Euro is history ! Iată că se poate ! Un orasel din Spania s-a reintors la pesetas

O cafea? 166 de pesetas. Un parfum? 5.000 de pesetas. De câteva săptămâni, în orășelul Salvaterra de Mino din Spania totul se calculează în vechea monedă națională, anterioară adoptării monedei unice europene, informează El Nuevo Herald.

”Întoarcerea la peseta”: un scenariu la fel de sumbru atât pentru guvernul de la Madrid cât și pentru economiștii din zona euro, se anunță într-un afiș imens, distribuit în orășelul din Galicia, cu numai 9.000 de locuitori, situat la granița cu Portugalia.

”Credem că este o idee bună, o idee nouă”, comentează în barul său Montse Ledo, care la fel ca alți 57 din cei 70 de comercianți din localitate participă la această operațiune.

Deși inițial a fost gândită să dureze doar o lună și să înceapă în octombrie, campania s-a prelungit ca urmare a succesului pe care l-a înregistrat.

Însă, operațiunea a fost planificată ”doar pentru ca peseta să mai circule încă odată, nu pentru revenirea la vechea monedă”, explică Ledo.

În urma unui recent sondaj, 70% dintre spanioli au răspuns că în cei zece ani de când a fost pusă în circulație, moneda euro nu a ”adus nimic bun”. În același timp, pentru cei chestionați, reîntoarcerea la vechea monedă a stârnit o mulțime de amintiri.

De Mona Scărișoreanu – Capital

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *