Bruxelles – capitala Europei islamice

belgia 300x215 Bruxelles   capitala Europei islamice internationalMusulmanii alcătuiesc un sfert din populația Bruxellesului, arată rezultatele unui studiu efectuat de Universitatea Catolică din Leuven.

Conform cifrelor prezentate, numărul locuitorilor musulmani din Bruxelles se ridică la 300 de mii de persoane, devenind cel mai musulman oraș din Europa.

Sub aspect practic, autorii studiului publicat în noiembrie evidențiază faptul că islamul este capabil să mobilizeze în Bruxelles mai mulți oameni decât biserica romano-catolică, partidele politice și sindicatele muncitorești luate împreună.

Autorul studiului, sociologul Felice Dassetto prognozează că spre anul 2030, musulmanii vor deveni majoritari în Bruxelles.

În Belgia, musulmanii alcătuiesc 6 la sută din numărul total al populației, fiind unul din cei mai mari indicatori din Europa. În opinia expertului, spre anul 2020, acesta va depăși nivelul de 10 la sută.

Potrivit lui Dassetto, islamul devine tot mai evidențiat în Bruxelles: apar tot mai multe moschei, minarete, femei cu fața acoperită și organizații musulmane.

Expertul avertizează că în capitala Belgiei tot mai mare influență o are islamul ortodoxal, fapt care împiedică integrarea comunității islamice în societatea democratică.

Majoritatea musulmanilor din Bruxelles sunt originari din Maroco (70 la sută) și Turcia (20 la sută), restul, 10 la sută sunt din Albania, Egipt, Pakistan și Africa de Nord. Ei au început să sosească aici în anii 60 ai secolului XX pentru a suplini insuficiența de forță de muncă. Chiar dacă în anul 1974 oficialitățile belgiene au renunțat la programul de utilizare a forței de muncă străine, imigranții au refuzat să se întoarcă acasă.

Astăzi comunitatea musulmani continuă să crească din cauza ratei înalte a natalității. Ca și în alte state europene, majoritatea populației musulmane o reprezintă tinerii. Aproximativ 35 la sută din marocani și turci au mai puțin de 18 ani, în timp ce doar 18 la sută din belgieni au așa vârstă.

Începând cu anul 2008, cel mai popular nume pentru băieții noi-născuți în Bruxelles a devenit Mohamed. Acesta este popular și în al doilea oraș ca mărime în Belgia – Anvers, unde 40 la sută din elevii școlilor primare sunt musulmani.

Într-un interviu publicat în ziarul belgian „De Morgen”, Mark Elchardus, unul din coautorii studiului, a declarat: “Este îngrijorător faptul că jumătate din studenții-musulmani sunt antisemiți. Mai grav este faptul că sentimentele antievreiești nu au nimic în comun cu nivelul scăzut al educației sau statut social, cum ar fi în cazul rasiștilor belgieni. Antisemitismul lor este legat nemijlocit de islam”.

Sursa: AntiMedia

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *