Armata american a conceput gndaci-cyborg dotai cu baterii (FOTO)

Cercettorii americani sunt cu un pas mai aproape de crearea insectelor-cyborg destinate spionajului, dup ce o echip de oameni de tiin finanat de armata SUA a conceput o baterie special, care se alimenteaz cu ajutorul proceselor chimice ce au loc n corpul insectelor.

Bateria ataat permite alimentarea ataamentelor robotice ce au fost fixate pe corpul insectelor.

Reuita a fost finanat de aripa de cercetare a armatei americane, DARPA, constituind un pas nainte spre ziua n care insectele vor putea fi dotate cu aparate de nregistrare, senzori i alte dispozitive electronice ce vor permite folosirea acestora ca mini-spioni.

“Albinele au fost folosite pentru detectarea minelor i a armelor de distrugere n mas. Programul nostru are ca scop conceperea de tehnologii care s permit preluarea controlului asupra locomoiei insectelor, aa cum hurile sunt necesare pentru a controla locomoia cailor”, se explic pe site-ul DARPA.

 

Noua tehnologie, prin care insectele alimenteaz ataamentele electronice folosind procesele chimice din propriul corp, ar putea constitui un pas crucial spre transformarea lor n mini-spioni. Spre deosebire de realizrile de pn acum, aceasta permite alimentarea ataamentelor pentru o durat lung de timp, uneori chiar pn la moartea insectelor.

 

Daniel Scherson, profesor de chimie la Universitatea Case Western i conductorul acestei cercetri, spune c aplicaiile practice sunt nelimitate.

“O insect dotat cu un senzor ar putea ptrunde ntr-o camer pentru a msura cantitatea de gaz otrvitor din aer, ar putea transmitewirelessmsurtoarea,iarapoi bateria s-ar putea rencrca de-a lungul unei ore, ca apoi s reia acest proces de la nceput”, a explicat Scherson.

 

Cercettorii ncearc acum s fac bateria ct mai mic, pentru ca insectele s se poat deplasa i chiar s zboare, fr a fi incomodate. Calculele oamenilor de tiin arat c bateria poate produce 100 de microwai pe centrimetru ptrat la 0,2 voli.

Sursa:Daily Mail

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.