BANCILE SI SODOMIA: Ungaria va primi bani doar daca va permite casatoria intre homosexuali …

Lăsat singur în fața piețelor financiare, guvernul maghiar pare dispus să întoarcă unele dintre deciziile politice care nu sunt pe placul UE și FMI pentru a obține împrumutul de care are nevoie. Pentru început trebuie să oprească o anchetă asupra fostului premier și să ridice interdicția căsătoriei cuplurilor între persoanele de același sex.


Primele concesii pe care guvernul maghiar ar fi dispus să le facă pentru a îmbuna creditorii externi ar fi sistarea anchetei asupra fostului premier socialist Ferenc Gyurcsany și eliminarea din constituție a prevederilor care interzic căsătoria între persoanele de același sex, potrivit cotidianului Magyar Nemzet, care citează surse confidențiale de la Bruxelles, informație preluată de Bloomberg.

 

Gyurcsany este anchetat sub suspiciunea de abuz de putere în legătură cu o tranzacție imobiliară încheiată în mandatul său ce avea ca scop construcția unui cazino.

 

La ultima revizuire a constituției maghiare, desfășurată sub guvernul condus de Viktor Orban, a fost introdus un nou paragraf care descria căsătoria drept o uniune între un bărbat și o femeie, mențiune ce nu pare a conveni Bruxelles-ului.

 

Piețele financiare au reacționat pozitiv la auzul veștilor că un acord între Ungaria și UE/FMI este pe cale de a fi perfectat. Forintul s-a apreciat cu 1% față de euro, dobânzile la obligațiunile guvernamentale cu scadența la 10 ani au scăzut cu 11 puncte de bază, în timp ce bursa de la Budapesta a crescut cu 0,8%.

 

Situația Ungariei a început să se deterioreze puternic după ce guvernul a intrat în conflict cu puternicii lumii financiare. A rupt acordul încheiat cu FMI și UE în 2008 – prima țară din regiune care a apelat la un acord de finanțare -, a naționalizat fondurile de pensii private – corespondentul Pilonului II din România – pentru a acoperi deficitul bugetar mare, a introdus noi taxe în sistemul financiar și a obligat băncile să suporte, inițial, costurile convertirii creditelor populației din valută în forinți (a acceptat apoi să preia o treime din pierderi). Picătura care umplut paharul: a schimbat statutul unor instituții precum Curtea Constituțională și Banca Centrală, aducându-le sub control guvernamental, lucru unic în Uniunea Europeană. Apoi, Ungaria a început negocierile cu FMI și UE la sfârșitul anului trecut pentru încheierea unui nou acord de finanțare, negocieri care au fost sistate prematur pentru că guvernul nu a fost de acord cu solicitarea creditorilor de a întoarce legile referitoare la independența celor două instituții – solicitare care părea cea mai importantă pe agenda UE/FMI.

Sursa: money.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *