Mult-dezbtuta problem a datoriei istorice a nemilor ctre Romnia a ajuns la un rezultat: propunerea de a nfiina o Comisie special care s analizeze acest aspect a fost respins, joi, de Senat, cu 65 de voturi mpotriv, 41 de voturi pentru i trei abineri.

Aceast decizie a fost luat dup ce preedintele Senatului, Vasile Blaga, a prezentat punctul de vedere al Bncii Naionale a Romniei, acela ca identificat “date suplimentare care indic faptul c Romnia nu are creane fa de Germania”.

nfiinarea comisiei urma s fie aprobat de plenul Senatului.

Demonstrarea datoriei pe care nemii o au ctre Romnia este un demers al doctorului n economie Radu Golban, un romn stabilit n Elveia.Propunerea de constituire a Comisieia venit dup ce economistul a naintat conducerii Senatului, n data de 26 octombrie, o scrisoare referitoare la existena acestei datorii.

n scrisoarea respectiv se semnalizeaz c “n perioada subordonrii Romniei de ctre Germania hitlerist, s-a ncheiat, n 1935, acordul pentru reglementarea plilor ntre Imperiul German i Regatul Romniei, prin care se stabilea ca plile, provenind din schimbul de mrfuri i din alte obligaii de stat i particulare, s fie efectuate bilateral ntre BNR i Casa de Compensaie german din Berlin.
Printr-o clauz instituit n 1940, BNR a fost obligat s achite exportatorii din Romnia chiar dac sumele necesare pentru acestea depeau vrsmintele n lei ale importatorilor. La nivelul anului 1944, soldul activ pentru Romnia rezultat ca urmare a operaiunilor de cliring bilateral depeaun miliard de mrci imperiale“, se menioneaz n documentul citat.

“Am gsit solduri neachitate a Casei de Compensaie, la finele anului 1944, de 1.126.000 mrci imperiale. nainte de obinerea datelor am tiut c a existat n timpul celui de-al Doilea Rzboi Mondial, ncepnd cu anii 30 un model monetar de colaborare european numit Uniunea de Clearing”, a spus Golban la o emisiune TV cu ceva timp n urm.

Practic, datoria reprezint soldul aferent relaiilor comerciale romno-germane derulate n baza acordului de cliring din anul 1935.

Citește și Dovada c nemii sunt datori Romniei. VEZI aici actul

Datoria Germaniei ctre Romnia. Ce spun nemții

Datoria nemilor ctre Romnia: Poziia ocant a statului – S-a refuzat negocierea?

Liviu Voinea despre datoria nemților ctre Romnia: “Vom constata brusc c poate avem i noi de dat altora mai mult”

Romnii nu au renunțat niciodat la datoria pe care o au de primit de la nemți

sursa: capital.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *