Cu mai puin de un an nainte ca America s-i aleag urmtorul preedinte, ara a fost avertizat de iminena unei noi crize economice. n faa datoriilor uriae i a veniturilor n scdere, orae importante din Statele Unite se declar n stare de faliment.

Birmingham (Alabama) i Harrisburg (Pennsylvania) sunt doar cele mai recente orae n stare de faliment, iar analitii avertizeaz c 100 de orae americane sunt n pericol!

Vallejo, oraul cu 115.000 de locuitori din statul California, are nc cicatricile celor trei ani de faliment. Copleit de datorii, Vallejo i-a anunat insolvena financiar n 2008. S-au fcut reduceri drastice de personal n serviciile publice, biblioteci, parcuri, n timp ce n poliie au fost concediai o treime dintre angajai, iar numrul pompierilor a fost redus la jumtate.

“Am creat un ora foarte atractiv pentru infractori, pentru c pur i simplu nu mai are ofieri de poliie. Nu poi s privezi pe cineva de siguran. Eu nu mai pot da o reclam n care s invit turitii n oraul Vallejo”, a declarat proprietarul unui restaurant pentru Sky News.
ns primul nume nscris n cartea districtelor care nu i-au mai putut achita datoriile a fost Minnesota. Au urmat Harrisburg, Vallejo i Central Falls-Rhode Island. Riscurile ca i alte orae sau districte s cear intrarea n faliment este mare.Experii spun c falimentul ar putea fi singura cale prin care Detroit, oraul n care recesiunea a lovit mai mult dect n oricare ora din America, i poate rezolva problema datoriei pe termen lung. Cu toate acestea, primarul oraului nu vrea s ia n calcul aceast posibilitate.

Vallejo a tercut prin faliment, iar Central Falls, Rhode Island, i-a declarat falimentul n luna august. Luna trecut, Statele Unite au nregistrat cel mai mare faliment din istoria sa, dup ce districtul Jefferson (660.000 de locuitori) din statul Alabama s-a declarat nvins de datoria copleitoare de aproximativ cinci miliarde de dolari.

n octombrie, agenia de rating Moody prezenta o clasificare a oraelor americane pentru care exist mari riscuri de default. Potrivit clasamentului, oraul cu cele mai mari anse de a intra n incapacitate de plat este Camden, New Jersey. El este urmat de Strafford, Riverdale, Salem, Detroit, Harrison, Jefferson i Pontiac.

Falimentul, pentru oameni sau municipaliti, poart un stigmat inconfundabil care ar putea explica de ce sunt att de puine orae care recurg la Capitolu 9 din Legea Falimentului american. Din anul 2.000 i pn la sfritul lui septembrie au existat 90 de astfeld e cazuri, spre deosebire de cele 56.000 ntreprinderi care au apelat la diverse capitole din legea falimentului numai anul trecut.

Motivele pentru a nu apela la aceast variant sunt numeroase.

Mai nti de toate, municipaliti au diverse instrumente pentru a evita falimentul. Pot vinde proprieti i alte active, pot majora taxele i renuna la diverse servicii, dac exist voina politic de a face acest lucru.

Intrarea n faliment poate deteriora ratingul de credit al unui ora – se mprumut la costuri mai mari – i i sperie pe potenialii investitori.

sursa: capital.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.