Fundaia “George Manu” i revista “Permanene” anun cu nesfrit durere plecarea dintre noi a celui care a fost Mircea Nicolau, preedintele fundaiei i prim-redactor al revistei.
Legionar nc din tineree, om de cultur, scriitor, format la coala spiritual a “elitei interbelice”, Mircea Nicolau i-a nchinat ntreaga via i energie, pn n ultima clip, luptei pentru credin i neam. Trecut prin nchisorile antonesciene i cele comuniste, unde i-a petrecut practic toi anii de via dintre 1941-1964, nu a abdicat nicio clip de la crezul su, pe care l-a slujit pn n ultimul ceas al vieii sale ndelungate, care a btut n zorii zilei de 12 Decembrie 2011. Trupul nensufleit va fi depus mari, 13 Decembrie, la ora 12 la biserica Sf. Ilie-Gorgani, iar nmormntarea va avea loc n cursul zilei de miercuri. Dumnezeu s-l primeasc n rndurile drepilor Si!
Mircea Nicolau, PREZENT!

Mircea Nicolau s-a nascut in 1914 in Bucuresti. Ca student al facultatii de Litere si Filozofie din Bucuresti, a avut ca profesori adevarate personalitati ale intelectualitatii interbelice ca: Nae Ionescu, Mircea Eliade si Mircea Vulcanescu.
In aceasta perioada se incadreaza in Miscarea Legionara (ML), in cadrul careia devine, in 1936, seful organizatiei Ialomita. In 1938-39, sub dictatura lui Carol II, activeaza clandestin in comandamentul de prigoana, constituind legaturi cu structurile din intraga tara. Incepand din ianuarie 1939, este alaturi de Horia Sima, coordonatorul comandamentului clandestin, pe care il gazduieste si il conduce la diverse gazde, pana in martie, cand acesta iese din tara prin Banat.

In martie 1939 este arestat dar este eliberat din lipsa de probe. Tot acum preia conducerea organizatiei Corpului Razleti din ML. In octombrie 1940, sub Statul National Legionar este numit seful Politiei in Oltenia. Dupa asa numita rebeliune, este condamnat la moarte in contumacie de regimul antonescian. Arestat in iunie 1941, este rejudecat si condamnat la 20 ani munca silnica. Este eliberat in 1946, iar in 1947 participa la varf la organizarea Rezistentei Nationale Anticomuniste, alaturi de comandantul legionar Nicolae Petrascu. Prins in 1948, este condamnat la munca silnica pe viata. Cunoaste calvarul inchisorilor comuniste, fiind tratat de autoritatile represive ca un element periculos pentru sistem. Eliberat in 1964, la amnistia generala, i se refuza dreptul de a preda in invatamant, muncind toata viata ca muncitor necalificat sau cel mult contabil.
Inca din primele zile ale lui 1990, se remarca activ in reorganizarea vechilor luptatori din tara, fiind unanim si legitim recunoscut ca lider al acestora. A fost, pana in ultima clipa a vietii sale, presedintele Fundatiei „Prof. George Manu”, participand activ la viata social-politica si culturala, prin sustinerea de conferinte si simpozioane publice, editarea revistei lunare Permanente, degajand o vigoare si o stare de spirit specifica mai degraba tineretii.
S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.