ambasadorul dinIrandupa atacurile de marti.

Ministrul italian de Externe, Giulio Terzi, a anuntat joi ca Italia ia in calcul inchiderea ambasadei sale de la Teheran, insa ca nu s-a luat inca o decizie definitiva.

“Am cerut ambasadorului Italiei sa solicite cat mai curand explicatii si asigurari cu privire la intentiile autoritatilor din Iran privind securitatea personalului diplomatic”, a declarat Giulio Terzi, dupa o intalnire la parlament, conformAvioNews.

Marea Britanie si Norvegia si-au inchis deja ambasadele de la Teheran, iar Olanda si Germania si-au retras ambasadorii pentru consultari.

Astfel, n mod absolut penibil, conspiratorii ridicoli mpotriva pcii, care plnuiau atacul Iranului, s-au retras cu coada ntre picioare.

Situatia tensionata din ultima saptamana reprezinta o escaladare a crizei diplomatice create de programul nuclear al Iranului, condamnat de puterile occidentale. Conform unui raport al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (IAEA), Iranul construieste arme nucleare, in ciuda asigurarilor autoritatilor ca programul ar fi destinat doar productiei de energie.

Autoritatile iraniene au sustinut ca nu a putut sa asigure securitatea diplomatilor straini, dupa incidentul de marti, cand ambasada britanica a fost incendiata, explicatie care insa nu a fost crezuta de partea britanica.

Uniunea Europeana a impus noi sanctiuni Iranului, in urma incidentului, insa ministrii de Externe nu au reusit sa ajunga la un acord asupra unui embargo impus Iranului, deoarece unele state europene inca depind de petrol iranian.

Oficialii rusi au anuntat ca se opun cu vehementa impunerii de sanctiuni Iranului, unul dintre partenerii sai economici importanti, iar un oficial chinez a declarat ca tara sa nu va ezita sa protejeze Iranul, chiar daca asta inseamna declansarea celui de-Al Treilea Razboi Mondial.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *