Președintele chinez Hu Jintao a cerut forțelor navale să fie pregătite pentru o confruntare armată și să facă progrese în modernizarea flotei, ca parte a efoturilor de menținere a păcii.

Marina militară trebuie ”să accelereze procesul de transformare și modernizare, într-un mod viguros, și să facă pregătiri extinse pentru o confruntare armată pentru a aduce o contribuție mai mare la păstrarea securității naționale și a păcii în lume”, spune Hi Jintao într-un discurs, potrivit site-ului ”Channelnewsasia”.

Hu s-a adresat astfel  puternicei Comisii Centrale Militare, la o reuniune, la Beijing, pe tema armamentului militar și a celor mai recente evenimente din domeniul marinei.

Agenția oficială de știri, Xinhua, a încercat să decodifice afirmațiile șefului statului chinez, susținând că declarația conform căreia marina militară trebuie ”să facă pregătiri extinse pentru o confruntare”, accentuând termenul “junshi douzheng”, poate fi interpretat și ”confruntare militară” sau ”luptă militară”.

Îndemnul lui Hu Jintao intervine după ce China anunța luna trecută că va iniția exerciții navale în Oceanul Pacific, în urma campaniei diplomatice a președintelui american Barack Obama, care reafirma că SUA rămân cea mai importantă putere a Pacificului.

Înarmare, dar să fie transparentă

Replica Pentagonului nu s-a lăsat așteptată. „China are dreptul să-și dezvolte capacitățile militare și să se pregătească, așa cum procedăm și noi”, a declarat George Little, un purtător de cuvânt al departamentului american al Apărării. El a reamintit însă frecventele apeluri ale Washingtonului către Beijing de a fi mult mai „transparent” în domeniul militar.

Această problemă a transparenței necesare între principalele două puteri din Pacific „face parte din relația pe care încercăm să o construim cu armata chineză”, a mai spus Little.

La rândul său, căpitanul John Kirby, un alt purtător de cuvânt al Pentagonului, a subliniat că nu se pune problema „de a nega vreunei țări dreptul de a-și dezvolta puterea navală”. „Nimeni nu caută dispute. Dezvoltarea puterii unei Chine pașnice este un lucru bun pentru regiune și pentru lume”, a adăugat John Kirby.

Sursa: EVZ.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares