În Suedia pirateriei i-a fost recunoscut statutul de “cult religios” . Să fie Gregorian Bivolaru Marele maestru al cultului “copy/paste” ?!

copyme 300x300 În Suedia pirateriei i a fost recunoscut statutul de cult religios antisitemGuvernul Suediei a recunoscut oficial Biserica Copysmului – religia a cărui principiu central este schimbul liber al informației.

Kopimiștii cred că schimbul de informații este sfânt iar valoarea informației crește în măsura răspândirii ei. Simbolurile sfinte ai noii religii sunt combinațiile de taste  Ctrl+C (copy) și Ctrl+V (paste).

Biserica copy-me-ismului a luptat peste un an pentru recunoașterea sa juridică în Suedia. În cele din urmă, în ajunul Crăciunului, guvernului Suediei a recunoscut oficial calitatea sa de religie.

Potrivit studentului filosof Isac Gerson, care este și fondatorul “bisericii”, multor oameni continuă să le fie frică de faptul că vor ajunge în închisoare pentru copierea fișierelor. “Sper că în numele Copy-me, aceste lucruri se vor schimba”.

Lupta pentru un internet liber și deschis nu este ceva nou pentru Suedia. În anul 2006, aici funcționează Partidul Pirațior, care se pronunță pentru reformarea legilor cu privire la drepturile de autor și apărarea accesului on-line la informații. În anul 2009, Partidul Piraților a obținut peste 7 la sută din voturile suedezilor pentru Parlamentul European.

Site-ul “noului cult religios” nu a rezistat cantității de vizitatori. Pagina temporară a noii religii cheamă oamenii să devină copy-me-ști și să revină în pagină “când valurile se vor liniști”.

comentariu rapcea.ro: probabil că deloc ne-ântâmplător, această nouă religie a izbucnit în Suedia, țara ce i-a oferit azil politic lui Gregorian Bivolaru. Nu ar fi exclus să aflăm peste ceva timp că marele preot al acestui cult este nimeni altul decât Grieg Bivolaru, autorul și inspiratorul unui număr record de plagiaturi la liber.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *