Cu mai puțin de un an înainte ca America să-și aleagă următorul președinte, țara a fost avertizată de iminența unei noi crize economice. În fața datoriilor uriașe și a veniturilor în scădere, orașe importante din Statele Unite se declară în stare de faliment.

Birmingham (Alabama) și Harrisburg (Pennsylvania) sunt doar cele mai recente orașe în stare de faliment, iar analiștii avertizează că 100 de orașe americane sunt în pericol!

Vallejo, orașul cu 115.000 de locuitori din statul California, are încă cicatricile celor trei ani de faliment. Copleșit de datorii, Vallejo și-a anunțat insolvența financiară în 2008. S-au făcut reduceri drastice de personal în serviciile publice, biblioteci, parcuri, în timp ce în poliție au fost concediați o treime dintre angajați, iar numărul pompierilor a fost redus la jumătate.

“Am creat un oraș foarte atractiv pentru infractori, pentru că pur și simplu nu mai are ofițeri de poliție. Nu poți să privezi pe cineva de siguranță. Eu nu mai pot da o reclamă în care să invit turiștii în orașul Vallejo”, a declarat proprietarul unui restaurant pentru Sky News.
Însă primul nume înscris în cartea districtelor care nu și-au mai putut achita datoriile a fost Minnesota. Au urmat Harrisburg, Vallejo și Central Falls-Rhode Island. Riscurile ca și alte orașe sau districte să ceară intrarea în faliment este mare.Experții spun că falimentul ar putea fi singura cale prin care Detroit, orașul în care recesiunea a lovit mai mult decât în oricare oraș din America, își poate rezolva problema datoriei pe termen lung. Cu toate acestea, primarul orașului nu vrea să ia în calcul această posibilitate.

Vallejo a tercut prin faliment, iar Central Falls, Rhode Island, și-a declarat falimentul în luna august. Luna trecută, Statele Unite au înregistrat cel mai mare faliment din istoria sa, după ce districtul Jefferson (660.000 de locuitori) din statul Alabama s-a declarat învins de datoria copleșitoare de aproximativ cinci miliarde de dolari.

În octombrie, agenția de rating Moody prezenta o clasificare a orașelor americane pentru care există mari riscuri de default. Potrivit clasamentului, orașul cu cele mai mari șanse de a intra în incapacitate de plată este Camden, New Jersey. El este urmat de Strafford, Riverdale, Salem, Detroit, Harrison, Jefferson și Pontiac.

Falimentul, pentru oameni sau municipalități, poartă un stigmat inconfundabil care ar putea explica de ce sunt atât de puține orașe care recurg la Capitolu 9 din Legea Falimentului american.  Din anul 2.000 și până la sfârșitul lui septembrie au existat 90 de astfeld e cazuri, spre deosebire de cele 56.000 întreprinderi care au apelat la diverse capitole din legea falimentului numai anul trecut.

Motivele pentru a nu apela la această variantă sunt numeroase.

Mai întâi de toate, municipalități au diverse instrumente pentru a evita falimentul. Pot vinde proprietăți și alte active, pot majora taxele și renunța la diverse servicii, dacă există voința politică de a face acest lucru.

Intrarea în faliment poate deteriora ratingul de credit al unui oraș – se împrumută la costuri mai mari – și îi sperie pe potențialii investitori.

 sursa: capital.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares