soutstream 300x290 South Stream i Conducta Trans Anatolian: sfritul gazoductului Nabucco? noul bizant economie 2 Ministrul turc al energiei a fost un om ocupat n decembrie. La scurt timp dup semnarea unui acord cu Azerbaijanul pentru construcia unui gazoduct trans-anatolian estimat la 5 miliarde USD, Taner Yildiz a strns mna prim-ministrului rus Vladimir Putin ntr-un acord care permite Rusiei s i construiasc propria conduct South Stream pe sub Marea Neagr folosind apele teritoriale turceti.

Ambele acorduri prevd tranzitul de gaze din rile fostei Uniuni Sovietice n Europa. n teorie, acestea ar trebui s contribuie la obiectivul declarat al Europei de diversificare energetic i subliniaz n plus atributele geopolitice ale Turciei.

ntr-adevr, se pare c Turcia este pe cale s devin un juctor energetic autentic n regiune. Potrivit cercettorului pe probleme de energie Olgu Okumus de la CERI Sciences Po din Frana, “aceste conducte sunt indicatori concrei c Turcia este pe cale s devin o ar important de tranzit”.

n urma celor dou acorduri, se estimeaz c 70 miliarde de metri cubi (mmc) de gaze vor intra n Europa n fiecare an. ns semnarea ambelor acorduri aduce n chestiune viabilitatea proiectului de suflet al Europei, Nabucco. Proiectul de mai multe miliarde de dolari ar aduce gaze din diferite surse la nordul de gaze naturale din Austria, n Europa Central.

Muli analiti au considerat c South Stream este un rival al Nabucco, dar, potrivit lui Okumus, Conducta Trans-Anatolian este competitorul real al lui Nabucco.

“Conducta Trans-Anatolian urmrete s transfere gaze n Europa din aceeai surs ca i Nabucco”, explic el.

i, spre deosebire de Nabucco, Conducta Trans-Anatolian va avea o livrare de gaze garantat, a declarat Okumus publicaiei SETimes.

“Cel mai important partener din Conducta Trans-Anatolian este SOCAR [Compania Petrolier de Stat a Azerbaijanului], care administreaz cmpul de gaze Shah Deniz II mpreun cu BP. n alte cuvinte, Conducta Trans Anatolian nu va avea o problem de livrare deoarece furnizorul dominant al regiunii este acionar”.

Noua poziia a Turciei pare s fie n contrast puternic cu sprijinul anterior pentru Nabucco n vederea aducerii gazelor naturale din diverse surse chiar n inima Europei.

ns, potrivit profesorului Ahmet Evin de la Centrul de Politic din Istanbul, acesta nu este un viraj la 180 de grade. “ntre 2002 i 2009, Turcia nu a semnalat un sprijin mare nici [pentru Nabucco]. Turcia, n special sub actualul ministru Taner Yildiz, a realizat c Nabucco este un proiect al sectorului privat”.

Implicaia este c dac sectorul privat nu l poate construi, atunci de ce s intervin Turcia? Spre deosebire de Nabucco, beneficiile Conductei Trans-Anatoliene pentru Turcia sunt clare. Din cei 16 miliarde de metri cubi de gaze alocai pentru conduct anual, 6 mmc vor fi rezervai pieei turceti la preuri potenial reduse. Ceilali 10 mmc vor fi distribuii rilor de dincolo de grani, printre care s-ar putea numra Bulgaria, Romnia, Ungaria i Austria.

n privina South Stream, la prima vedere beneficiile pentru Turcia ar putea prea mai puin evidente. Proiectul va transporta pn la 60 mmc de gaze ruseti pe sub Marea Neagr n Bulgaria i apoi ctre Europa Central i de Est anual.

Prin urmare, actuala rut nu prevede gaze pentru Turcia. Cu toate acestea, Yildiz a declarat oficial c Turcia a primit concesii n acordurile existente cu Rusia, dar din cauza naturii acestora, este imposibil de spus ct de importante sunt acestea.

Potrivit lui Okumus, “deoarece Turcia nu a obinut nimic oficial de la South Stream, putem presupune c ministrul a negociat cel puin preul acordurilor de achiziie existente sau a revizuit clauzele de achiziie ferme”.

ns Evin a argumentat c n ciuda potenialelor concesii, acordul este “n mod evident motivat politic. Gndii-v la el ca la un pachet de acorduri cu Rusia”.

sursa:SETimes.com

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.