– Porțile secrete din inima Marii Piramide ar putea fi deschise pentru prima data în 2012, crede o companie britanică de robotică, astfel reușind să se rezolve un mister care a intrigat arheologii încă din 1872.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/piramida-egipt-w.jpg

Compania Scoutek din Marea Britanie a început deja explorarea în spatele porților la începutul acestui an și a obținut primele imagini din spatele pereților folosind un robot “micro-șarpe”. Însă explorarea a fost amânată din cauza revoltelor ce au avut loc în Egipt anul acesta.

Conducătorul expediției, Shaun Whitehead, a spus că sunt “foarte încrezători că vor reuși să termine toată munca în 2012”.

Expediția se numește Djedi, după magicianul pe care l-a consultat Khufu în timp ce se construia piramida. Este un proiect comun fondat de doctor Ng de la Universitatea Hong Kong și Scoutek din Marea Britanie, în colaborare cu Consiliul Suprem de Antichități, din Egipt, Dassault Systemes din Franța și de la Universitatea Leeds.

Cele patru culoare înguste din adâncul Marii Piramide, veche de 4.500 de ani, au intrigat arheologii încă din 1872, când a fost prima dată descoperită.

Culoarele au doar 2.45 metri lățime și de aceea nu pot fi explorate de oameni. Mulți experți cred că aceste culoare au fost proiectate pentru a oferi „o ieșire” pentru spiritul Faraonului.

Piramida este ultima construcție care încă stă în picioare din cele șapte minuni ale lumii antice și a fost construită pentru a reprezentat mormântul faraonului Khufu, care a condus Egiptul în timpul Dinastiei a Patra Egiptene. Faraonul Khufu a murit în 2566 î.Hr.

Khufu a construit Marea Piramidă din Giza ca un mormânt monumental, în interiorul căreia sunt camere de mormânt, anti-camere, încăperi simple, culoare de ventilație și tunele de acces.

Există trei camere principale: Camera Regelui, Camera Reginei și Marea Galerie.

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/camera-piramida-w.jpg

Camera Regelui are două culoare conectate cu exteriorul, dar două tunele de la Camera Reginei, aflată în cea mai mare parte a piramidei, are două uși de piatră ciudate și misterioase.

Unii experți cred că acest lucru indică o cameră secretă, ce se întinde și mai adânc în piramidă.

Nu este prima dată când au fost folosiți roboți pentru a aduna dovezi despre adâncurile interioare ale structurii.

În 1993, un robot a descoperit o ușă mică montată cu ace de metal, primele obiecte din metal găsite în piramidă, alimentând speculațiile cum că acele ace sunt chei sau mânere pentru o ușă.

În 2002, un robot diferit a filmat o cameră mică blocată de o piatră după ce a reușit să foreze prin primul perete de piatră.

Cel mai recent robot, construit de compania britanică Scoutek, este un „micro-șarpe” echipat cu o cameră proiectată pentru a reuși să exploreze spațiile foarte mici.

„Ușa care a intrigat experții pare a fi o parte importantă din structura piramidei, și nu doar ceva care să nu lase gunoaiele să intre în cameră”, spune proiectantul Shaun Whitehead.

Egiptologul Kate Spence de la Universitatea Cambridge, spune că tunelele pot fi pur și simplu simbolice și pot avea legătură cu stelele. Deși ea nu este implicată direct în studiul piramidei din Giza, Spence nu crede că este o cameră ascunsă în spatele acelei uși, sugerând în schimb că acele culoare înguste ar fi fost construite pentru a permite spiritului Faraonului să treacă în viața de apoi.

Fapte și cifre despre piramidă

Marea Piramidă din Giza a fost cea mai mare piramidă contruită vreodată. Este realizată din peste 2.5 milioane de cărămizi ce cântăresc câte 2,5 tone fiecare.

Piramida a fost construită în decursul unei perioade de 14-20 de ani, fiind terminată în 2560 î.Hr. Având o înălțime inițială de 147 metri, Marea Piramidă a fosta cea mai înaltă construcție realizată vreodată de om timp de 3.800 de ani.

Piramida a fost construită pentru a fi mormântul Faraonului Khufu, în interiorul său existând toate bunurile necesare pentru viața de apoi, inclusiv sarcofagul acestuia.

Camera de îmormântare este localizată în centrul piramidei. La aceasta ajung o serie de pasaje inclusiv o galerie înaltă de 9 metri. Multe din aceste pasaje erau umplute cu tot felul de capcane pentru a opri jefuitorii de morminte.

Khufu a lăsat în urmă trei soții, care au fost îngorpate în trei piramide mai mici, și a fost tatăl a 15 fiice și 9 fii.

Sursa: Daily Mail

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares