O apreciere aparent doar tehnic i inofensiv, dar strnind multe semne de ntrebare i preocupare a venit, n prag de an nou, de la dl Ionu Dumitru, preedintele Consiliului Fiscal, o structur impus de FMI menit n principiu s monitorizeze politica fiscal-bugetar a Guvernului i chiar s contribuie la creionarea i derularea acesteia.

Potrivit dlui Ionu Dumitru, ar exista un potenial de economisire de 17-18 miliarde de lei care nu este deocamdat preluat n sistemul bancar i care ar trebui valorificat prin acest sistem n circuitul economic!
Este doar aparent o apreciere tehnic i inofensiv, cci trdeaz o intenie, dimpotriv politic i agresiv, legat de interesele bncilor strine, cci nu s-ar putea cumva face abstracie de faptul c preedintele Consiliului Fiscal din Romnia este un reprezentant al uneia dintre bncile strine de top care acioneaz n Romnia.

De ce aprecierea dlui Ionu Dumitru nu este dect aparent tehnic i inofensiv, strnind dimpotriv atta preocupare?! Rspunsul este simplu. Bncile strine au invadat Romnia – ba, mai mult, au acaparat ntregul sistem bancar din Romnia – n numele unei minciuni, dar bine ticluite i pe care chiar politica lor n Romnia a cutat s-o nvedereze: Romnia n-ar avea resurse interne de dezvoltare i, ca atare, trebuie s vin bncile strine s pun la dispoziie aceste resurse. Cu ct vor fi mai multe bnci strine, cu att se va dispune de mai multe resurse i va exista o dezvoltare mai intens.

Pentru a proba aceast ecuaie, bncile strine au adus ntr-o prim faz masiv bani din afar, au onorat derizoriu depozitele constituite din economisire intern i au subminat ncercrile, de altfel firave, ale BNR de a limita expansiunea creditului intern pe baz de ban extern. Dac creditul intern pe ban extern ar fi fost mcar ndreptat ctre firme pentru ca acestea s creeze locuri de munc n Romnia mai ieea ceva, dar, n msura n care acesta a fost orientat preponderent ctre consum, a ieit ceea ce a ieit, ara devenind o anex de consum de tip bananier a rilor de origine ale bncilor instalate n Romnia. Totul a durat pn a venit criza!

Atunci, bncile strine au sistat aducerea de bani din afar. Ba, au obligat statul romn s se mprumute pe cheltuiala sa la FMI spre a nlocui pe pia finanarea bancar sistat. i, dintr-o dat, au „descoperit” resursele interne despre care pretinseser c nu exist! Ba, unul dintre reprezentanii bncilor strine n Romnia a spus c „s-a schimbat paradigma n sistemul bancar”! S-a schimbat pe dracu’! Pentru acelai profit, bncile strine au luat acum n vizor banul, chiar dac puin, de pe plan intern, pe care l onoreaz n prezent cu dobnzi mai rezonabile. Chiar dac pentru a nu-i pierde marja de profit, mresc dobnzile la credite, restrngnd astfel i mai mult finanarea ecnomiei. Dar parc totui nu le ajunge! i atunci au pus ochii pe cei 17-18 miliarde de lei pe care consider c n-au reuit s-i atrag nc n mrejele proprii!

Este vorba de apa din fntnile adnci care salveaz Romnia de ari i ger. Se spune c ar fi bani din economia subteran, nefiscalizat, bani generai de evaziunea fiscal i angrenai n activitile desfurate sub paravanul evaziunii fiscale. Este poate adevrat, dar reprezint resursele financiare prin a cror micare se creeaz i se retribuiesc sute de mii de locuri de munc i deci se asigur supravieuirea a milioane de romni. Cci chestia aceea cu o ar de 20 de milioane care fiineaz cu numai 4 milioane de salariai este o poveste, dac nu o bazaconie!

A bancariza ns aceti bani nseamn a omor pur i simplu Romnia. Pentru c n sistemul bncilor strine din Romnia, banul, odat intrat n acesta, este ca i pierdut din punctul de vedere al dezvoltrii rii, fiind reciclat doar ctre stat, firmele strine din ar i civa bogai romni. Pentru bncile strine, industria, agricultura, businessul romnesc n general i mai ales ntreprinderile mici i mijlocii nici nu exist!

sursa: jurnalul.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *