China ajuta Europa. O cumpara putin cate putin

 

Planul Chinei de a crea un fond de 300 miliarde de dolari a trezit suspiciuni la Washington si temeri la Bruxelles. Pretextul oficial al Beijingului este ca banii vor fi folositi pentru salvarea tarilor cu datorii din zona euro.

La prima vedere, intentia Chinei de ajutorare a tarilor afectate de criza datoriilor suverane este evidenta. Totusi, interesul statului chinez pentru obligatiunile emise de Europa si SUA se apropie de sfarsit, puncteazaReuters.Dezastrul din Europa, randamentele care au inregistrat scaderi record si un dolar depreciat sunt semne clare pentru China. Beijingul isi da seama ca trebuie sa schimbe unghiul de abordare al investitiilor.

“China a inteles ca activele reale sunt mai bune decat promisiunile fara acoperire si ratele mici ale dobanzilor”, a spus Paul Markowski, presedinte al MES Advisers si consilier pe problemele de politica monetara externa ale Chinei, pe pietele financiare globale.

Beijingul a urmarit timp de doi ani cum criza a sufocat Europa si cum cererea de exporturi a scazut. In conditiile in care continentul european este cea mai mare piata de desfacere pentru China, lectia a fost una dura pentru Beijing.

Beijingul a fost un vanzator net de instrumente financiare emise de Trezoreria SUA cu scadente de un an sau mai mici. Acum pare ca se orienteaza catre datorii americane cu maturitati mai mari si randamente putin mai ridicate.

Statul chinez ramane cel mai mare detinator strain de instrumente financiare americane, cu active de 1.611 miliarde de dolari la finele lunii iunie 2010.

La sfarsitul anului trecut, 65% din portofoliul chinez de valuta era investit in active denominate in dolari.

Acum insa, managerii rezervelor valutare au remarcat un interes al Beijingului pentru a achizitionarea activelor reale. China nu mai vrea sa furnizeze fonduri pentru acoperirea deficitelor SUA sau pentru recapitalizarea institutiilor si guvernelor europene.

300 de miliarde de dolari, excesul de rezerve valuare al Chinei

Suma de 300 de miliarde de dolari este in concordanta cu suma pe care analistii au identificat-o ca fiind exces de rezerve valutare.

China este interesata sa cumpere “actiuni, obligatiuni corporative, imobiliare… orice lucru de care guvernele vor sa scape“, spune o sursa implicata in tranzactionarea schimburilor valutare pentru bancile centrale, care a preferat sa ramana anonima.

In ciuda unor presiuni pe piata locala, investitorii chinezi au inteles ca trebuie sa se reorienteze, rapid. Mai ales in contextul in care ratingul triplu A nu mai este o certitudine.

Fondul de investitii va fi infiintat de Banca centrala din China si va fi afiliat Administratiei de stat pentru valuta, departament al bancii centrale insarcinat cu managementul zilnic al rezervelor valutare de 3.200 de miliarde de dolari ale Chinei.

comentariu rapcea.ro: ceea ce frapeaz la articole de genul sta, e faptul cum așazișii economiști au inventat un limbaj alambicat, uneori aberant, care cosmetizeaz sau ascunde adevruri simple. Exemplu:
Ce mama naibii e aia “creștere negativ” ?! Ori e CREȘTERE, ori e SCDERE !
La fel și n articolul de mai sus, ni se spune o chestie extrem de grav: China s-a sturat s mai adune baloții de hrtii fr valoare ai americanilor și europenilor (dolari, euro, obligațiuni la termen). S-a prins (cam trziu, ce e drept), c banii nu au valoare, și vrea s cumpere cu ei chestii reale, cum ar fi afaceri, case, terenuri, și cam tot ce se poate cumpra și vinde. Deci, chinezul vrea s intre n piața real, n Europa și America, la concurenț cu rusul și japonezul, care tot cumpr de vre-o 20 de ani.
Puțin lume știe c, la ultima evaluare a proprietții funciare a teritoriului Marii Britanii, s-a descoperit c mai bine de 70 % din domeniul imobiliar (nsemnnd case și terenuri), aflate n circuitul juridic civil, NU SE AFL N PROPRIETATEA ENGLEZILOR, ci a strinilor (chinezi, japonezi, indieni – mai ales, și ruși). ntrebarea mea este: dac ncepe – Doamne ferește, vre-un rzboi, ce va apra tnrul englez -chemat s lupte cu arma n mn ? Cam aceeași poveste a fost plnuit și pentru noi. Recent, auzisem un zvon c Israelul a injectat n piața romneasc imobiliar, prin diverse persoane fizice sau juridice israeliene, cam 3 miliarde de euro, cu care ncearc s cumpere orice nseamn proprietți n Romnia. Acum, vine la concurenț cu China, care nu vrea nici ea s rmn cu banii fr valoare n seif.
CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares