Pe fondul tensiunilor religioase din Israel dintre autoritile laice i comunitatea tradiionalist, n noaptea de Anul Nou au avut loc mai multe proteste la Ierusalim. Peste 1.000 de evrei ultra-religioi au comparat statul sionist cu Germania naional-socialist, fapt ce a scandalizat presa israelian. Cu cteva zile nainte, mii de israelieni au demonstrat la Beit Shemesh mpotriva extremismului religios.

Smbt seara, n Piaa Shabath din Ierusalim, n jur de 1.500 de evrei ultra-religioi au manifestat mpotriva statului laic care i-ar “persecuta n mod barbar”. Civa dintre ei, inclusiv copii, au ales s se mbrace n uniforma de prizonier cu steaua galben cusut pe piept, dup modelul purtat n lagrele de munc din cel de al Treilea Reich.

Mulimea a protestat astfel mpotiva arestrii de sptmna trecut a unui evreu ultra-religios pentru ultraj dup ce au avut loc mai multe confruntri cu poliia. Brbatul fcea parte din aa-numitele “Patrule ale modestiei”, care sunt alctuite din ceteni care ncearc s impun n cartierele locuite de evreii tradiionaliti un cod vestimentar auster pentru femei.

Forele seculare i evreii religioi moderai au condamnat extremismul iudaic i hruirea femeilor care nu se conformeaz “codului vestimentar” sau care refuz s stea n spatele autobuzelor.

Analogia cu Germania condus de cancelarul Adolf Hitler a strnit reacii puternice i din partea reprezentailor Muzeului Holocaustului. Avner Shalev, directorul instituiei, a catalogat ca fiind “inacceptabil” folosirea “simbolisticii naziste” de ctre protestatari. Acesta a mai adugat duminic pentru postul public de radio c aceste gesturi “rnesc adnc supravieuitorii [Holocaustului] i memoria victimelor”.

Conflictul dintre laici i fanaticii religioi i-a atras i pe politicieni. Preedintele Shimon Peres a descris aceste dezbateri i confruntri drept “o lupt pentru sufletul statului evreiesc”.

Premierul Benjamin Netanyahu, care se afl n alian politic cu partidele ultra-religioase, se confrunt cu o presiune public tot mai intens pentru a contracara ieirile extremiste i sexiste.

Evreii ultra-religioi formeaz circa 10 la sut din populaia de 7,6 millioane a Israelului i au devenit din ce n ce mai agresivi n eforturile lor de a-i impune normele de conduit n spaiile publice. Nu de puine ori au organizat proteste, unele violente, mpotriva comercializrii crnii de porc, deschiderii magazinelor n zilele de sabat sau apariiilor femeilor pe panourile publicitare.Sursa:FrontPress.ro

Citeste si:

Evreii ultra-religiosi continua sa discrimineze femeile din Israel

Ierusalim: Atacarea crestinilor de catre evreii ultrareligiosi a devenit un fapt banal

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer