Modelul SATULUI NATIONALIST: Cine nu munceste, nu mananca!


Primarul din Gyongyospata, un sat din Ungaria cu puțin sub 3.000 de locuitori, a decis să înăsprească condițiile în care se acordă ajutoarele sociale. Edilul este membru al partidului naționalist Jobbik și măsura sa vizează în primul rând comunitatea țigănească.

Conform AFP, inițiativa vine în condițiile în care oricum guvernul conservator condus de Viktor Orban a redus sensibil și valoarea și durata pentru care se acordă ajutorul de somaj: de la 120% la 100% din salariul minim pe economie, fixat la circa 80.000 de forinti (280 euro), și de la 270 la 90 de zile.

Inițiativa primarului a bucurat gospodarii satului, care își câștigă existența din muncă cinstită. Cei care au avut cel mai mult suferit de pe urma deciziei inedite au fost țiganii, care alcătuiesc o comunitate locală numeroasă, de aproximativ 450 de persoane.

Astfel, la Gyongyospata, în jur de 80 de țigani și cinci unguri vor fi obligați să presteze diverse munci în folosul comunității, de la întreținerea și curățarea terenurilor virane și până la îngrijirea spațiilor verzi sau menținerea curățeniei pe străzi.

Printre cei care l-au criticat pe primarul Oszkar Juhasz s-au numărat reprezentanții organizațiilor neguvernamentale stângiste, precum Uniunea maghiară pentru libertăți civice, care au acuzat că programul este folosit pentru “terorizarea” țiganilor.

Oszkar Juhasz a câștigat alegerile locale de vara trecută, după ce Gyongyospata a fost în primăvară scena unor tensiuni rasiale între maghiari și țigani. Ciocnirile între cele două tabere și patrulele cetățenești organizate de formațiunile naționaliste radicale au ajuns pe prima pagină a ziarelor din țară și din afara ganițelor. Acest lucru a dus la adoptarea unei legi care a interzis astfel de patrule de autoapărare, considerate de guvern ca fiind “organizații paramilitare”.

Deasemenea, acum aproximativ două săptămâni primarul naționalist al satului a fost victima unei tentative de asasinat, fiind împușcat cu o armă de vânătoare de persoane necunoscute. 

Sursa: FrontPress.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *