Infracțiuni contra siguranței statului și indolența Parchetului General

Exasperați de lipsa de reacție a autorităților statului român în problema UDMR și a “Ținutului Secuiesc”, ofițeri ale căror rapoarte de ani de zile sunt practic aruncate la coșul de gunoi au început să posteze pe forumul WikiLeaks. Iată una dintre postări:

Disoluția autorității statului român (și probabil a statului în sine) poate fi observată cu certitidine în poziția oficialităților vis-a-vis de problema Ținutului Secuiesc.
Îndrăznesc a o numi problemă, întrucât chiar de la începutul anilor ’90, SRI și SIE avertizează constant factorul politic (și uneori organele de urmărire penală competente a aborda problema din punct de vedere juridic) de pericolul reprezentat de iredentismul maghiar și acțiunile ilegale întreprinse de UDMR, organizațiile paramilitare maghiare, cetățenii români de etnie maghiară și cetățenii maghiari aflați pe teritoriul României.

Trebuie să fim conștienți de resursele financiare, materiale și umane relativ consistente alocate de serviciile de informații românești pentru această chestiune, resurse care provin din buzunarul nostru, al tuturor. Rezultatele muncii ofițerilor de informații în această chestiune sunt considerabile și deloc de neglijat. Acestea sunt comunicate constant factorilor responsabili, și mai ales factorului politic care… tace!

Motivele pentru care, din anii ’90, partidele politice au ignorat toate avertizările serviciilor de informații pe această chestiune, sunt pe cât de clare, pe atât de josnice: păstrarea puterii politice, dată fiind alianța cu UDMR. Alianța cu o organizație culturală al cărei statut de partid politic este în cel mai bun caz incert. Dacă privim problema din punct de vedere strict legal, UDMR nu este (încă?) un partid politic așa cum o cer legile românești. Și asta în timp ce altor partide românești li se resping cererile de înființare… Oricând, oricine poate invoca această situație în fața legii. Nu o face nimeni! Există instituții care chiar au această obligație. Aceeași indolență vinovată!

Șantajul politic constant și scenetele regizate de UDMR (recunosc, cu multă abilitate politică) la adresa tuturor guvernelor la care a fost parte, se pare că sunt destul de eficiente. Politicienii români cedează ușor, pentru a-și păstra locul la putere.

Lupta pentru autonomia Ținutului Secuiesc trebuie sprijinită material de Ungaria – susține chiar vicepreședintele Parlamentului maghiar. Afirmația a fost facută la o serbare secuiască desfășurată în județul Mureș.

Vicepreședintele Parlamentului Ungariei Balczo Zoltan, din partea formațiunii de extremă dreaptă Jobbik, a declarat că Guvernul Ungariei ar trebui convins să sprijine lupta pentru autonomie, nu numai moral, ci și material. Vicepreședintele Parlamentului Ungariei Balczo Zoltan a făcut aceste declarații în fața câtorva sute de persoane participante la “serbarea secuiască” de la Ghindari, județul Mureș. Balczo Zoltan a spus că în timpul actualului Guvern FIDESZ s-a declarat zi de doliu data de 4 iunie – când, în 1920, a fost semnat Tratatul de la Trianon, care a consfințit destrămarea Imperiului Austro-Ungar – aceasta fiind declarată și “ziua reunirii maghiarilor de pretutindeni”. “Noi, după ce am depus jurământul, am depus proiectul ca 4 iunie sa fie ziua reunirii maghiarilor de pretutindeni.

După aceea, Guvernul Orban a depus un proiect de hotărâre și mai amplu în ceea ce privește cultura și posibilitățile de studiu al maghiarilor de pretutindeni. Sloganul nostru este că nu ne oprim la jumătatea drumului, trebuie să le dăm drepturile cuvenite celor din afara granițelor Ungariei”, a spus Balczo, adăugând că “lupta pentru autonomie” este și “o provocare și un proiect greu”. El a subliniat că Guvernul și Parlamentul Ungariei trebuie convinse să sprijine lupta pentru autonomia Ținutului Secuiesc, arătând că, apoi, Executivul țării vecine ar trebui să sprijine acest proiect “nu numai moral, ci și material”.
“Știm foarte bine că UE nu este prea deschisă asupra acestor lucruri”

“Trebuie sa convingem Guvernul și Parlamentul Ungariei să sprijine lupta pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Știm foarte bine că UE nu este prea deschisă asupra acestor lucruri, dar trebuie să facem să înțeleagă Europa asta mare că sunt regiuni unde sunt unele naționalități cu pondere mare și formele de autonomie pot fi viabile și chiar bune pentru Europa. Trebuie să facem UE să înțeleagă că pentru aceste lucruri trebuie luptat. Și dacă Guvernul Ungariei este de acord cu aceste lucruri, atunci nu numai din punct de vedere moral trebuie să sprijine această luptă ci și din punct de vedere material trebuie să fie un aliat la fel de important. Noi, partidul Jobbik, trebuie să tratăm fiecare persoană la fel, să le dăm aceeași importanță tuturor. Trebuie să votăm pozitiv în orice for unde suntem, pentru ca națiunea maghiară să nu dispară, aceasta ar trebui să fie cea mai mare obligație a fiecărui partid din Ungaria”, a spus Balczo. El a remarcat faptul că, în afara granițelor Ungariei, există două organizații care luptă în același sens pentru atingerea obiectivului autonomiei Ținutului Secuiesc – “una civică, Consiliul Național Secuiesc, și una politică, Partidul Civic Maghiar”. “Nu trebuie să vă lăsați, ci să luptați în continuare, să nu vă opriți la jumătatea drumului”, a afirmat Balczo.

În opinia mea, acestea sunt acțiunile legale care se impun a fi demarate de către autoritățile române competente:

– reprezentanții Parchetului ar trebui să se sesizeze din oficiu (au această obligație legală, sesizarea din oficiu nefiind o alegere, ci o obligație de serviciu!) de săvârșirea infracțiunilor prevăzute de Codul Penal și legile speciale în vigoare (Codul penal, partea specială, titlul I – Infracțiuni contra siguranței statului și Legea nr. 51/1991 privind siguranța națională a României).
Competența materială și teritorială o au Parchetele din județele în care sunt savârșite faptele penale amintite mai sus. Niciun procuror din cadrul acestor Parchete nu s-a sesizat niciodată din oficiu cu privire la aceste fapte, încălcându-și grav obligațiile de serviciu.
Aceeași indolență profesională se manifestă și la nivelul Parchetului General, care nu înțelege a trage la raspundere procurorii care aveau obligația legală de a întocmi sesizări din oficiu cu privire la faptele penale despre care vorbim.
De asemenea, reprezentanții Parchetului sunt obligați a proceda la efectuarea de acte premergătoare sau la începerea urmăririi penale (după caz) în toate cazurile în care SRI a trimis informări cu privire la aceste fapte. Niciodată nu s-a întâmplat acest lucru. De ce?

– Ministerul Afacerilor Externe trebuie să își exprime poziția oficială cu privire la acest subiect și să acționeze în consecință. Inerția acestui minister este monumentală.

– Aleșii noștri din Parlamentul European ar trebui să își exprime poziția în legatură cu Ținutul Secuiesc. Nu o fac, deși toți știu că au susținerea colegilor din acest for. Și nu o fac în virtutea unor înțelegeri politice meschine care vizează… ați ghicit, menținerea puterii, machiată ca menținere a alianței politice.

Orice cetățean român și orice persoană juridică română se poate adresa instanței de judecată pentru constatarea neconformității UDMR cu Legea partidelor politice. Dezbaterile pe această temă sunt ample, însă rezolvarea este simplă și la îndemână instanțelor de judecată.

Legislația română ne oferă suficiente pârghii pentru demararea tuturor acestor acțiuni, iar ignorarea lor cu bună știință de către organele competente reprezintă infracțiuni cu privire la îndeplinirea sarcinilor de serviciu.

Nu în ultimul rând vă rog să vă imaginați frustrarea la care sunt supuși de ani buni ofițerii de informații care documentează cazurile de subminare a securității naționale prin faptele luate în discuție. Majoritatea covârșitoare a informărilor acestora sunt ignorate de factorii competenți. Absurdul acestei situații sper să înceteze cât mai curând.

sursa: cotidianul

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer