Nimeni nu este mai insistent dect o firm de recuperare creane. Prin telefoane lungi, colerice i scrisori de te bag n speriei, acestea fac tot posibilul s scoat banii de la datornici. Uneori, ns aceste aciuni de intimidare le i reuesc. Ceea ce nu tiu cei muli este faptul c toate facturile nepltite se prescriu dup trei ani. Acest pont ne-a fost vndut de ctre un avocat de drept comercial, colaborator al redaciei, care are experien n relaia cu firmele de recuperare.

Companiile de telefonie, ct i bncile i vnd creanele ctre firme de recuperare. Ei i recupereaz mare parte din datorie, iar noii stpni ai debitului recurg la tot felul de metode pentru a intra n posesia banilor. „Facturile de la Vodafone, Orange, Romtelecom sau orice alt datorie se prescriu n trei ani de la data scadenei acestora. Dac creditorul sau firma de recuperare nu v-a acionat n judecat n acest interval, i-a pierdut orice putere de a v sili s achitai debitul. Prin mplinirea termenului de prescripie orice titlu executoriu i pierde puterea executorie. Nu se prescrie creana, ci dreptul de a v aciona n instan pentru a obine obligarea dumneavoastr la plat”, ne-a declarat avocatul.
Legile care v apr de recuperatori
Ci dintre dumneavoastr nu s-au trezit somai s achite o datorie, o factur la telefon, de acum 7 ani, de care nici nu și mai aduc aminte? Din notificare sau din convorbirea telefonic aflai c avei de achitat o sum uria, dei cea iniial era de cteva sute de lei vechi, dat fiind faptul c s-au adugat tot felul de penaliti. Avei ns soluii s scpai definitiv de recuperatori. Astfel, dac dup mai bine de trei ani creditorul se trezete c i s-a fcut dor de dumneavoastr i v vrea banii, putei s invocai cteva acte normative care s i fac s renune la insisten.
Prin Decretul 167/1958 se reglementeaz prescripia extinctiv, care stinge dreptul la aciune. Conform articolului 1 „Dreptul la aciune, avnd un obiect patrimonial, se stinge prin prescripie, dac nu a fost exercitat n termenul stabilit n lege. Odat cu stingerea dreptului la aciune privind un drept principal se stinge i dreptul la aciune privind accesorii. Orice clauz care se abate de la reglementarea legal a prescripiei este nul”, iar n articolul 3 se stabilete c termenul prescripiei este de 3 ani.
O alt reglementare care este nclcat de ctre societile de recuperare, gen EOS KSI, este Legea 677/2001 privind prelucrarea datelor cu caracter personal, de care cei n cauz abuzeaz, dup cum ne-a declarat avocatul n drept comercial. La articolul 5 din actul normativ se specific faptul c „orice prelucrare de date cu caracter personal, cu excepia prelucrrilor care vizeaz date din categoriile menionate la art. 7 alin. (1), art. 8 i 10 (n.r. – CNP, adres, telefon), poate fi efectuat numai dac persoana vizat i-a dat consimmntul n mod expres i neechivoc pentru acea prelucrare”. n cazul n care nu se respect aceast prevedere, conform articolului 18, putei aciona astfel: „(1) Fr a se aduce atingere posibilitii de a se adresa cu plngere autoritii de supraveghere, persoanele vizate au dreptul de a se adresa justiiei pentru aprarea oricror drepturi garantate de prezenta lege, care le-au fost nclcate. (2) Orice persoan care a suferit un prejudiciu n urma unei prelucrri de date cu caracter personal, efectuat ilegal, se poate adresa instanei competente pentru repararea acestuia.” n schimb, dac te-au convins s plteti restana, dei s-a prescris dreptul de a te aciona n judecat i nu mai aveau cum s te oblige s le dai banii, nu i mai poi recupera suma sub nicio form.
Nu v lsai intimidai de somaiile de plat!
Aciunile firmelor de recuperare sunt de obicei agasante, iar singura soluie este de a ignora telefoanele venite de la acetia. „Trimit mesaje n care te pun s suni de urgen la un numr de telefon. Dac eti curios i muti momeala, chiar urmezi ndemnul i apoi nu mai scapi. Ei nici nu au dreptul s se foloseasc de numrul tu de telefon, fiind personal, iar cel care a vndut creana nu avea dreptul s le ofere aceste informaii”, ne-a declarat avocatul. O alt „sperietoare” sunt titlurile executorii transmise. „Emit somaii de plat care seamn foarte mult”.
Datornicii s-au prins c, n afar de telefoanele zilnice i eventualele scrisori de ameninare venite periodic prin pot, firmele de recuperare nu au prea multe opiuni, ceea ce a fcut ca tot mai mult lume s nu mai plteasc nimic. Dac datornicul nu rspunde la telefoane i la scrisori, cursul normal de aciune este darea sa n judecat i obinerea unei hotrri judectoreti care ar permite apoi poprirea unei pri din salariu pn la acoperirea datoriei. Problema este c o aciune judectoreasc este destul de scump pentru firma de recuperare i de multe ori acestea prefer s renune la a mai colecta datoria.
ntr-adevr, prescripia dreptului la aciune opereaz la 3 ani de la naterea unei restane. Dincolo de acest termen, creditorul nu mai poate s acioneze debitorul n judecat pentru plata unei datorii, adic nu mai poate obține concursul forței coercitive a statului romn pentru constrngerea debitorului. Cei de la EOS KSI ncearc s te conving s pltești restanța și asta este ok, ns sub nicio form nu ar putea s te induc n eroare, s ți spun c te bag pe liste negre, pentru c nu pot face acest lucru și nu este deontologic. Noțiunea de list neagr, n schimb, nseamn c n baza de date a EOS vei rmne c nu ai achitat aceast datorie și aici trebuie s nțelegi cteva aspecte:
1. nu vei fi nregistrat la Biroul de Credit, pentru c, practic, de la 1 ianuarie 2008, la Biroul de Credit nu se mai nscriu dect strict restanțele din segmentul de creditare bancar;
2. tu vei rmne probabil n baza de date a EOS;
3. mai exist, de asemenea, un aspect: ntre Vodafone și Orange exist ncheiat un acord de prin 2000, n baza cruia ei schimb date și nregistreaz pe cei care nu și pltesc datoriile; aceast baz de date, ncepnd cu 1 ianuarie 2008, este ns ilegal, adic Orange nu te poate refuza s ți fac abonament pentru c ai o restanț la Vodafone, ntruct Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale a spus clar c nu se pot constitui ntre agenți economici, care opereaz pe aceeași pia sau pe piee diferite, structuri similare cu birourile de credit; asta nseamn c dou firme nu pot s utilizeze, cu consecințe mpotriva unor consumatori, datele legate de restanțele nregistrate de aceștia; dac ție ți s-ar interzice la Orange s ți faci abonament pentru c ai o datorie neachitat din 2000 la Vodafone, poți s dai n judecat Orange și 100% ai cștiga procesul, iar aceștia ar fi obligați s ți deschid contract.
Prescripția dreptului la acțiune n sens procesual nseamn, de fapt, o sancțiune stabilit prin lege, ndreptat mpotriva creditorului, care timp de 3 ani demonstreaz nepsare n recuperarea banilor si, astfel nct dac el nu d n judecat un debitor n acest interval, se presupune c nu a fost interesat n colectarea banilor și atunci nu mai poate acționa n judecat debitorul.

sursa: ziarulancheta.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *