„Există posibilitatea escaladării militare a conflictului în care Israelul îi împinge pe americani”, a declarat pentru Interfax Nikolai Patrușev, fost șef al FSB-ului (1999-2008), moștenitorul KGB, înainte de a deveni secretar al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

El consideră că Iranul este capabil să blocheze strâmtoarea Ormuz, prin care tranzitează 35% din pentrolul transportat pe mare la nivel mondial. “Nu poate fi exclusă posibilitatea ca Iranul să își ducă la îndeplinire amenințarea de a bloca transportul petrolului saudit dacă se vor confrunta cu acțiuni militare“, a declarat Patrușev, potrivit Reuters, care citează Interfax.

Fostul șef al contraspionajului rus insistă că nu există o dovadă că Iranul este pe punctul de a obține arma nucleară. “De ani de zile se vorbește că Iranul va dobândi arma nucleară peste o săptămână“, spune Patrușev, adăugând că SUA și aliații lor încearcă să folosească toate mijloacele pentru a înlătura actuala conducere a Iranului și a transforma țara într-un “partenere loial”.

Instalațiile de îmbogățire a uraniului din Iran au fost transferate într-un buncăr din inima unui munte pentru a fi protejate în cazul unui atac aerian, ceea ce dus la apariția temerilor legate de un război. Iranul susține însă că programul nuclear are scopuri strict civile, scrie Reuters.

Rusia este cel mai mare producător de resurse energetice la nivel mondial și poate fi avantajată de o creștere a prețului petrolului ca urmare a instabilității din Orientul Mijlociu, cu atât mai mult cu cât campania prezidențiala a lui Vladimir Putin a fost precedată de măriri salariale de pana la 150% în armată și Ministerul de Interne, iar bugetul se bazează pe exportul de petrol și gaze.

Rusia se opune unor noi sancțiuni ONU împotriva Iranului și a criticat ferm ultimele sancțiuni unilaterale impuse de SUA și UE. Cu toate acestea, Patrușev a declarat că, după alegerile prezidențiale din martie, Putin va coopera cu președintele Barack Obama, care “cu toate dificultățile întâmpinate de democrați, are șanse mari să fie reales președinte în noiembrie”.

“În cazul în care Vladimir Putin și Barack Obama vor ajunge la putere, relația ruso-americană, ca și situația globală, pot avea o tendință de stabilizare”, a spus Nikolai Patrușev.

sursa: cotidianul.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer