Termocentralele asigur dou treimi din totalul consumului naional de electricitate, aproape de dou ori mai mult dect n mod obinuit. Consecinele vor fi vizibile n factura la curent

Producia de electricitate a Hidroelectrica reprezenta vineri, la ora 15.30, doar 9% din total, de trei ori mai puin dect n mod uzual din cauza secetei cumplite care afecteaz Romnia. i luni, la aceeai or, centralele hidroelectrice asigurau doar 10% din consumul de energie. Vineri dup amiaz, cu cei 590 de MW, Hidroelectrica producea mai puin dect un reactor al centralei nucleare de la Cernavod – 712MW, potrivit datelor Transelectrica. Luni la aceeai or, sitauaia era doar cu puin mai bun: 757 MW, adic 10% don consum.

 

Aceast situaie, nemaintlnit din 2003, are cauze nc de la sfritul verii, cnd Hidroelectrica a anunat c nu mai este capabil s onoreze livrrile de curent asumate prin contractele bilaterale pentru c nu mai are ap n lacuri. Compania a activat i cauza de for major, prin care i se permite s diminueze cu circa 30% cantitile de curent ctre beneficiari.
Greul aprovizionrii cu energie a sistemului naional a czut, de mai bine de trei luni, acum n sarcina termocentralelor, care acoper 63% din consum, fie c sunt pe crbune fie pe pcur ori gaze. Cernavod are 21% din producie, la fel ca n mod obinuit, n timp ce morile de vnt au ajuns s acopere 6%, chiar 8%, din producia de energie-energia produs din surse eoliene este fluctuant prin natura sa.
Toate capacitile de generare de energie electric produceau vineri dup amiaz 6.600 MW. Luni, se ajunsese la 7.500 MW.
Curentul produs de termocentrale este mult mai scump dect cel hidro aa c este de ateptat ca energia s se scumpeasc. Deocamdat, Agenia de Reglementare nu a aprobat nicio majorare de tarif dar mai multe voci din pia au spus c acest lucru este de ateptat s se ntmple ct de curnd.
sursa: money.ro
CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer