Rusia se opune boicotării petrolului Iranian și apără Teheranul.

 SUA, UE și Japonia lucrează la elaborarea unor sancțiuni la adresa Iranului.

BRUXELLES 13 ianuarie 2012 (Reuters) - Rusia ar putea reacționa cu privire la orice intervenție militară legată de programul nuclear al Iranului, considerând-o ca pe o amenințare la adresa securității proprii, a avertizat vineri ambasadorul Moscovei la NATO .
Iranul este  aliatul nostru“,a declarat reporterilor din Bruxelles, Dmitri Rogozin. ”Și dacă Iranul este atacat prin orice fel de acțiune militară, aceasta este o amenințare directă la adresa securității noastre.
Rogozin a făcut aceste declarații la două zile după uciderea într-un atentat cu bombă de la Teheran de către un asasin pe o motocicletă, a unui om de știință iranian ce făcea parte din programul nuclear iranian. Atentatele cu motocicliști ce plasează în trafic bombe cu dispozitiv magnetic pe capota mașinii țintelor aflate în mișcare – poartă semnătura agenților MOSSAD, fiind des utilizate de aceștia ca mijloace de asasinare a persoanelor considerate ca indezirabilde de către statul sionist Israel.


Nikolai Patrusev, președintele Consiliului de Securitate al Kremlinului, care este un apropiat al prim-ministrului rus Vladimir Putin, a declarat ca Israelul împinge Statele Unite ale Americii spre un razboi cu Iranul, potrivit agenției de știri Interfax.

Rusia, cu toate acestea, se opune unui boicot al petrolului iranian.

Suntem cu siguranta interesati de neproliferarea armelor dedistrugere în masă“, a declarat vineri Rogozin. ”Dar, în același timp, credem că orice țară are dreptul de a avea ceea ce are nevoie pentru a se simți în siguranță, inclusiv Iranul.
Rogozin,  descris adesea ca un uliu anti-occidental, a fost numit vice-prim ministru, în decembrie, și va supraveghea sectorul de apărare al Rusiei atunci când se va întoarce la Moscova.
Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană și Japonia lucrează la elaborarea unui acord de sancționare asupra Iranului pentru a încerca să-l forțeze să renunțe la presupusul său program de fabricare a armamentului nuclear. Teheranul pretinde că programul său nuclear nu are scopuri militare.

Joi 12.01.2012, Statele Unite ale Americii au luat măsuri punitive împotriva companiilor petroliere care se ocupă cu petrolul iranian.

Miniștrii de externe ai UE se așteaptă să cadă de acord asupra unei interdicții asupra importurilor de țiței iranian pe 23 ianuarie - deși au existat voci ce au cerut o perioadă de grație pentru a da timp companiilor europene de a găsi surse alternative de țiței.

Japonia a promis joi să ia măsuri concrete pentru a reduce importurile de petrol din Iran.

sursa: reuters

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer