Iata ce aflam din articolul Flota a cincea americană avertizează că nu va permite închiderea Strâmtorii Ormuz:
Flota a cincea americană a anunțat că nu va permite nicio perturbare a traficului maritim din Strâmtoarea Ormuz, după ce Iranul avertizase cu o zi în urmă că ar putea închide această rută strategică în caz de sancțiuni împotriva exporturilor sale petroliere.

‘Traficul liber de bunuri și servicii prin Strâmtoarea Ormuz este vital pentru prosperitatea regională și globală’, a explicat un purtător de cuvânt al flotei care își are baza în Bahrein, în replică la o întrebare scrisă adresată de agenția de presă Reuters în legătură cu scenariul iranian.
‘Oricine amenință să perturbe libera navigare printr-o strâmtoare internațională se poziționează în mod clar în afara comunității națiunilor; nu va fi tolerată nicio perturbare’, a subliniat el.

Marți, prim-vicepreședintele iranian Mohammad Reza Rahimi a avertizat că țara sa va închide Strâmtoarea Ormuz, pe unde trece circa 40 la sută din traficul maritim petrolier mondial, dacă actorii internaționali vor impune sancțiuni împotriva exporturilor petroliere iraniene.
‘Dacă vor fi adoptate sancțiuni împotriva exporturilor de petrol iranian, niciun strop de petrol nu va mai trece prin strâmtoarea Ormuz’, a avertizat prim-vicepreședintele iranian Mohammad Reza Rahimi. ‘Nu avem nicio dorință de ostilitate sau de violență, însă dușmanii vor renunța la comploturile lor numai în ziua în care îi vom pune la locul lor’, a explicat el.
Întrebat dacă flota americană ia măsuri speciale în lumina acestei amenințări, purtătorul de cuvânt a răspuns că flota ‘menține o prezență robustă în regiune pentru a descuraja sau contra orice activități destabilizatoare’, fără a da alte detalii, mai scrie Reuters, preluată de Agerpres.

Cititi va rog si:

Marina iraniana a inceput un exercițiu militar de zece zile in stramtoarea Ormuz

 

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares