Facebook și Google, acuzate de procurorii de stat din India

Procurorii indieni au pus sub acuzare companii mamut precum Google, Yahoo și Facebook, pentru refuzul de a îndepărta anumite materiale despre care spun că ar aduce jigniri la adresa unor lideri politici și religioși ai țării.

social Facebook și Google, acuzate de procurorii de stat din India antisitem Oficialii guvernului sunt nemulțumiți din cauza unor materiale jignitoare la adresa prim-ministrului Manmohan Singh, a liderului partidului de guvernământ, Sonia Gandhi și a unor figuri religioase importante ale țării. Câteva ilustrații îi înfățișează pe Singh și Gandhi în poziții compromițătoare, iar altele arată porci alergând prin Mecca, orașul sfânt al islamului.

Vineri, reprezentanți ai guvernului federal indian au declarat în cadrul unui proces în statul New Delhi, că există suficient material pentru a purcede la acțiuni legale împotriva a 21 de site-uri de social networking, care ar putea fi găsite vinovate de „promovarea dușmăniei între clase și aducerea de prejudicii integrității naționale”, informează agenția de știri Press Trust of India (PTI).

Cazurile, despre care PTI relatează că includ nume mari precum Google, Facebook, Yahoo și Microsoft, reprezintă cel mai recent exemplu de risc în mediul de afaceri indian. Semnificativ este și că India, cu o populație de peste 1 miliard de locuitori, se orientează spre tehnologie pentru a stimula economia și a crește nivelul de trai. Disputa evidențiază dificultatea Indiei de a echilibra cultura Internet – cu libertatea de discurs aferentă – și sensibilitățile sale religioase și politice.

Dacă judecătorii ar condamna acuzații, aceștia sunt pasibili de amenzi și închisoare până la cinci ani, deși procurorii au numit doar societățile implicate, nu și directori. Magistratul Metropolitan Sudesh Kumar, a cerut Ministrului Afacerilor Externe să citeze reprezentanți ai companiilor să se înfățișeze la tribunal pe 13 martie.

În decembrie, ministrul indian al telecomunicațiilor, Kapil Sibal, a spus că a vorbit în mod repetat, pe parcursul ultimelor trei luni cu oficiali ai companiilor de Internet și le-a cerut să vină cu un cadru voluntar pentru a înlătura materialul ofensiv de pe Internet. El a spus că societățile respective i-au răspuns că nu pot face nimic.

Niciunul dintre site-uri nu a făcut vreun comentariu după citarea de vineri.

Cu toate acestea, Facebook a declarat luna trecuta ca va elimina conținutul care e „instigă la ură, amenință, incită la violență sau conține nuditate.”

Reprezentanții Google au declarat într-un comunicat emis în decembrie, că se elimină doar conținutul care încalcă legislația și standardele locale proprii.

„Dar atunci când conținutul este legal și nu încalcă politicile noastre, nu îl vom elimina doar pentru că este controversat, deoarece considerăm că diferitele opinii ale oamenilor, atât timp cât sunt legale, ar trebui să fie respectate si protejate”, au mai adăugat cei de la Google.

După ce a arătat reporterilor ilustrațiile care au stârnit controversa, Sibal obiectat la politica marilor companii de Internet, de a aplica standardele americane în spațiul indian.

Sursa: Semnele timpului

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *