Procurorii indieni au pus sub acuzare companii mamut precum Google, Yahoo și Facebook, pentru refuzul de a ndeprta anumite materiale despre care spun c ar aduce jigniri la adresa unor lideri politici și religioși ai țrii.

social Facebook și Google, acuzate de procurorii de stat din India antisitem Oficialii guvernului sunt nemulțumiți din cauza unor materiale jignitoare la adresa prim-ministrului Manmohan Singh, a liderului partidului de guvernmnt, Sonia Gandhi i a unor figuri religioase importante ale țrii. Cteva ilustraii i nfțișeaz pe Singh i Gandhi n poziții compromițtoare, iar altele arat porci alergnd prin Mecca, oraul sfnt al islamului.

Vineri, reprezentanți ai guvernului federal indian au declarat n cadrul unui proces n statul New Delhi, c exist suficient material pentru a purcede la acțiuni legale mpotriva a 21 de site-uri de social networking, care ar putea fi gsite vinovate de „promovarea dușmniei ntre clase i aducerea de prejudicii integritții naționale”, informeaz agenția de știri Press Trust of India (PTI).

Cazurile, despre care PTI relateaz c includ nume mari precum Google, Facebook, Yahoo i Microsoft, reprezint cel mai recent exemplu de risc n mediul de afaceri indian. Semnificativ este și c India, cu o populație de peste 1 miliard de locuitori, se orienteaz spre tehnologie pentru a stimula economia și a crește nivelul de trai. Disputa evideniaz dificultatea Indiei de a echilibra cultura Internet – cu libertatea de discurs aferent – și sensibilitțile sale religioase și politice.

Dac judectorii ar condamna acuzații, aceștia sunt pasibili de amenzi și nchisoare pn la cinci ani, deși procurorii au numit doar societile implicate, nu și directori. Magistratul Metropolitan Sudesh Kumar, a cerut Ministrului Afacerilor Externe s citeze reprezentanți ai companiilor s se nfțișeze la tribunal pe 13 martie.

n decembrie, ministrul indian al telecomunicațiilor, Kapil Sibal, a spus c a vorbit n mod repetat, pe parcursul ultimelor trei luni cu oficiali ai companiilor de Internet i le-a cerut s vin cu un cadru voluntar pentru a nltura materialul ofensiv de pe Internet. El a spus c societile respective i-au rspuns c nu pot face nimic.

Niciunul dintre site-uri nu a fcut vreun comentariu dup citarea de vineri.

Cu toate acestea, Facebook a declarat luna trecuta ca va elimina coninutul care e „instig la ur, ameninț, incit la violenț sau conine nuditate.”

Reprezentanții Google au declarat ntr-un comunicat emis n decembrie, c se elimin doar coninutul care ncalc legislaia i standardele locale proprii.

„Dar atunci cnd coninutul este legal i nu ncalc politicile noastre, nu l vom elimina doar pentru c este controversat, deoarece considerm c diferitele opinii ale oamenilor, att timp ct sunt legale, ar trebui s fie respectate si protejate”, au mai adugat cei de la Google.

Dup ce a artat reporterilor ilustrațiile care au strnit controversa, Sibal obiectat la politica marilor companii de Internet, de a aplica standardele americane n spațiul indian.

Sursa:Semnele timpului

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer