Funda■ia “George Manu” ║i revista “Permanen■e” anun■Ń cu nesfÔr║itŃ durere plecarea dintre noi a celui care a fost Mircea Nicolau, pre║edintele funda■iei ║i prim-redactor al revistei.
Legionar ţncŃ din tinere■e, om de culturŃ, scriitor, format la ║coala spiritualŃ a “elitei interbelice”, Mircea Nicolau ║i-a ţnchinat ţntreaga via■Ń ║i energie, pÔnŃ ţn ultima clipŃ, luptei pentru credin■Ń ║i neam. Trecut prin ţnchisorile antonesciene ║i cele comuniste, unde ║i-a petrecut practic to■i anii de via■Ń dintre 1941-1964, nu a abdicat nicio clipŃ de la crezul sŃu, pe care l-a slujit pÔnŃ ţn ultimul ceas al vie■ii sale ţndelungate, care a bŃtut ţn zorii zilei de 12 Decembrie 2011. Trupul neţnsufle■it va fi depus mar■i, 13 Decembrie, la ora 12 la biserica Sf. Ilie-Gorgani, iar ţnmormÔntarea va avea loc ţn cursul zilei de miercuri. Dumnezeu sŃ-l primeascŃ ţn rÔndurile drep■ilor SŃi!
Mircea Nicolau, PREZENT!

Mircea Nicolau s-a nascut in 1914 in Bucuresti. Ca student al facultatii de Litere si Filozofie din Bucuresti, a avut ca profesori adevarate personalitati ale intelectualitatii interbelice ca: Nae Ionescu, Mircea Eliade si Mircea Vulcanescu.
In aceasta perioada se incadreaza in Miscarea Legionara (ML), in cadrul careia devine, in 1936, seful organizatiei Ialomita. In 1938-39, sub dictatura lui Carol II, activeaza clandestin in comandamentul de prigoana, constituind legaturi cu structurile din intraga tara. Incepand din ianuarie 1939, este alaturi de Horia Sima, coordonatorul comandamentului clandestin, pe care il gazduieste si il conduce la diverse gazde, pana in martie, cand acesta iese din tara prin Banat.

In martie 1939 este arestat dar este eliberat din lipsa de probe. Tot acum preia conducerea organizatiei Corpului Razleti din ML. In octombrie 1940, sub Statul National Legionar este numit seful Politiei in Oltenia. Dupa asa numita rebeliune, este condamnat la moarte in contumacie de regimul antonescian. Arestat in iunie 1941, este rejudecat si condamnat la 20 ani munca silnica. Este eliberat in 1946, iar in 1947 participa la varf ála organizarea Rezistentei Nationale Anticomuniste, alaturi de comandantul legionar Nicolae Petrascu. Prins in 1948, este condamnat la munca silnica pe viata. Cunoaste calvarul inchisorilor comuniste, fiind tratat de autoritatile represive ca un element periculos pentru sistem. Eliberat in 1964, la amnistia generala, i se refuza dreptul de a preda in invatamant, muncind toata viata ca muncitor necalificat sau cel mult contabil.
Inca din primele zile ale lui 1990, se remarca activ in reorganizarea vechilor luptatori din tara, fiind unanim si legitim recunoscut ca lider al acestora. A fost, pana in ultima clipa a vietii sale, presedintele Fundatiei „Prof. George Manu”, participand activ la viata social-politica si culturala, prin sustinerea de conferinte si simpozioane publice, editarea revistei lunare Permanente, degajand o vigoare si o stare de spirit specifica mai degraba tineretii.
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

┬ę 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares