Mai mulți tineri au participat luni la un protest în fața ambasadei Rusiei la Chișinău, cerând retragerea armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, după ce un militar rus a împușcat mortal duminică un tânăr din satul Pârâta, relatează cotidianul Timpul, în ediția electronică.

Protestul s-a desfășurat la inițiativa organizației Hyde Park, după incidentul de duminică, în urma căruia a decedat un tânăr din satul Pârâta. Mitingul a fost anunțat de membrii Asociației Hyde Park pe rețeaua de socializare Facebook.

La protest au participat aproximativ 20 de persoane, cărora li s-au alăturat mai mulți trecători. Tinerii au afișat pancarte cu mesajul “Stop intervenției ruse” sau “Eliberatori? Pacificatori? Criminali!”.

Participanții au scandat mai multe lozinci, precum “Eliberați-ne de eliberatori”, “Armata rusă acasă”, “Asigurați-ne drepturile, luați-vă soldații acasă”, “Nu avem nevoie de tancuri și de pacificatori care provoacă conflicte”.

“O armată care stă de atâția ani în Republica Moldova nu are cum să facă ordine, nu are cum să intervină în cazul în care civilii traversează un pod în propria țară. De ce a fost nevoie să se tragă focuri de armă dacă cetățenii nu erau înarmați? Cerem ca organele competente să clarifice circumstanțele incidentului, iar autorităților Republicii Moldova le cerem tranșant să ceară eliminarea armatei rusești de pe teritoriul țării noastre”, a declarat Ghenadie Brega, unul dintre organizatorii protestului.

Un tânăr de 18 ani, care se deplasa cu un autoturism, a fost împușcat de trupele de menținere a păcii în apropiere de satul Pârâta, duminică dimineață, în jurul orei 7.00. El a fost transportat la spitalul de urgență din Chișinău, dar ulterior a decedat.

Incidentul s-a produs pe segmentul podului de peste râul Nistru. Victima se deplasa cu un automobil marca VAZ-2101 din satul Pârâta spre localitatea Vadul lui Vodă, când în viteză ar fi lovit bara de protecție a postului nr.9 și, fără a reacționa la semnalul santinelelor de post de a opri, a plecat de la fața locului.

Peste puțin timp, când se întorcea pe același segment, forțele de menținere a păcii i-au făcut semn șoferului autovehiculului VAZ să oprească. Tânărul însă nu a reacționat, continuându-și deplasarea, astfel că a fost împușcat.

sursa: romanialibera.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer