Acidul folic administrat in cantitati mari poate grabi dezvoltarea cancerului de colon,

spun specialistii americani de la Institutul National de Sanatate.

Mare este bucuria atunci cînd afli că Dumnezeu a binecuvîntat familia ta cu un copilaș. Pe care l-a pus în cel mai potrivit loc pentru pregătirea venirii lui pe această lume – în pîntecele mamei sale. De obicei, nu după mult timp, urmează adresarea la medicul de familie. Din acest moment încep îngrijorările multor părinți, mai ales a celor neexperimentați și a celor care au învățat destul de rău la biologie la școală :) .

Astăzi voi descrie o situație cu care se confruntă obligatoriu orice femeie însărcinată. Este vorba despre prima recomandare care o face un medic de la monstruoasele “centre de planificare a familiei”, de parcă copii nu ar fi cea mai mare bucurie, dar un bun integrat in economia capitalistă. Deci, primul lucru pe care îl aude o viitoare mămică este să înceapăp să bea ACID FOLIC și alte suplimente de vitamine. Zi că nu e așa?

Ceea ce ne-a alarmat pe noi, este faptul că în toate centrele lor “eugenice” recomandă să bea aceste “vitamine”. Însă, pentru oamenii care nu cunosc de ce au nevoie de a administra asemenea chimicate, este autoritatea ce mai mare pentru un om de la țară –Ministerul Sănătății, care chiar le recomandă, ba mai mult, le distribuie gratis pentru orice femeie însărcinată.

Ei bine, fiind îngrijorat de această “grijă”, (tautologie intenționată), am început să mă documentez mai bine ce e cu acest Acid Folic. Prima constatare este că aceste suplimente suntSINTETICE, deci ficatul nu poate metaboliza acidul folic așa cum ar face cu folații, care sunt naturali, motiv pentru care aceștia răman în organism. Acidul folic este o varianta artificiala a vitaminei B9. De obicei, Acidul folic este recomandat încă înainte de a concepe un copil. Acest fapt conduce la creșterea concentrației Acidului folic în organism.

În foarte multe cazuri, femeile își încep micul dejun cu cereale, care acum, în majoritatea cazurilor sunt fortifiate cu acid folic, despre care s-a demonstrat că, în exces, nu numai că nu este benefic, ci chiar mărește riscul de cîteva tipuri de cancer. E foarte simplu să te trezești că ai luat o supradoză de acid folic, avertizează un profesor de farmacologie de la Universitatea britanică Oxford, din moment ce acesta se poate găsi în cereale, făina și chiar batoane pentru slăbit (proteice). Acesta avertizează că una din trei persoane probabil are parte de mai mult acid folic decît are nevoie.

Atragem atenția că medicii recomandă de obicei, fără a lua în calcul analizele de sînge, pastile cu o concentrație de  0,001 acid folic (2 pastile pe zi), deși chiar în prospect scrie că pentru femeile însărcinate se recomandă o cantitate de doar 0,0004 pe zi. Ceea ce constituie practic o supradozare de 4 ori.

Cancer de colon, pulmonar si de prostată

Inițial s-a crezut că acidul folic protejează de cancerul de colon, însă cercetarile recente au arătat că, în realitate, “supradoza” încurajează creșterea polipilor. Recentele cercetări atrag atenția și asupra altor tipuri de cancer ce pot apărea, fiind vorba despre cel pulmonar și cel de prostată.

Un studiu realizat în Norvegia a arătat că 3 ani în care se consuma alimente fortifiate duce la creșterea riscului de cancer pulmonar cu 21%. Un altul a aratat ca același supliment dublează riscul de cancer de prostată. Deși alimentele îmbogățite cu acid folic pot preveni defectele din naștere, tot ele pot mări și șansele de cancer cu 21%, arată un studiu realizat în Norvegia. Conform cercetării, acest risc urmărește locuitorii tuturor țărilor care au adoptat această politică (inclusiv Republica Moldova), cu ani în urmă, printre care și SUA, relatează HealthDay.

“Fortifierea cu acid folic și suplimentele de acest gen nu sunt atît de sigure cum se credea pînă acum, a declarat șeful echipei de cercetători, Dr. Marta Ebbing, din cadrul Spitalului Universitar Haukeland din Bergen.
Cercetarea a arătat că după doar 3,5 ani de consumare a alimentelor îmbogățite cu acid folic (de obicei le găsim la noi în Musli și alte produse “îmbogățite” cu vitamine) sunt asociați cu un risc cu 21% mai mare de cancer. După 6,5 ani de consum al alcestor alimente, și riscul de mortalitate este crescut, mai ales în cazul populației suferinde de boli de inimă.
Tipurile de cancer la care sunt predispuse persoanele care consumă alimente îmbogățite cu acid folic sunt cel colorectal, de plămîni, prostată și leucemie, se mai menționează în Journal of the American Medical Association.

Acidul folic, deloc necesar și periculos pentru mămici

Afirmația aparține “The Food Standards Agency” for guvernamental din regatul britanic, relatează The Telegraph. Recentele studii au demonstrat că acidul folic ar putea chiar masca o carență de Vitamina B12, care poate avea ca rezultat anemia și tremuratul mîinilor, la bătrînețe. Acidul folic, suplimentul zilnic pe care orice viitoare mamicĂ il ia, ar putea fi nociv pentru sănătate, crescînd riscul de cancer la intestine.  Consecințele unui consum ridicat de acid folic nu sunt încă pe deplin cunoscute, făcînd obiectul cercetărilor din prezent.

Conform studiului realizat de cercetătorii de la Universitatea Adelaide, riscul de a avea un copil care suferă de astm este cu 30% mai mare în cazul în care vitamina a fost luată între săptămînile 30 și 34, relateaza Daily Mail. Cercetătorii australieni sunt de părere că aceasta este și explicația faptului că, în ultimii ani, incidența cazurilor de astm la copii a crescut foarte mult în țările “dezvoltate”. Femeile care utilizează pilule contraceptive au afectat nivelul acidului folic în sînge și în organism, din acest motiv, este recomandabil ca să utilizeze cît mai multe legume bogate în vitamina B9.

Sursele naturale de acid folic sunt legumele verzi, cum ar fi: conopida, varza, spanacul, perele, broccoli, fasolea verde, mazărea, cartofii, dar se găsește și în morcovi, sfeclă de zahăr, avocado, grapefruit, banane, portocale, grîu integral, porumb, migdale, castane, gălbenuș de ou, lapte, pește și ficat.
Acidul folic este esențial în sinteza AND-ului si ARN-ului, a unor aminoacizi și a proteinelor, și participă la formarea hemoglobinei. Este foarte important în perioada diviziunii celulare și, de aceea, este indispensabil în perioada sarcinii, însă atragem atenția că doza de acid folic recomandata la gravide este nevoie de 400 micrograme (0,0004).

Concluzie:

Evitați chimicalele/ sinteticele, mîncați sănătos, mai multă verdeață, iar dacă nu aveți vreo carență de vitamine sau săruri nu vă umflați cu integratori și alte “minunății” ale lumii moderne, orice integrator are rolul lui în organism, iar orice luat peste măsură și inutil dăunează. Mărturisim că nu am stăruit foarte mult asupra demonstrațiilor noastre, dar nu ne amintim să fi văzut atîția copii în cărucioare cu rotile pe vremea cînd nășteau bunicile, mamele noastre în comparație cu ceea ce avem acum. Pe vremurile alea nu se făceau nici ecografii 3Ś4, nici cezariană la cerere, nici amniocentesi, iar mamele nu sufereau de depresii de naștere.

(Va urma)

sursa: viatadefamilie

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer