Grecia santajeaza UE: Nu ne dati bani, renuntam la EURO

Grecia a anunțat că ar putea fi nevoită să părăsească zona euro dacă nu va reuși să obțină un nou acord de finanțare internațională, în valoare de 130 de miliarde euro, a declarat marți purtătorul de cuvânt al guvernului elen Pantelis Kapsis. “Acordul de finanțare externă trebuie semnat, altfel vom ieși de pe piețe, vom ieși din euro. Situația va fi mult mai grea”, a declarat Kapsis la Skai TV.

Aceste declarații nu fac decât să alimenteze niște speculații mai vechi, vehiculate mai ales în presa germană, conform cărora Grecia ar putea reveni la drahmă, fosta monedă națională, tocmai în momentul în care țara încearcă să ajungă la o înțelegere cu Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și deținătorii privați de obligațiuni privind detaliile acordului de finanțare externă. Guvernul elen are următoarea scadență semnificativă în martie, riscând intrarea în insolvență dacă nu va obține până atunci un împrumut extern. Unii analiști susțin că declarațiile alarmante de la Atena nu ar fi altceva decât un șantaj menit să atragă miliardele atât de necesare pentru evitarea unui dezastru economic total.

Până acum Atena și Bruxellesul au respins în repetate rânduri varianta ieșirii Greciei din zona euro, eveniment care ar putea agrava puternic criza datoriilor de stat. Autoritățile din Grecia și UE au evitat până acum să expună renunțarea la euro ca scenariu posibil, ba mai mult unii oficiali au avertizat recent că revenirea la drahmă ar însemna “iadul” pentru țară.

Reprezentanții CE, FMI și ai Băncii Centrale Europene vor sosi la Atena la mijlocul lunii ianuarie pentru a pune la punct noul acord de finanțare externă, convenit de principiu la summit-ul UE din octombrie, transmite Mediafax. Încheierea acordului depinde în mare măsură de participarea deținătorilor privați de obligațiuni ale statului elen, în principal bănci și companii de asigurări, a căror contribuție la pachetul financiar trebuie să fie voluntară pentru a evita declararea default-ului selectiv al Greciei, în efect insolvență pe anumite datorii. Autoritățile de la Atena au încheiat în 2010 un acord cu FMI și Comisia Europeană pentru un pachet de finanțare de 110 miliarde de euro.

Sursa: FrontPress.ro

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *