Mult-dezbătuta problemă a datoriei istorice a nemților către România a ajuns la un rezultat: propunerea de a înființa o Comisie specială care să analizeze acest aspect a fost respinsă, joi, de Senat, cu 65 de voturi împotrivă, 41 de voturi pentru și trei abțineri.

Această decizie a fost luată după ce președintele Senatului, Vasile Blaga, a prezentat punctul de vedere al Băncii Naționale a României, acela că a identificat “date suplimentare care indică faptul că România nu are creanțe față de Germania”. 

Înființarea comisiei urma să fie aprobată de plenul Senatului.

Demonstrarea datoriei pe care nemții o au către România este un demers al doctorului în economie Radu Golban, un român stabilit în Elveția. Propunerea de constituire a Comisiei a venit după ce economistul a înaintat conducerii Senatului, în data de 26 octombrie, o scrisoare referitoare la existența acestei datorii.

În scrisoarea respectivă se semnalizează că “în perioada subordonării României de către Germania hitleristă, s-a încheiat, în 1935, acordul pentru reglementarea plăților între Imperiul German și Regatul României, prin care se stabilea ca plățile, provenind din schimbul de mărfuri și din alte obligații de stat și particulare, să fie efectuate bilateral între BNR și Casa de Compensație germană din Berlin.
Printr-o clauză instituită în 1940, BNR a fost obligată să achite exportatorii din România chiar dacă sumele necesare pentru acestea depășeau vărsămintele în lei ale importatorilor. La nivelul anului 1944, soldul activ pentru România rezultat ca urmare a operațiunilor de cliring bilateral depășea un miliard de mărci imperiale“, se menționează în documentul citat.

“Am găsit solduri neachitate a Casei de Compensație, la finele anului 1944, de 1.126.000 mărci imperiale. Înainte de obținerea datelor am știut că a existat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, începând cu anii 30 un model monetar de colaborare europeană numită Uniunea de Clearing”, a spus Golban la o emisiune TV cu ceva timp în urmă.

Practic, datoria reprezintă soldul aferent relațiilor comerciale româno-germane derulate în baza acordului de cliring din anul 1935.

Citește și Dovada că nemții sunt datori României. VEZI aici actul

Datoria Germaniei către România. Ce spun nemții

Datoria nemților către România: Poziția șocantă a statului – S-a refuzat negocierea?

Liviu Voinea despre datoria nemților către România: “Vom constata brusc că poate avem și noi de dat altora mai mult”

Românii nu au renunțat niciodată la datoria pe care o au de primit de la nemți 

sursa: capital.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares