Liderul partidului radical naționalist Jobbik, Gabor Vona, a cerut, cu prilejul unei manifestații desfășurate sâmbătă în centrul Budapestei, ieșirea Ungariei din Uniunea Europeană, relatează MTI și AP.

Cerând Ungariei să modifice trei legi, Comisia Europeană a demonstrat că se așteaptă ca țară să renunțe la independență, a declarat Vona. El a susținut că poziția Comisiei este echivalentă cu “o declarație de război”. Liderul Jobbik a cerut ca Ungaria să organizeze un referendum, în care cetățenii să decidă dacă mai vor să facă parte din Uniunea Europeană.

Ca răspuns la apelul lui Vona, mulțimea a cântat “Să plecăm” și “Jos cu Trianonul”. Manifestația, la care au participat circa 3.000 de susținători ai Jobbik, s-a încheiat cu incendierea unui steag al UE.

Într-o scrisoare trimisă miercuri guvernului ungar, executivul comunitar a precizat că analizează compatibilitatea unor legi recent adoptate de Budapesta cu legislația europeană. Există îngrijorări cu privire la o serie de aspecte, printre care independența băncii centrale, pensionarea anticipată a judecătorilor și procurprilor, și independența autorității naționale de protecție a datelor, a indicat Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene.

(sursa: AGERPRES)

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer