E greu n țar știm cu toții asta și suntem asaltați zilnic cu noțiunea car fi mai bine s cutm pșunea verde altundeva. De cte ori nu ați auzit expresia “ultimul care pleac din țar, s sting lumina” și alte mgarii ca asta? Natural, prima destinație la care se gndește romnul, e SUA, țara tuturor posibilitților, pmntul unde dac nu ți-e fric de munc ai tot ce vrei, paradisul aici-și-acum unde curge lapte și miere pentru cei determinați s și dureze o viaț mai bun…

N-am s susțin c nu este posibil s ai mai toate bunurile materiale pe care ți le dorește inima, chiar barc sau avion de agrement, dac cștigi suficent, deșiveștile de-acolo sunt foarte sumbreși ar trebui cunoscute de ctre cei care dau atenție. Obișnuia s fie c un inginer triește decent, iar un doctor excelent, pe cnd am plecat noi de acolo revenind n Romnia. Doar cțiva ani mai trziu, acelaș inginer e obligat s lucreze peste program, s cunoasc cte-n lun și stele și s nu aib pretenții salariale pe msura abilitților sale, cci nlocuitori indieni sau chinezi n cutare de greencard se mbulzesc la uș cu miile, iar bietul doctor, v vine s credeți,se afl la doi pași de faliment, n ciuda faptului c e competent și c are o practic cu sute de pacienți, care obișnuia s i permit un trai excepțional de bun pn nu demult (n special tinerii medici din Romnia ar trebui s citeasc articolul la care fac trimitere!).

Prețul cel mai mare pltit decurajoșii care fac pasul, nu este cel n efortul susținut de ani de zile necesitat derealizarea profesional, nici n nstrinarea de țar și familie, cci și vor gsi rapid un cerc de prieteni-surogat pentru a uita de ele, nici chiar n sntatea pierdut ntr-o țar unde exist suficiente mijloace de a lega cu bandaje un copac rupt n dou pentru a o mai trage o vreme, nici unul dintre toate acestea.

Prețul cel mai mare și de nesuportat este ce se ntmpl cu copiii romnilor ajunși acolo, care ntre cerințele serviciului și-a timpului alocat “relaxrii” semi-vegetative n fața televizorului (prea obosiți pentru a face altceva), sunt nevoiți s și lase copiiipe mna unui sistem educațional, medical și social, absolut criminal. Cuvinte grele, așa-i, dar știu despre ce vorbesc. Tocmai de dragul copiilor ne-am repatriat, nainte de a fi prea trziu. Ce l așteapt pe un copilaș n SUA? Care va fi copilria luin comparatie cu cea care ar fi trebuit s fie?

Dup cum confirm experiența mea de aproape dou decenii, tot ce veți afla mai jos este adevrat. Luați v rog aminte, chiar dac nc nu aveți copii, cci urmeaz și aceia. Iar dac i aveți și totuși faceți pasul, atumci nu veți putea spune peste 10 ani, c nu ați fost avertizați:

 

credit acordat lui manolescubd pt. munca sa necontenit!

Sursa: lumea lui Eufrosin

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *