Combaterea imigratiei ilegale in Israel. Un exemplu pentru tarile europene?

Ministrul securității publice din Israel, Yitzhak Aharonovitch, a anunțat că a ordonat poliției și sistemului penitenciar să se pregătească pentru încarcerarea a noi sute de imigranți ilegali, sub incidența unui nou proiect de lege, care va fi aprobat cel mai probabil săptămâna viitoare. Conform noii legislații, imigranții ilegali vor putea fi închiși pentru perioade lungi de timp pentru infracțiuni dintre cele mai minore și vor putea fi arestați până la 14 zile fără să apară în fața unui judecător.

Propunerea legislativă este o adăugire la Legea prevenirii infiltrărilor din 1954, prin care se încerca combaterea pătrunderii în Israel a refugiaților palestinieni, dar care nu prevedea cazurile imigranților care intră ilegal în țară pentru a cere azil sau pentru a-și căuta un loc de muncă. Conform legii în vigoare o persoană nu poate fi închisă mai mult de 60 de zile dacă nu se găsește nici un motiv pentru expluzare. Noua lege va permite trimiterea unui imigrant după gratii vreme de ani de zile sau chiar pe viață pentru orice delict minor, precum furtul unei biciclete sau murdărirea unui perete cu vopsea, fapte pentru care un cetățean nu este în mod normal nici măcar reținut de poliție.

Conform Autorității pentru populație și imigrație, o cifră record de 2.931 de persoane au intrat ilegal în Israel în luna decembrie a anului trecut. Pe toată perioada anului 2011 au fost înregistrate 16.816 de cazuri, majoritatea având ca țări de origine diverse state africane.

Noul proiect de lege va permite încarcerarea pentru trei ani a oricărei persoane prinse trecând fraudulos frontiera, asta în cazul în care nu se va recurge la expulzarea imediată în țara de origine. Deasemenea vor fi pedepsiți aspru și aceia care îi ajută sau îi adăpostesc pe imigranții ilegali.

Conform cotidianului Haaretz, primii vizați vor fi muncitorii ilegali din Sudanul de sud, asta după ce premierul Benjamin Netanyahu a ajuns la o înțelegere privind repatrierea acestora cu președintele noului stat african.

Tot pentru combaterea imigrației ilegale, premierul a anunțat că gardul de securitate de la granița cu Egiptul, lung de 240 de kilometri, este în curs de finalizare și că acum Israelul ar trebui să își fortifice și granița cu Iordania.

“Intrarea masivă din ultimii ani a muncitorilor străini în Israel a creat probleme pe piața muncii și probleme de securitate, legate de traficul de droguri”, crede Benjamin Netanyahu. Premierul a mai declarat că valul de imigranți afectează politicile guvernamentale de protecție socială destinate cetățenilor și duce la dezechilibre prin scăderea salariilor, muncitorii străini fiind plătiți foarte prost. Nu în ultimul rând Netanyahu consideră că străinii “au un efect negativ asupra societății noastre și asupra aspectului Israelului ca stat evreiesc”, făcând aluzie la pericolul demografic reprezentat de imigranți. Sursa: FrontPress.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *