Primarul din Gyongyospata, un sat din Ungaria cu puin sub 3.000 de locuitori, a decis s nspreasc condiiile n care se acord ajutoarele sociale. Edilul este membru al partidului naionalist Jobbik i msura sa vizeaz n primul rnd comunitatea igneasc.

Conform AFP, iniiativa vine n condiiile n care oricum guvernul conservator condus de Viktor Orban a redus sensibil i valoarea i durata pentru care se acord ajutorul de somaj: de la 120% la 100% din salariul minim pe economie, fixat la circa 80.000 de forinti (280 euro), i de la 270 la 90 de zile.

Iniiativa primarului a bucurat gospodarii satului, care i ctig existena din munc cinstit. Cei care au avut cel mai mult suferit de pe urma deciziei inedite au fost iganii, care alctuiesc o comunitate local numeroas, de aproximativ 450 de persoane.

Astfel, la Gyongyospata, n jur de 80 de igani i cinci unguri vor fi obligai s presteze diverse munci n folosul comunitii, de la ntreinerea i curarea terenurilor virane i pn la ngrijirea spaiilor verzi sau meninerea cureniei pe strzi.

Printre cei care l-au criticat pe primarulOszkar Juhasz s-au numrat reprezentanii organizaiilor neguvernamentale stngiste, precumUniunea maghiar pentru liberti civice, care au acuzat c programul este folosit pentru “terorizarea” iganilor.

Oszkar Juhasz a ctigat alegerile locale de vara trecut, dup ce Gyongyospata a fost n primvar scena unortensiuni rasiale ntre maghiari i igani. Ciocnirile ntre cele dou tabere i patrulele ceteneti organizate de formaiunile naionaliste radicale au ajuns pe prima pagin a ziarelor din ar i din afara ganielor. Acest lucru a dus la adoptarea unei legi care a interzis astfel de patrule de autoaprare, considerate de guvern ca fiind “organizaii paramilitare”.

Deasemenea, acum aproximativ dou sptmni primarul naionalist al satului a fost victima uneitentative de asasinat, fiind mpucat cu o arm de vntoare de persoane necunoscute.

Sursa:FrontPress.ro

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares