Președintele chinez Hu Jintao a cerut forțelor navale s fie pregtite pentru o confruntare armat și s fac progrese n modernizarea flotei, ca parte a efoturilor de menținere a pcii.

Marina militar trebuie ”s accelereze procesul de transformare și modernizare, ntr-un mod viguros, și s fac pregtiri extinse pentru o confruntare armat pentru a aduce o contribuție mai mare la pstrarea securitții naționale și a pcii n lume”, spune Hi Jintao ntr-un discurs, potrivit site-ului ”Channelnewsasia”.

Hu s-a adresat astfel puternicei Comisii Centrale Militare, la o reuniune, la Beijing, pe tema armamentului militar și a celor mai recente evenimente din domeniul marinei.

Agenția oficial de știri, Xinhua, a ncercat s decodifice afirmațiile șefului statului chinez, susținnd c declarația conform creia marina militar trebuie ”s fac pregtiri extinse pentru o confruntare”, accentund termenul “junshi douzheng”, poate fi interpretat și ”confruntare militar” sau ”lupt militar”.

ndemnul lui Hu Jintao intervine dup ce China anunța luna trecut c va iniția exerciții navale n Oceanul Pacific, n urma campaniei diplomatice a președintelui american Barack Obama, care reafirma c SUA rmn cea mai important putere a Pacificului.

narmare, dar s fie transparent

Replica Pentagonului nu s-a lsat așteptat. „China are dreptul s-i dezvolte capacitile militare i s se pregteasc, aa cum procedm i noi”, a declarat George Little, un purttor de cuvnt al departamentului american al Aprrii. El a reamintit ns frecventele apeluri ale Washingtonului ctre Beijing de a fi mult mai „transparent” n domeniul militar.

Aceast problem a transparenei necesare ntre principalele dou puteri din Pacific „face parte din relaia pe care ncercm s o construim cu armata chinez”, a mai spus Little.

La rndul su, cpitanul John Kirby, un alt purttor de cuvnt al Pentagonului, a subliniat c nu se pune problema „de a nega vreunei ri dreptul de a-i dezvolta puterea naval”. „Nimeni nu caut dispute. Dezvoltarea puterii unei Chine panice este un lucru bun pentru regiune i pentru lume”, a adugat John Kirby.

Sursa: EVZ.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.