Exact n urm cu doi ani, n Romnia se declana o adevrat isterie legat de vaccinarea mpotriva gripei porcine. Pe 5 ianuarie 2010 s-a stins din via actorul Toni Tecuceanu, iar medicii care l-au tratat au susinut c acesta a fost ucis de temutul virus A(H1N1).

Tragicul eveniment le-a dat curaj, la acea vreme, oficialilor din Ministerul Sntii (MS) s anune c ne pate… un genocid. “Scenariul cu 20.000 de mori din cauza gripei porcine e unul oficial, dar e un numr minim”, declara pe atunci Adrian Streinu Cercel, secretar de stat n MS i ef al Institutului Matei Bal din Capital unde Toni fusese internat. Se pare c ministerul avea pregtit stocul de doze, dar romnii nu se nghesuiau s se vaccineze. A urmat o campanie costisitoare, prin care populaia era atenionat c virusul A(H1N1) circul “liber” i e periculos. Dup decesul lui Toni, fratele su, Paul, a solicitat institutului accesul la dosarul medical al actorului.

Dosarul medical va fi desecretizat

“Am fost refuzat. Au zis c e secret medical, care se pstreaz i dup decesul pacientului”, ne-a declarat Paul. Acesta a intentat un proces instituiei, pentru a obliga conducerea s desecretizeze dosarul medical, iar n urm cu o lun judectorii i-au dat ctig de cauz familiei. “Am depus o cerere de urgentare a comunicrii deciziei. Dup ce o vom primi, vom merge la «Matei Bal» s cerem dosarul lui Toni. Vrem s aflm adevrul despre moartea lui. Cred c totul a fost o cacealma pentru reuita afacerii de19 milioane de euro, ct a costat vaccinarea mpotriva virusului”, a mai adugat fratele lui Toni.

DeMihaela Barbu –Libertatea

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer