Armata americană a conceput gândaci-cyborg dotați cu baterii (FOTO)

Cercetătorii americani sunt cu un pas mai aproape de crearea insectelor-cyborg destinate spionajului, după ce o echipă de oameni de știință finanțată de armata SUA a conceput o baterie specială, care se alimentează cu ajutorul proceselor chimice ce au loc în corpul insectelor.

Bateria atașată permite alimentarea atașamentelor robotice ce au fost fixate pe corpul insectelor.

Reușita a fost finanțată de aripa de cercetare a armatei americane, DARPA, constituind un pas înainte spre ziua în care insectele vor putea fi dotate cu aparate de înregistrare, senzori și alte dispozitive electronice ce vor permite folosirea acestora ca mini-spioni.

“Albinele au fost folosite pentru detectarea minelor și a armelor de distrugere în masă. Programul nostru are ca scop conceperea de tehnologii care să permită preluarea controlului asupra locomoției insectelor, așa cum hățurile sunt necesare pentru a controla locomoția cailor”, se explică pe site-ul DARPA.

 

Noua tehnologie, prin care insectele alimentează atașamentele electronice folosind procesele chimice din propriul corp, ar putea constitui un pas crucial spre transformarea lor în mini-spioni. Spre deosebire de realizările de până acum, aceasta permite alimentarea atașamentelor pentru o durată lungă de timp, uneori chiar până la moartea insectelor.

 

Daniel Scherson, profesor de chimie la Universitatea Case Western și conducătorul acestei cercetări, spune că aplicațiile practice sunt nelimitate.

“O insectă dotată cu un senzor ar putea pătrunde într-o cameră pentru a măsura cantitatea de gaz otrăvitor din aer, ar putea transmite wireless măsurătoarea, iar apoi bateria s-ar putea reîncărca de-a lungul unei ore, ca apoi să reia acest proces de la început”, a explicat Scherson.

 

Cercetătorii încearcă acum să facă bateria cât mai mică, pentru ca insectele să se poată deplasa și chiar să zboare, fără a fi incomodate. Calculele oamenilor de știință arată că bateria poate produce 100 de microwați pe centrimetru pătrat la 0,2 volți.

Sursa: Daily Mail

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer