Prelevarea de organe pentru transplant poate fi fcut dac persoana i-a dat acordul n timpul vieii i este nregistrat n Registrul naional al donatorilor sau, n lipsa acestuia, cu consimmntul familiei, fiind interzis vnzarea organelor.

Proiectul noii Legi a Sntii: Prelevarea de organe pentru transplant, cu acordul din timpul vieii. Vnzarea organelor, interzis

Proiectul noii Legi a sntii, pus n dezbatere public, stabilete cadrul legal privind activitatea de donare i prelevarea de organe, esuturi i celule de origine uman, n scop terapeutic, precum i de transfuzie sanguin, donarea de snge i componente sanguine de origine uman.

Astfel, potrivit proiectului de lege, fiecare persoan i poate exprima acordul sau dezacordul informat privind donarea onorific de organe, celule i esuturi n vederea transplantului, acesta fiind nscris ntr-un Registru naional al donatorilor.

Prelevarea de organe, esuturi i celule de origine uman, n scop terapeutic, se poate face de la donatorul n via care are capacitate de exerciiu deplin, dup obinerea consimmntului informat, scris, liber, prealabil i expres al acestora. Prin proiectul de lege este interzis prelevarea de organe, esuturi i celule de la persoane lipsite de discernmnt.

Pot fi prelevare organe pentru transplant de la donatori decedai care i-au exprimat comsinmntul n timpul vieii, printr-un act notarial, i sunt nregistrai n Registrul naional al donatorilor de organe, esuturi i celule.

n lipsa acordului exprimat n timpul vieii, prelevarea de organe, esuturi sau celule de la o persoan decedat poate fi fcut numai cu consimmntul scris al cel puin unuia dintre membrii majori ai familiei sau al rudelor, n ordinea prevzut la articolul 81 din Codul civil.

Pot fi prelevare organe pentru transplant de la donatorul decedat fr activitate cardiac, la care s-a constatat oprirea cardiorespiratorie iresuscitabil i ireversibil, confirmat n spital de doi medici primari. Confirmarea donatorului decedat fr activitate cardiac se face conform protocolului de resuscitare elaborat de Agenia Naional de Transplant, se mai arat n proiectul de lege.

Totodat, organe pentru transplant pot fi prelevate i de la donator cu activitate cardiac,darla care s-a constatat ncetarea ireversibil a tuturor funciilor creierului, conform protocolului de declarare a morii cerebrale elaborat de Agenia Naional de Transplant. Declararea morii cerebrale se face de ctre medici care nu fac parte din echipele de coordonare, prelevare, transplant de organe, esuturi i celule de origine uman.

Donarea de organe, esuturi i celule de origine uman nu poate face obiectul tranzaciilor comerciale. nclcarea principiului donrii voluntare i neremunerate n vederea obinerii unor ctiguri financiare sau a unor avantaje pentru sine sau teri, precum i constrngerea de orice fel a donatorului este interzis i sancionat.

Activitatea de transplant poate fi finanat din Fondul naional unic de asigurri sociale de sntate, din bugetul Ministerului Sntii, din venituri proprii,dari din contribuia personal a pacientului pltit n mod direct sau printr-un sistem de asigurri voluntare de sntate, din donaii i sponsorizri de la persoane fizice sau juridice, de la organizaii neguvernamentale ori de la alte organisme interesate.

De asemenea, ntr-un capitolspecialsunt stabilite sanciuni pentru fapte ce constituie nclcri ale reglementrilor din codul transplantului i transfuziei sanguine, ct i a celor deja prevzute n actuala legislaie.

Normele de aplicare ale “codului donrii i utilizrii elementelor corpului uman n scop terapeutic” vor fi aprobate prin hotrre a Guvernului.

Prin ordine ale ministrului Sntii se vor stabili standardele de acreditare referitoare la operaiunile de donare i transplant, inclusiv standardele pentru registrele de donatori i registrele pentru pacienii trasplantai, ct i standardele i normele privind utilizarea plasmei pentru prepararea farmacologic a produselor plasmatice labile.

Proiectul noii Legi a sntii a fost pus, miercuri, n dezbatere public pe site-ul Ministerului Sntii, casele de asigurri de sntate private i posibilitatea spitalelor de a se organiza ca uniti cu statut de fundaie sau chiar de societate comercial fiind printre principalele modificri.

Preedintele Traian Bsescu declara recent c noua Lege a sntii, care modific din temelii sistemul de sntate, nu poate fi implementat de la nceputul anului viitor sau de la mijlocul anului.

“Ea trebuie dezbtut o lun, dou, trei, ct o fi nevoie pn obine o mas critic de susintori, trecut prin Parlament ntr-o form sau alta – prin asumare sau prin dezbatere n cele dou Camere – i trebuie lsat un timp pentru nceperea implementrii ei”, a spus Traian Bsescu.

Sursa: mediafax.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.