Am fost în seara asta în Piață. După servici. Ca simplu particular. Nu m-am băgat la organizare nici la ND, nici în altă parte, pe unde am mai fost chemat. Nimeni nu avea o idee prea clară despre ce e de făcut. Toți își chinuie mintea să scoată un slogan bun, reprezentativ, să facă o pancardă cât mai vizibilă, cu care să iasă în Piață.

Evident, nu sunt scutiți nici de tentația publicității gratuite pe care o oferă Piața, motiv de planuri ale diverselor grupuscule de preluare/influențare a mesajului Pieței, prin diferite stratageme, unele ridicole, nu intru în detalii.

Nimic nu se compară cu sentimentul acela îmbătător, vibrant, al mulțimii care scandează la unison, valul acela de energie, din sute și mii de glasuri ce strigă aceleași cuvinte, oameni înfrățiți de aceleași gânduri, aceleași idealuri. Este un sentiment de fraternitate euforică ce mi-a lipsit. Ne redescoperim în piață prieteni, vecini, rude, foști sau actuali colegi, ne îmbrățișăm fericiți, strigăm și sărim împreună… renaște acea unitate demult uitată… de acum 21 de ani. Libertate…

Evident, am dat, ca tot cetățeanul, o raită prin toată Piața. Sub balcon, cele 3 mari galerii de fotbal ale Capitalei (alfel dușmani de moarte), scandează înfrățite sloganuri. La stânga, membrii ND, grupați în jurul unui banner verde, scandează și ei, însuflețiți și coordonați de portavocea din dotare. Flămânde de senzațional, televiziunile se îngrămădesc să filmeze “noua dreaptă în acțiune”. Se plictisesc repede (nu dați foc la nimic, nu faceți ceva ?!) și trec la ultrași, care se pare că au mai aprins o torță… Vis-a-vis, strategic amplasați pe treptele esplanadei Teatrului Național, de la prânz, e grupul compact al revoluționarilor (de profesie) – useliști – oamenilor “de bine” – o amestecătură de oameni (de obicei trecuți de prima tinerețe). Ăștia sunt din rândul celor înregimentați politic, cer “alegeri anticipate”. Dacă strigi altceva decât jos Băsescu și Alegeri anticipate – în zona lor, riști să iei bătaie. A pățit-o un amic de-al meu, care a încercat un slogan nou pe la ei. Imediat l-au ejectat cu îmbrânceli.

Azi mă gândeam îngrijorat că USL-ul o să vină în Piață și o să ne îmbăloșeze de la microfon Antonescu și Ponta. Ar fi dorit ei să profite de revoltă ca să îi ia locul lui Băsescu. Lumea s-a prins și azi am vazut mai multe, bannere și pancarde ca niciodată  -împotriva USL-ului. “Toate Partidele sunt Compromise !” Mesaj scurt și neechivoc. Lumea nu a uitat că toți au furat. În acest vid de credibilitate a clasei politice, PE CINE SĂ ALEGI, chiar și în caz de anticipate ? Pe Ponta și pe Crin ?! Hai să fim serioși !

Atunci, care este soluția ? Ce vrem ? Păi, știm ce vrem: vrem să plece hoții, vrem fără comuniști la conducere, vrem să fie bine în țară, să nu mai fim furați, să avem salarii decente, să trăim demn la noi în țară. Și să îi pedepsim pe cei care au furat. Și mai vrem aurul de la Roșia Montana – pentru români, aaaa și să nu uit, vrem neapărat legalizarea marijuanei (era un banner și pe tema asta). E și asta o formă de libertate…

Problema este cum ajungem de la dorință la realizarea ei ? Care este calea ? Nu e suficient să demolezi, să dai jos pe cineva, trebuie să și pui ceva în loc ! DECI, CARE ESTE PLANUL !? Am discutat cu mulți în Piață, părerile sunt împărțite. Și, pentru că scriu pe blogul meu, o să spun ideea mea.

De ales, nu prea avem pe cine alege – dintre actualii politicieni și partide. Toți au fost la guvernare și au dovedit ce pot. O știu și ei și de aceea ne lasă să ne agităm; ei știu că fără concurență, ei între ei fac în final jocurile, iar noi ne mai răcorim un pic strigând. Cel puțin așa cred ei, cum credea și Brucan, care considera că suntem “stupid people”. Dar românul e deștept. Și inventiv, și haios. Printre propunerile de rezolvare a situației, era și una… antologică (pusă pe o pancartă): CHUCK NORRIS HELP !!! Mâine poate cerem ajutorul lui Superman – să ne scape de liota de comuniști.

Acu, serios vorbind, care ar fi ieșirea din situația asta aparent fără ieșire ? Bulangii de la PSD și PNL (USL-ul) speră să culeagă puterea ca pe un măr căzut din copacul zgâlțâit de furia protestatarilor. Planul kKGB pentru România – reântoarcerea la sânul Maicii Rusii, prin aducerea la putere a comuniștilor lui Ilici. Încearcă să fie băieții deștepți ai momentului, dar o dau în gropi ca niște imbecili fără fler ce sunt. La capitolul ăsta, Băse le dădea mereu lecții. În primul rând, nu folosesc cu moderație televiziunile, au căzut în capcana meciurilor televizate în direct. Pai, dacă tu transmiți din Piață pe toate canalele, din zeci de poziții, mai bine decât pot eu vedea de la fața locului vreodată, la ce bun să mă mai duc acolo, când pot să stau liniștit în fotoliu la TV și să “particip” din telecomandă ? Deci, prea multă mediatizare, strică. E mai bun un pic de mister, chiar victimizare, cenzură (nu ne lasă să filmăm, nu știm exact care este situația din Piață. Veniți să vedem, etc.). Măi băieți, vă învăț eu meserie !?

În al doilea rând, se vede că le strică planul reacția oamenilor care vin în Piață și strigă împotriva USL-ului. “Noi nu stigăm pe bani” – “USD + PDL = ACEEAȘI MIZERIE” . Astea nu le vezi la TV pe nici un post. Nu convin păpușarilor care vor să ia puterea prin presiunea străzii.

Bun, deci care ar fi soluția ? Păi, e simplu oameni buni ! Vă mai amintiți de 90 ? Piața a dat lideri. Dacă rămânem destul de mult în ea și dacă comunicam între noi, va da în mod natural lideri și acum. O primă condiție ar fi aceea să avem sonorizare. Nu e suspect cum de într-o săptămână de proteste, nu a adus nimeni boxe și microfon ? de ce oare ? Știu ei ce știu… Pentru că, atunci când vom avea vorbitori, vom avea și discursuri, nu numai scandări. Și unii se vor aduna și le vor pune pe hârtie. Așa vor apărea revendicări. Proclamații. Pe puncte. Punctul 8 de la Timișoara (fără comuniști !) – vedeți cât de important a rămas în conștiința noastră ?

REMEMBER 1990…

Dumirindu-ne exact ce vrem, ne vor veni și idei cum să le realizăm. Și în momentul acela vom deveni cu adevărat periculoși pentru haita politicianistă (putere și opoziție) care și-au făcut calculele, mizând pe presupusa noastră prostie. Și liderii noștri, ieșiți din spuma creatoare, efervescentă a Pieței, ne vor susține revendicările, ne vor reprezenta. Cum ? se vor găsi forme. Partide de buzunar sunt destule, doar că nu au avut oameni care să le conducă. Asta eram pe cale să facem și în 90, dar s-au prins și ne-au omorât în bătaie. Cu armata. Cu minerii. Acum o vor face cu jandarmii. Sper totuși că istoria nu se va repeta. Că nu vor mai exista trădări ca cea a lui Marian Munteanu. Că nu vom mai ceda, lăsându-ne infiltrați, dezbinați, și nu în ultimul rând, înfricoșați.

Dacă reușim să le luăm piața lor, celor ce cred că ne pot manipula, așa cum am reușit astăzi să o întoarcem împotriva lor, a tuturor politicienilor, portocalii și sângerii, îi vom bate cu propriile lor arme. Vor cădea în capcana pe care ne-au întins-o. Vor creea cadrul renașterii tinerei democrații pe care au ucis-o în bătaie minerii, în 90. Și oamenii vor ieși din case și vor veni abia atunci lângă noi și ne vor susține, când vor vedea că renaște speranța, că există o posibilitate reală de a schimba ceva. La vremuri noi, oameni noi. Cine vor fii noii lideri ai pieței ? Pot fi oricine. Studenți buni de gură, eroi ai momentului. Funcționari nemulțumiți. Pensionari, profesori, NU CONTEAZĂ. Mai mult ca sigur vor fi mulți și din militanții ONG-urilor ce ies de obicei pe stradă să protesteze, acei puțini câini de pază ai democrației, care au mai rămas. Important este ca ei să fie sinceri. Pentru că oamenii simt, au deja experiența manipulării și demagogiei. 21 de ani de neo-comunism i-au “vaccinat”. Liderii pieței – noii politicieni ce vor trebui să conducă țara – trebuie să fie fanatici ai acestui neam. Să îș iubească Țara și Neamul ca și marii lor înaintași, până la uitarea de sine. Până la sacrificiul suprem, dacă va fi nevoie. Să pună interesul comun înaintea celor personal. Nu în ultimul rând, să aibă credință în Dumnezeu. Ortodoxă. De acolo și numai de acolo vine puterea de a înfrânge firea omenească. Să fie ca niște călugări ce depun votul de sărăcie înaintea Țării, pentru a fi feriți de tentația căpătuirii. Numai așa… ATUNCI, ȘI NUMAI ATUNCI, VOM AVEA PE CINE VOTA !

Rapcea Mihai

 

 

 

 

Š 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer