– Porile secrete din inima Marii Piramide ar putea fi deschise pentru prima data n 2012, crede o companie britanic de robotic, astfel reuind s se rezolve un mister care a intrigat arheologii nc din 1872.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/piramida-egipt-w.jpg

Compania Scoutek din Marea Britanie a nceput deja explorarea n spatele porilor la nceputul acestui an i a obinut primele imagini din spatele pereilor folosind un robot “micro-arpe”. ns explorarea a fost amnat din cauza revoltelor ce au avut loc n Egipt anul acesta.

Conductorul expediiei, Shaun Whitehead, a spus c sunt“foarte ncreztori c vor reui s termine toat munca n 2012”.

Expediia se numete Djedi, dup magicianul pe care l-a consultat Khufu n timp ce se construia piramida.Este un proiect comun fondat de doctor Ng de la Universitatea Hong Kong i Scoutek din Marea Britanie, n colaborare cu Consiliul Suprem de Antichiti, din Egipt, Dassault Systemes din Frana i de la Universitatea Leeds.

Cele patru culoare nguste din adncul Marii Piramide,veche de 4.500 de ani, au intrigat arheologii nc din 1872, cnd a fost prima dat descoperit.

Culoarele au doar 2.45 metri lime i de aceea nu pot fi explorate de oameni.Muli experi cred c aceste culoare au fost proiectate pentru a oferi „o ieire” pentru spiritul Faraonului.

Piramida este ultima construcie care nc st n picioare din cele apte minuni ale lumii antice i a fost construit pentru a reprezentatmormntul faraonului Khufu, care a condus Egiptul n timpul Dinastiei a Patra Egiptene. Faraonul Khufu a murit n 2566 .Hr.

Khufu a construit Marea Piramid din Giza ca un mormnt monumental, n interiorul creia sunt camere de mormnt, anti-camere, ncperi simple, culoare de ventilaie i tunele de acces.

Existtrei camere principale: Camera Regelui, Camera Reginei i Marea Galerie.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/camera-piramida-w.jpg

Camera Regeluiare dou culoare conectate cu exteriorul, dardou tunele de la Camera Reginei,aflat n cea mai mare parte a piramidei,are dou ui de piatr ciudate i misterioase.

Unii experi cred c acest lucruindic o camer secret, ce se ntinde i mai adnc n piramid.

Nu este prima dat cnd au fost folosii roboi pentru a aduna dovezi despre adncurile interioare ale structurii.

n 1993, un robota descoperit o u mic montat cu ace de metal,primele obiecte din metal gsite n piramid, alimentnd speculaiile cum c acele ace sunt chei sau mnere pentru o u.

n 2002, un robot diferita filmat o camer mic blocat de o piatrdup ce a reuit s foreze prin primul perete de piatr.

Cel mai recent robot, construit de compania britanic Scoutek, este un „micro-arpe” echipat cu o camer proiectat pentru a reui s exploreze spaiile foarte mici.

„Ua care a intrigat experii pare a fi o parte important din structura piramidei, i nu doar ceva care s nu lase gunoaiele s intre n camer”, spune proiectantul Shaun Whitehead.

Egiptologul Kate Spence de la Universitatea Cambridge, spune ctunelele pot fi pur i simplu simbolice i pot avea legtur cu stelele.Dei ea nu este implicat direct n studiul piramidei din Giza, Spence nu crede c este o camer ascuns n spatele acelei ui, sugernd n schimb cacele culoare nguste ar fi fost construite pentru a permite spiritului Faraonului s treac n viaa de apoi.

Fapte i cifre despre piramid

Marea Piramid din Giza a fost cea mai mare piramid contruit vreodat.Este realizat din peste 2.5 milioane de crmizi ce cntresc cte 2,5 tone fiecare.

Piramida a fost construit n decursul uneiperioade de 14-20 de ani,fiind terminat n 2560 .Hr. Avndo nlime iniial de 147 metri, Marea Piramid a fosta cea mai nalt construcie realizat vreodat de om timp de 3.800 de ani.

Piramida a fost construit pentru a fimormntul Faraonului Khufu, n interiorul su existnd toate bunurile necesare pentru viaa de apoi, inclusiv sarcofagul acestuia.

Camera de mormntare este localizat n centrul piramidei. La aceasta ajungo serie de pasaje inclusiv o galerie nalt de 9 metri.Multe din aceste pasaje erau umplute cu tot felul de capcane pentru a opri jefuitorii de morminte.

Khufu a lsat n urm trei soii, care au fost ngorpate n trei piramide mai mici, ia fost tatl a 15 fiice i 9 fii.

Sursa:Daily Mail

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.