Continuarea calatoriei spirituale

Un articol foarte interesant primit pe mail din partea unui fost cursant MISA. Actualmente el practica yoga autentica , intr-o tara buddhista.

Continuarea calatoriei spirituale

Poate mulți au observat că o problemă majoră pe care o pun cei indeciși de la Misa este:
Ce se întâmplă dacă plec de la Misa?

Nu ne ratăm evoluția spirituală?

Well, în primul rând, raspunsul este: nu, dimpotrivă.
Deși sună a clișeu deja, primul lucru pe care îl câștigi cand pleci de la Misa e libertatea. Libertatea de a gândi, de a acționa, de a experimenta.
Oare cum poți aspira la Libertatea Supremă, fiind îngrădit de atâtea reguli: sex la oră fixă (la unison), imposibilitatea de comunicare cu “larvarii” care “te trag în jos”, imposibilitatea să vorbești deschis, reguli cretine (ai patinat pe linoleu – amendă), șamd.

În al doilea rând, apartenența la o organizație, creează doar o falsă siguranță. Faptul că mergi cu păturica o dată pe saptămană la curs nu poate fi o garanție că te vei descurca în Bardo si că nu vei avea o încarnare în lumile inferioare (animală, preta si iad).

Ideile vehiculate pe la Misa, cum că cei care pleacă sunt decăzuți, iși rateaza evoluția, etc, reprezinta o interpretare extrem de originală a textelor tantrice.

Iată ce spune Sfinția Sa Dalai Lama:
“When teachers break the precepts,
behaving in ways that are clearly damaging to themselves and others,
students must face the situation,
even though this can be challenging, criticize openly, that’s the only way.”

“Atunci când învățătorul încalcă preceptele,
comportându-se în moduri care sunt în mod clar dăunătoare pentru el înșuși și pentru alții, studenții trebuie să facă față situației, chiar dacă acest lucru poate fi o provocare, criticați deschis, asta e singura cale.”
Sursa:
http://viewonbuddhism.org/controversy-controversial-teacher-group-center-questionable.html

Alexander Berzin, “Relating to a Spiritual Teacher: Building a Healthy Relationship”

“Following a misleading teacher can bring the disasters of unsound practice or spiritual abuse that can ruin enthusiasm for the spiritual path. It can turn open-minded seekers into bitter cynics, completely closed to further steps toward liberation and enlightenment. The joyless, disillusioned mental state of such people is difficult to break. It is a living hell. We may understand this point by considering the analogy of being hurt in an unhealthy relationship with a seemingly upright partner or friend who has betrayed our trust. We may be so devastated from the disastrous experience that we close up emotionally and are afraid of entering another relationship. We may even repudiate the value of any relationships at all.”

“Urmând un profesor care induce în eroare, poate conduce la dezastrul unei practici nesănatoase sau abuz spiritual care poate ruina entuziasmul pentru calea spirituală. Un căutător cu mintea deschisă  se poate transforma într-un cinic amar, complet închis față de etapele următoare către eliberare și iluminare.Lipsiți de bucurie, deziluziile unor astfel de oameni sunt greu de depășit. Este ca un iad viu. Putem înțelege acest punct de vedere printr-o analogie cu a fi rănit într-o relatie nesănătoasă cu un partener aparent potrivit sau cu un prieten care a trădat încrederea noastră. Putem fi atât de devastați de experiența dezastruoasă, încât să ne închidem emoțional și să ne fie frică de a intr-o altă relație. Putem respinge chiar valoarea oricărei relații.”
Sursa:
http://www.berzinarchives.com/web/en/archives/e-books/published_books/spiritual_teacher/pt3/spiritual_teacher_15.html

Sună cunoscut?

Ceea ce se prezintă la Misa, necesitatea ca discipolul să păstreze o viziune pură vis-a-vis de învățător, face parte din legămintele tantrice, cunoscute sub numele de samaya.

Ceea ce nu se spune însă, este că nu doar dicipolul trebuie să păstreze samaya (legămintele), ci si învățătorul (după cum rezultă și din primul citat al lui Dalai Lama: “Atunci când învățătorul încalcă preceptele …”).
Aceste legăminte reprezintă niște reguli de conduită etică și nu jurămintele unui vasal în fața unui feudal.
Nu există însă nici o regulă (în niciuna din școlile tradiționale ale budismului tibetan) care să constrângă discipolul sa urmeze un învățător, dacă respectivul discipol nu mai dorește aceasta. Ceea ce este negativ (în primul rând pentru student) sunt gândurile si emoțiile negative îndreptate catre fostul învățător. A nu se confunda emoțiile negative gen: mânie, ură, răzbunare, cu o critică realistă și obiectivă a acțiunilor învățătorului.

Tradițional, legămintele tantrice se luau în cadrul unei inițieri. Însă ca să discutăm de o inițiere autentică, trebuie să avem o linie spirituală, o transmisie neîntreruptă de la maestru la discipol.
Deci ca să primim samaya (legăminte tantrice) trebuie să primim inițiere. Ca să primim inițiere, trebuie ca, în primul rând, cel care a dat inițierea să o primească la rândul lui, să o practice intesiv și să primească permisiunea de a o transmite mai departe.

Linia spirituală este importantă din mai multe motive.
Primul motiv este că atunci când vrem să învătăm ceva (nu ma refer doar la meditație), vrem să gasim o persoană competentă. De exemplu dacă vrem să învățăm arte marțiale, ne interesează “linia” instructorului (cu cine s-a antrenat), referințele, rezultatele obținute, etc.
La fel, despre învățătorul care aparține unei linii spirituale știm că a fost ales de maestrul lui ca să reprezinte școala și să transmita mai departe învațăturile.

În al doilea rând, viața este scurtă, iar viața umană este prețioasă. Poate este preferabil să practicăm metode tradiționale care au produs și produc chiar în ziua de azi rezultate vizibile, concrete. De exemplu, am participat la un curs de Phowa si dupa 5 zile de retragere, la  peste 90% dintre participanți a apărut străpungerea Brahmarandrei (fizic, verificată cu un ac).

Desigur, putem să avem oricâte fantezii, oricâte stări, oricâte pretenții de spiritualitate, dar asta doar până în momentul morții. În Bardo, din păcate, este prea târziu pentru a mai face ceva.

Ce alternative avem?

Sigur, fiecare e liber să aleagă ce dorește, dar eu aș alege yoga tradițională.
Personal, nu văd motivul pentru care aș continua cu aceeași Misa dar cu altă pălărie, gen cursurile lui Eugen Mirt, Narcis Tarcău si Claudiu Trandafir.

O listă cu școli de yoga pe care le consider autentice ar fi:

Încep cu cele mai accesibile:
A. România
1. Învățător: Chogyal Namkhai Norbu
Calea spirituală: Dzogchen
Locație: 23 August
Site: http://dzogchen.ro/

2. Învățător: Lopön Tenzin Namdak
Calea spirituală: Yungdrung Bon
Locație: Oradea,
Site: http://www.acbon.org/

3. Învățător: Lama Zopa
Calea spirituală: Mahayana
Locație: Pitesti
Site: http://www.buddhism-romania.ro/
Site-ul nu este actualizat, dar găsiți datele de contact.

4. Învățător: Linia lui Yiengar
Calea spirituală: Hatha Yoga
Locație: Bucuresti
Site: http://www.anahata.ro/

B. Europa
5. Învățător: Dalai Lama
Vine anual în europa, vezi:
http://www.dalailama.com/teachings/schedule

6. Învățător: Lama Zopa
Calea spirituală: Mahayana/Gelugpa
Locație: Franța
Site: http://www.institutvajrayogini.fr/

7. Învățător: Pema Wangyal Rinpoche/Jigme Khyentse Rinpoche
Calea spirituală: Nyingma/Rime
Locație: Franța
Site: http://www.chanteloube.asso.fr/index.htm

C. India
8.  Învățător: Lama Zopa
Calea spirituală: Mahayana/Gelugpa
Locație: Mc Leod Ganj
Site: http://www.tushita.info/

Mc Leod Ganj este rezidența lui Dalai Lama si deseori aici au loc inițieri si conferinte ale Sfinției Sale.

9. Învățător: Karmapa
Calea spirituală: Kagyu
Locație: Sidhbari/Gyuto Tantric College (aproape de Mc Leod Ganj)
Site: http://www.kagyuoffice.org/

10. Învățător: Lama Zopa
Calea spirituală: Mahayana/Gelugpa
Locație: Bodhgaya
Site: http://www.rootinstitute.com/

Este bine de vizitat iarna (lunile noiembrie-februarie) când majoritatea învățătorilor coboară din Himalaya (Mc Leod Ganj) spre sud, unde e soare și cald.

D. Nepal

11. Învățător: Lama Zopa
Calea spirituală: Mahayana/Gelugpa
Locație: Kathmandu
Site: http://kopanmonastery.com/

12. Învățător: Chatral Rinpoche
Cale spirituală: Dzogchen/Nyingma
Locație: Pharping/Drubpe Gatsal Ling Monastery

Aici nu am fost, încă, dar sper să ajung.
Chatral Rinpoche este un lama deosebit și unul dintre învățătorii lui Namkhai Norbu.

PS:
Articolul se adresează celor care, precum Mihai, doresc să își continuie călătoria spirituală.
Nu este o critică la adresa Misa. Fiecare este liber să urmeze calea pe care o dorește. Evident, rezultate obținute vor fi în conformitate cu calea aleasă …

Sarva Mangalam!

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *