Magnatul Ioan Niculae și ceilalți 39 de inculpați din Dosarul Romgaz ar putea scăpa de pedeapsă, dat fiind faptul că infracțiunile de complot și subminarea economiei naționale nu se mai regăsesc în noul Cod Penal. Avocatul Gheorghe Mateuț explică care sunt căile de atac.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a confirmat că în noul Cod Penal nu se mai regăsesc infracțiuni precum complot și subminarea economiei naționale.

“În niciun caz nu am avut și nu vom avea în vedere în această operă legislativă cazuri particulare sau dosare speciale. Reformele legislative au fost gândite cu foarte mulți ani în urmă și ele sunt făcute plecând de la constatări generale privind politicile penale ale statului la acel moment, privind legislația de drept comparat, în special legislația europeană, compatibilizarea legislației noastre cu cea a țărilor europene”, a declarat Predoiu.

Context în care lotul Ioan Niculae ar putea fi achitat. Avocatul Gheorghe Mateuț a precizat pentru EVZ că dacă ancheta nu va fi finalizată până la intrarea în vigoare a noului Cod Penal, atunci învinuiții vor fi achitați.
Și dacă procurorii DIICOT vor finaliza ancheta, iar instanțele vor apuca să pronunțe o hotărâre de condamnare definitivă și irevocabilă, mai există o cale de atac. “Se poate face contestație la executare, în baza articolului 461, litera b, bineînțeles dacă noul Cod Penal intră în vigoare în termen”, a declarat avocatul Mateuț

sursa: evz

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer