nave iraniene

Captura video furnizata de marina militara americana / Foto: Reuters

Vedete narmate iraniene au “hruit” vineri, n dou rnduri, nave militare americane staionate n Golful Persic, a declarat un oficial de rang nalt din cadrul Aprrii, confirmnd o informaie prezentat de CNN.

Primul incident s-a produs n Strmtoarea Ormuz, teatrul unor tensiuni n cretere de mai bine de o sptmn ntre Teheran i Washington, n momentul n care nava amfibie de transport USS Orleans trecea prin strmtoare nspre Golf.

Trei vedete rapide iraniene s-au apropiat, n acel moment, la mai puin de 500 de metri de nav, fr s rspund la ncercrile de contactare prin radio, n pofida regulilor maritime internaionale, dup care a rupt contactul definitiv, afirm oficiali americani citai de CNN.

Cel de al doilea incident a implicat o nav a Pazei de Coast americane, USCGC Adak, care se afla n trecere prin largul coastelor Kuweitului, moment n care a fost “hruit” de alte vedete iraniene rapide.

Marinarii de la bordul USCGC Adak au declarat c i-au vzut pe iranieni agitndu-i putile de asalt de tip AK-47 i manipulnd o mitralier grea, potrivit CNN. Vedetele au ncetat manevrele dup un schimb radio cu o nav militar iranian care se afla n apropiere.

Sptmna trecut Teheranul a avertizat navele militare americane s nu se mai ntoarc n Golf, sub ameninarea c vor avea de a face cu “toat fora” Marinei iraniene, amplificnd temerile cu privire la o eventual nchidere a Strmtorii Ormuz, o cale strategic pentru transportul maritim internaional de petrol.

Casa Alb a apreciat c avertismentele Iranului trdeaz “slbiciunea” regimului i demonstreaz eficiena sanciunilor mpotriva controversatului su program nuclear.

Dou portavioane americane, fiecare cu cte aproximativ 80 de avioane i elicoptere la bord, se afl n prezent n apropierea Strmtorii Ormuz. Pentagonul a dat asigurri c US Navy va continua s trimit nave n Golf, trecnd prin aceast strmtoare stragic.

Sursa: jurnalul.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.