nave iraniene

Captura video furnizata de marina militara americana  / Foto: Reuters

Vedete înarmate iraniene au “hărțuit” vineri, în două rânduri, nave militare americane staționate în Golful Persic, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Apărării, confirmând o informație prezentată de CNN.

Primul incident s-a produs în Strâmtoarea Ormuz, teatrul unor tensiuni în creștere de mai bine de o săptămână între Teheran și Washington, în momentul în care nava amfibie de transport USS Orleans trecea prin strâmtoare înspre Golf.

Trei vedete rapide iraniene s-au apropiat, în acel moment, la mai puțin de 500 de metri de navă, fără să răspundă la încercările de contactare prin radio, în pofida regulilor maritime internaționale, după care a rupt contactul definitiv, afirmă oficiali americani citați de CNN.

Cel de al doilea incident a implicat o navă a Pazei de Coastă americane, USCGC Adak, care se afla în trecere prin largul coastelor Kuweitului, moment în care a fost “hărțuită” de alte vedete iraniene rapide.

Marinarii de la bordul USCGC Adak au declarat că i-au văzut pe iranieni agitându-și puștile de asalt de tip AK-47 și manipulând o mitralieră grea, potrivit CNN. Vedetele au încetat manevrele după un schimb radio cu o navă militară iraniană care se afla în apropiere.

Săptămâna trecută Teheranul a avertizat navele militare americane să nu se mai întoarcă în Golf, sub amenințarea că vor avea de a face cu “toată forța” Marinei iraniene, amplificând temerile cu privire la o eventuală închidere a Strâmtorii Ormuz, o cale strategică pentru transportul maritim internațional de petrol.

Casa Albă a apreciat că avertismentele Iranului trădează “slăbiciunea” regimului și demonstrează eficiența sancțiunilor împotriva controversatului său program nuclear.

Două portavioane americane, fiecare cu câte aproximativ 80 de avioane și elicoptere la bord, se află în prezent în apropierea Strâmtorii Ormuz. Pentagonul a dat asigurări că US Navy va continua să trimită nave în Golf, trecând prin această strâmtoare stragică.

Sursa: jurnalul.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer