Evreii ultra-religiosi compara Israelul cu Germania lui Hitler

Pe fondul tensiunilor religioase din Israel dintre autoritățile laice și comunitatea tradiționalistă, în noaptea de Anul Nou au avut loc mai multe proteste la Ierusalim. Peste 1.000 de evrei ultra-religioși au comparat statul sionist cu Germania național-socialistă, fapt ce a scandalizat presa israeliană. Cu câteva zile înainte, mii de israelieni au demonstrat la Beit Shemesh împotriva extremismului religios.

Sâmbătă seara, în Piața Shabath din Ierusalim, în jur de 1.500 de evrei ultra-religioși au manifestat împotriva statului laic care i-ar “persecuta în mod barbar”. Câțiva dintre ei, inclusiv copii, au ales să se îmbrace în uniforma de prizonier cu steaua galbenă cusută pe piept, după modelul purtat în lagărele de muncă din cel de al Treilea Reich.

Mulțimea a protestat astfel împotiva arestării de săptămâna trecută a unui evreu ultra-religios pentru ultraj după ce au avut loc mai multe confruntări cu poliția. Bărbatul făcea parte din așa-numitele “Patrule ale modestiei”, care sunt alcătuite din cetățeni care încearcă să impună în cartierele locuite de evreii tradiționaliști un cod vestimentar auster pentru femei.

Forțele seculare și evreii religioși moderați au condamnat extremismul iudaic și hărțuirea femeilor care nu se conformează “codului vestimentar” sau care refuză să stea în spatele autobuzelor.

Analogia cu Germania condusă de cancelarul Adolf Hitler a stârnit reacții puternice și din partea reprezentaților Muzeului Holocaustului. Avner Shalev, directorul instituției, a catalogat ca fiind “inacceptabilă” folosirea “simbolisticii naziste” de către protestatari. Acesta a mai adăugat duminică pentru postul public de radio că aceste gesturi “rănesc adânc supraviețuitorii [Holocaustului] și memoria victimelor”.

Conflictul dintre laici și fanaticii religioși i-a atras și pe politicieni. Președintele Shimon Peres a descris aceste dezbateri și confruntări drept “o luptă pentru sufletul statului evreiesc”.

Premierul Benjamin Netanyahu, care se află în alianță politică cu partidele ultra-religioase, se confruntă cu o presiune publică tot mai intensă pentru a contracara ieșirile extremiste și sexiste.

Evreii ultra-religioși formează circa 10 la sută din populația de 7,6 millioane a Israelului și au devenit din ce în ce mai agresivi în eforturile lor de a-și impune normele de conduită în spațiile publice. Nu de puține ori au organizat proteste, unele violente, împotriva comercializării cărnii de porc, deschiderii magazinelor în zilele de sabat sau aparițiilor femeilor pe panourile publicitare. Sursa: FrontPress.ro

Citeste si:

Evreii ultra-religiosi continua sa discrimineze femeile din Israel

Ierusalim: Atacarea crestinilor de catre evreii ultrareligiosi a devenit un fapt banal

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *