Simona Biboac a lucrat opt ani pn a obinut metoda cea mai bun pentru extragerea antioxidanilor din struguri

ORADEA

Simona Biboac a lucrat opt ani pn a obinut metoda cea mai bun pentru extragerea antioxidanilor din struguri

Ordeanca Simona Bișboac a uimit savanții de la Salonul Internațional de Inventic de la Varșovia (3-5 noiembrie), fiind medaliat cu aur i argint pentru dou produse originale, o „bomb“ de antioxidani i propolis dizolvat n ap, fr alcool.

Salonul Internațional de Inventic (3-5 noiembrie) de la Varșovia a marcat mplinirea a 100 ani de la acordarea premiului Nobel pentru chimie, Mariei Sklodowska Curie. Deși s-a aflat la prima participare la un astfel de eveniment, ordeanca Simona Biboac, n vrst de 32 de ani, a uimit cu produsele sale elita cercettorilor. Pentru produsul desemnat „cel mai puternic antioxidant” denumit „Antioxi Vita”, Simona Biboac a fost medaliat cu aur i i s-a acordat un premiu special din partea Asociaiei Inventatorilor din Coreea de Sud. Al doilea produs prezentat de ctre Simona Biboac a fost cel intitulat „Propolis dizolvat n ap”, care i-a adus medalia de argint i un premiu special, oferit de ctre Asociaia Asiatic pentru Invenii i Creativitate. La salon au participat cercettori din peste 30 de țri, din Europa, Orientul Mijlociu i Asia.

Tineree din reziduri de struguri

Tnra inventatoare este doctorand i a absovit Facultatea de Tehnologia i Prelucrarea Produselor Alimentare, din cadrul Universitii de tiine Agricole i Medicin Veterinar din Cluj-Napoca, n anul 2003. nc dinainte de a termina facultatea, din 2001, cnd a fost la un schimb de experien la Bologna, Simonei i-a venit ideea realizrii acestui produs antioxidant, pe baz de smburi, pielie i rahis de struguri atent selecionai. „Un flacon de 100 de ml are principii active n echivalentul a 80 de litri de vin Cabernet Sauvignon, despre care se tie c are cel mai mare coninut de antioxidani”, a spus Simona Biboac. Aceasta a lucrat pe cont propriu, timp de opt ani, la gsirea metodei de a extrage i a stabiliza antioxidanii din struguri, ntr-o concentraie att de mare. „Mi-am fcut un laborator acas, iar pentru anumite analize mergeam la laboratorul facultii. Am ncercat foarte multe variante i trebuie s recunosc c au fost zile ntregi n care nu am ieit din laborator”, a povestit Simona, care pentru a se putea ntreine pe timpul cercetrilor, care cereau investiii n timp, dar i n bani, a lucrat ca designer de interior i exterior. „Acum nu mai am timp de design, fiindc ma axez exclusiv pe cercetare”, a spus Simona, care va participa n luna decembrie la un nou salon de inventic, la Seul, alturi de fratele su Adrian Timar, care a ajutat-o de altfel i n cercetrile ntreprinse pn acum. Cei doi lucreaz mpreun la noi produse, pe nia produselor alimentare fr aditivi.

Bomb de antixodani i propolis

ntrebat dac „Antioxi Vita” este un elixir al tinereii fr btrnee, ordeanca s-a abinut s-i laude „marfa”, ns a recunoscut c acesta are proprieti care reduc mbtrnirea celular. „Produsul te ajut s mbtrneti ncet, frumos i sntos”, a spus cercettoarea n chimie alimentar. Potrivit acesteia, cel mai n vrst consumator al produsului creat de ea are 89 de ani i consum 5 ml pe zi, iar cel mai tnr are doi ani. Pentru aduli i tineri, doza recomandat este de 2 ml pe zi. „Propolisul dizolvat n ap”, al doilea produs cu care a impresionat n Varovia, este deosebit prin faptul c nu conine alcool, putnd fi folosit chiar i de ctre copii. Ambele invenii au fost brevetate i se gsesc n magazine naturiste i farmacii din toat ara.

Mndr c e romnc

De doi ani, Simona este membr a Asociiei Inventatorilor din Romnia. n ciuda faptului c a strnit interesul unor cercettori din toat lumea, Simona nu se gndete s plece din ar. Este mndr de faptul c este romnc, iar inveniile sale poart nsemnul „produs romnesc”. „Deviza mea este: dac vrei, se poate”, a spus, i chiar a demonstrat, Simona. „Exist posibilitatea s ncep s export n Polonia i sunt n discuii avansate cu reele de distribuie din Italia i Germania”, a mrturisit ordeanca, semn c inventica romneasc este pe drumul cel bun, n ciuda tuturor piedicilor.

Sursa: adevarul.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.