Nicolae Pun, deputatul romilor care a declarat c iganii sunt ca lcustele, adic invadatori. n dreapta, Ilie Dinc, omul care a interzis brfa n mod oficial

Pe msur ce Bruxellesul preseaz Bucuretiul s mbunteasc condiiile de via ale romilor, sute de mii de euro din fondurile UE i ale Guvernului romn sunt aruncai pe cheltuieli anapoda, salarii exorbitante sau pe chirii fictive. Activiti de frunte ai romilor i efi de ONG-uri i bag n buzunar sume imense din bani publici i nu i deranjeaz att timp ct Guvernul pltete.

De exemplu, Ioan Gruia Bumbu a nchiriat o parte din casa sa din Alba Iulia Ageniei Naionale pentru Romi (ANR), al crei preedinte a fost, pentru 52.000 de euro pe o perioad de doi ani, n condiiile n care preul pieei era undeva la 500 de euro pe lun. Ioana Viorica Dumitru, efa Asociaiei Femeilor Rome, locuiete cu prinii ntr-un apartament la etajul nou ntr-un bloc din Colentina.ANR a pltit din bani publici 2.754 de euro n fiecare lunpentru a nchiria acel apartament n cadrul unui program naional strategic pentru romi. Cnd am ntrebat-o de chirie, Dumitru s-a artat surprins i a negat c ar fi nchiriat acel apartament, cu toate c datele oficiale o contraziceau.

“Nu tiu ce s-a ntmplat! De unde avei informaiile astea?”, a rspuns indignat efa femeilor rome. Apoi a refuzat s mai discute dac nu este prezent i preedintele ANR, Ilie Dinc. Managerul programului n cadrul cruia s-a nchiriat acest apartament a fost dispus s lmureasc chestiunea n cinci minute. Nu a mai dat un rspuns niciodat, la fel ca i eful su Ilie Dinc, personaj care la numirea n funcie a i dat un ordin scris ca toate discuiile despre preedintele ANR, att ntre angajai, ct i cu persoane din afara instituiei, sunt interzise. Cele dou exemple oferite sunt doar vrful unui aisberg pe care autoritile se fac c nu-l vd. i precum aisbergul se topete, tot aa dispar i fondurile UE. Iar asta ar trebui s dea de gndit Parchetului i altor instituii abilitate s verifice cum s-au evaporat aproape 23 de milioane de euro cheltuite de ANR.

Salariile pe care le iau cei care muncesc n cele ase programe naionale pentru romi coordoante de ANR sunt exorbitante. Pe cnd salariul mediu este undeva la 400 de euro lunar, mecherii care lucreaz n proiectele coordonate de ANR ctig250 de lei pe or, adic peste 60 de euro.Un manager de proiect ctig62.000 de euro n trei ani.Poate nu pare mult, dar trebuie avut n vedere c pentru aceti bani muncete doar o zi i jumtate pe sptmn. De exemplu, Claudia Vudea, sora fostului ef al ANR Gruia Bumbu, a condus asociaia Pakiv din Alba Iulia pe perioada ct fratele inea friele ANR. Ea a fost angajat timp de 15 luni ca expert de monitorizare n cadrul proiectului mpreun pe Piaa Muncii i lua aproape 6.000 de euro lunar, dar nu muncea mai mult de patru ore pe zi. Din decembrie 2008 pn n martie 2010, Pakiv a pltit200.000 de euro salarii, bani publici.Un fost angajat a dezvluit, sub protecia anonimatului, c a descoperit c a fost pltit n acte timp de dou luni i nu una, ct lucrase. Ali angajai ai Pakiv cu salarii grase sunt Ivan Plebis – expert n cadrul ANR, Simona Voicescu – fost ef de cabinet la Secretariatul General al Guvernului, Andreea Gergely – angajat la Cancelaria Guvernului.

Exemple de cum se arunc banii pe fereastr se gsesc n toate cele ase proiecte. Aurel Pascu este liderul Fundaiei Roma Unitate i membru al Partidei Romilor. El este fiul lui Aurel Roianu, vicepreedintele Partidei i eful ctorva ONG-uri pentru romi. Conform unor localnici care s-au ferit s-i dea numele, pentru c le este fric de Roianu i familia acestuia, anul trecut, de Pati, cei doi Aurel au strns 100 de igani din Gilu i le-au dat diplome de culegtori calificai de ciuperci. Oamenii, suprai c Roianu a dat diplome membrilor propriei familii, au confirmat c atunci cnd au primit diplomele s-au trezit i cu 1.000 de euro n buzunar. n cadrul programului “mpreun, pentru o societate mai bun” s-au cheltuit 2.800 de euro lunar pentru un avocat cu numai cinci ani experien, n timp ce ANR are propriul departament juridic.Ilie Dinc a refuzat s fac public numele i salariile angajailor care lucreaz n aceste ase proiecte, dei sunt bani publici.Dinc consider c aceste date nu sunt o chestiune de interes public.

Sanciuni pentru achiziii suspecte

Uniunea European i Guvernul Romniei finaneaz n comun ase proiecte strategice naionale pentru mbuntirea situaiei unei populaii marginalizate. Cele ase proiecte au n vedere printre altele excluderea social, abandonul colar. n timp ce pe hrtie proiectele arat bine, n realitate, aa cum o arat documente oficiale ale ANR, experii care lucreaz n aceste proiecte habar nu au pe ce lume triesc, dei sunt pltii cu sume cuprinse ntre 100 i 250 de lei pe or. Contractele de achiziie ncheiate pentru aceste proiecte ajung pe mna unor firme necunoscute, fr experien. n unele cazuri, sumele pltite pentru computere, mobilier sau servicii erau mai mari dect pe pia. Tocmai de aceea, Autoritatea pentru Monitorizarea Achiziiilor Publice a amendat ANR pentru nerespectarea legislaiei achiziiilor publice.

ONG-urile i cosmetizeaz rezultatele

n 2010, ERGO – European Roma Grassroots Organisations a publicat un raport n care arta tendina Comisiei Europene de a se axa numai pe exemple pozitive cnd vine vorba de fonduri alocate romilor. Este interesul direct al tuturor celor implicai n proiecte pentru romi, de succes sau nu, s-i prezinte proiectul ca unul reuit, se arat n raport: “ONG-urile depind de fondurile UE pentru proiecte. Pentru a face angajri, eu nevoie s primeasc continuu bani. De aceea, eu un interes direct s nfrumuseeze rezultatele, pentru c numai proiectele de succes sunt premiate sau promovate de Comisia European”. Dup expulzrile romilor din Frana, UE a fost nevoit s analizeze mai atent modul n care statele membre cheltuiesc banii pentru romi. Lszl Andor, comisarul european pentru ocuparea forei de munc, afaceri sociale i incluziune, a refuzat s comenteze modul n care ANR gospodrete banii.

Rsf funcionresc pe banii PHARE

Pentru a nelege de ce bugetele pentru aceste proiecte nu sunt atent investigate, trebuie s mergem napoi n timp cu vreo zece ani cnd n cadrul unor proiecte Phare unii angajai primeau i 12.000 de euro lunar. Se pare c exist o cultur a modului de cheltui acest bani n mod netransparent. Dan Oprescu Zenda este consilier superior n cadrul ANR. A fost managerul unui program Phare, dar a demisionat din cauza lipsei de transparen. “Modul n care aceste fonduri au fost cheltuite poate fi comparat cu ceea ce se ntmpl n prezent.n unele proiecte, managerul era pltit cu 5.000 de euro lunar. Chiar i un simplu angajat avea un salariu cuprins ntre 1.000 i 2.000 de euro.Evident, aceste sume impresionante aveau un impact demoralizator asupra funcionarilor publici care nu erau destul de «norocoi» s lucreze n aceste proiecte finanate de UE”, a precizat Zenda.

Consilier afacerist

n Iai, spaiul nchiriat romilor, de pe strada Elena Doamna, aparine firmei Development Trading Consulting (DTC), care se ocup cu formarea de manageri, experi, de exemplu “expert n achiziii publice”, consultan n finanri europene. DTC este a lui Anghel Ficu, consilier local PNL la Iai din 2004 pn n prezent, fost director pn anul trecut la Oficiul Teritorial pentru ntreprinderi Mici i Mijlocii i Cooperaii. La cealalt adres din Iai, ANR a rspuns c a nchiriat un spaiu de 151,5 mp pe strada Pcurari 59-62-65 parter cu 1.300 de euro plus TVA pentru 14 luni. Locaia este oarecum ciudat pentru c la numrul 59 sunt i la etaj birouri de nchiriat. Locaia aparine lui Demostene Olariu, consilier pe probleme de romi. La numrul 65 este o vopsitorie-tinichigerie auto, iar la 62 este imposibil de ajuns.

iganii la putere

n Timioara, spaiul nchiriat n cadrul proiectului mpreun pentru o Societate mai Bun a costat 1.000 de euro lunar n condiiile n care un apartament similar de 60 de mp de lng se nchiria cu 220 de euro. Negociabil. n acelai imobil a mai fost nchiriat un alt apartament pentru un alt program, dar cu 1.300 de euro lunar timp de doi ani.Cldirea aparineclanului Crpaci din Timioara, despre care presa a scris c este“mafia imobiliar din Timioara”.La Cluj, pe strada Republicii 88, la parter pe partea dreapt este spaiul nchiriat pentru romi. De la cine? Aurel Pascu, fiul lui Aurel Roianu, cel care a coordonat programul, a declarat c spaiul este nchiriat de la o familie maghiar care este plecat din ar. Cellalt spaiu de pe Bdul 21 Decembrie aparine Partidei Romilor i este nchiriat de la Primrie.

100 milioane de euro

n Romnia exist 89 de proiecte pentru romi, fondurile alocate fiind de aproape de 100 de milioane de euro. Din aceast sum, 22,76 milioane reprezint suma alocat pentru ase proiecte strategice la nivel naional, 19,09 milioane de euro fiind contribuia UE, restul fiind fonduri alocate de Guvernul romn.Cele ase proiecte strategice sunt: “mpreun pe piaa muncii” – 4,2 milioane de euro; “Participarea grupurilor vulnerabile n economia social” 3,2 milioane de euro; “Formarea reelei naionale a experilor romi” – 4,5 milioane; “Educaia copiilor romi – calea spre un loc de munc stabil” – 4,3 milioane; “mpreun, pentru o societate mai bun” – 4,2 milioane; “coala – o ans pentru fiecare” – 2,2 milioane. Conform unui raport al Guvernului legat de programul “Dezvoltarea resurselor umane 2007-2013″ n cadrul proiectelor finanate din Fondul Social European – FSE i de la bugetul de stat este de aproximativ 86.327.930 de euro, numrul de romi preconizat a fi sprijinit a fost de aprox. 64.397.

De Adrian Mogos –Jurnalul National

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer