Lsat singur n faa pieelor financiare, guvernul maghiar pare dispus s ntoarc unele dintre deciziile politice care nu sunt pe placul UE i FMI pentru a obine mprumutul de care are nevoie. Pentru nceput trebuie s opreasc o anchet asupra fostului premier i s ridice interdicia cstoriei cuplurilor ntre persoanele de acelai sex.


Primele concesii pe care guvernul maghiar ar fi dispus s le fac pentru a mbuna creditorii externi ar fi sistarea anchetei asupra fostului premier socialist Ferenc Gyurcsany i eliminarea din constituie a prevederilor care interzic cstoria ntre persoanele de acelai sex, potrivit cotidianului Magyar Nemzet, care citeaz surse confideniale de la Bruxelles, informaie preluat deBloomberg.

 

Gyurcsany este anchetat sub suspiciunea de abuz de putere n legtur cu o tranzacie imobiliar ncheiat n mandatul su ce avea ca scop construcia unui cazino.

 

La ultima revizuire a constituiei maghiare, desfurat sub guvernul condus de Viktor Orban, a fost introdus un nou paragraf care descria cstoria drept o uniune ntre un brbat i o femeie, meniune ce nu pare a conveni Bruxelles-ului.

 

Pieele financiare au reacionat pozitiv la auzul vetilor c un acord ntre Ungaria i UE/FMI este pe cale de a fi perfectat. Forintul s-a apreciat cu 1% fa de euro, dobnzile la obligaiunile guvernamentale cu scadena la 10 ani au sczut cu 11 puncte de baz, n timp ce bursa de la Budapesta a crescut cu 0,8%.

 

Situaia Ungariei a nceput s se deterioreze puternic dup ce guvernul a intrat n conflict cu puternicii lumii financiare. A rupt acordul ncheiat cu FMI i UE n 2008 – prima ar din regiune care a apelat la un acord de finanare -, a naionalizat fondurile de pensii private – corespondentul Pilonului II din Romnia – pentru a acoperi deficitul bugetar mare, a introdus noi taxe n sistemul financiar i a obligat bncile s suporte, iniial, costurile convertirii creditelor populaiei din valut n forini (a acceptat apoi s preia o treime din pierderi). Pictura care umplut paharul: a schimbat statutul unor instituii precum Curtea Constituional i Banca Central, aducndu-le sub control guvernamental, lucru unic n Uniunea European. Apoi, Ungaria a nceput negocierile cu FMI i UE la sfritul anului trecut pentru ncheierea unui nou acord de finanare, negocieri care au fost sistate prematur pentru c guvernul nu a fost de acord cu solicitarea creditorilor de a ntoarce legile referitoare la independena celor dou instituii – solicitare care prea cea mai important pe agenda UE/FMI.

Sursa: money.ro

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer