Am fost n seara asta n Piaț. Dup servici. Ca simplu particular. Nu m-am bgat la organizare nici la ND, nici n alt parte, pe unde am mai fost chemat. Nimeni nu avea o idee prea clar despre ce e de fcut. Toți și chinuie mintea s scoat un slogan bun, reprezentativ, s fac o pancard ct mai vizibil, cu care s ias n Piaț.

Evident, nu sunt scutiți nici de tentația publicitții gratuite pe care o ofer Piața, motiv de planuri ale diverselor grupuscule de preluare/influențare a mesajului Pieței, prin diferite stratageme, unele ridicole, nu intru n detalii.

Nimic nu se compar cu sentimentul acela mbttor, vibrant, al mulțimii care scandeaz la unison, valul acela de energie, din sute și mii de glasuri ce strig aceleași cuvinte, oameni nfrțiți de aceleași gnduri, aceleași idealuri. Este un sentiment de fraternitate euforic ce mi-a lipsit. Ne redescoperim n piaț prieteni, vecini, rude, foști sau actuali colegi, ne mbrțișm fericiți, strigm și srim mpreun… renaște acea unitate demult uitat… de acum 21 de ani. Libertate…

Evident, am dat, ca tot cetțeanul, o rait prin toat Piața. Sub balcon, cele 3 mari galerii de fotbal ale Capitalei (alfel dușmani de moarte), scandeaz nfrțite sloganuri. La stnga, membrii ND, grupați n jurul unui banner verde, scandeaz și ei, nsuflețiți și coordonați de portavocea din dotare. Flmnde de senzațional, televiziunile se ngrmdesc s filmeze “noua dreapt n acțiune”. Se plictisesc repede (nu dați foc la nimic, nu faceți ceva ?!) și trec la ultrași, care se pare c au mai aprins o torț… Vis-a-vis, strategic amplasați pe treptele esplanadei Teatrului Național, de la prnz, e grupul compact al revoluționarilor (de profesie) – useliști – oamenilor “de bine” – o amestectur de oameni (de obicei trecuți de prima tinerețe). știa sunt din rndul celor nregimentați politic, cer “alegeri anticipate”. Dac strigi altceva dect jos Bsescu și Alegeri anticipate – n zona lor, riști s iei btaie. A pțit-o un amic de-al meu, care a ncercat un slogan nou pe la ei. Imediat l-au ejectat cu mbrnceli.

Azi m gndeam ngrijorat c USL-ul o s vin n Piaț și o s ne mbloșeze de la microfon Antonescu și Ponta. Ar fi dorit ei s profite de revolt ca s i ia locul lui Bsescu. Lumea s-a prins și azi am vazut mai multe, bannere și pancarde ca niciodat -mpotriva USL-ului. “Toate Partidele sunt Compromise !” Mesaj scurt și neechivoc. Lumea nu a uitat c toți au furat. n acest vid de credibilitate a clasei politice, PE CINE S ALEGI, chiar și n caz de anticipate ? Pe Ponta și pe Crin ?! Hai s fim serioși !

Atunci, care este soluția ? Ce vrem ? Pi, știm ce vrem: vrem s plece hoții, vrem fr comuniști la conducere, vrem s fie bine n țar, s nu mai fim furați, s avem salarii decente, s trim demn la noi n țar. Și s i pedepsim pe cei care au furat. Și mai vrem aurul de la Roșia Montana – pentru romni, aaaa și s nu uit, vrem neaprat legalizarea marijuanei (era un banner și pe tema asta). E și asta o form de libertate…

Problema este cum ajungem de la dorinț la realizarea ei ? Care este calea ? Nu e suficient s demolezi, s dai jos pe cineva, trebuie s și pui ceva n loc ! DECI, CARE ESTE PLANUL !? Am discutat cu mulți n Piaț, prerile sunt mprțite. Și, pentru c scriu pe blogul meu, o s spun ideea mea.

De ales, nu prea avem pe cine alege – dintre actualii politicieni și partide. Toți au fost la guvernare și au dovedit ce pot. O știu și ei și de aceea ne las s ne agitm; ei știu c fr concurenț, ei ntre ei fac n final jocurile, iar noi ne mai rcorim un pic strignd. Cel puțin așa cred ei, cum credea și Brucan, care considera c suntem “stupid people”. Dar romnul e deștept. Și inventiv, și haios. Printre propunerile de rezolvare a situației, era și una… antologic (pus pe o pancart): CHUCK NORRIS HELP !!! Mine poate cerem ajutorul lui Superman – s ne scape de liota de comuniști.

Acu, serios vorbind, care ar fi ieșirea din situația asta aparent fr ieșire ? Bulangii de la PSD și PNL (USL-ul) sper s culeag puterea ca pe un mr czut din copacul zglțit de furia protestatarilor. Planul kKGB pentru Romnia – rentoarcerea la snul Maicii Rusii, prin aducerea la putere a comuniștilor lui Ilici. ncearc s fie bieții deștepți ai momentului, dar o dau n gropi ca niște imbecili fr fler ce sunt. La capitolul sta, Bse le ddea mereu lecții. n primul rnd, nu folosesc cu moderație televiziunile, au czut n capcana meciurilor televizate n direct. Pai, dac tu transmiți din Piaț pe toate canalele, din zeci de poziții, mai bine dect pot eu vedea de la fața locului vreodat, la ce bun s m mai duc acolo, cnd pot s stau liniștit n fotoliu la TV și s “particip” din telecomand ? Deci, prea mult mediatizare, stric. E mai bun un pic de mister, chiar victimizare, cenzur (nu ne las s filmm, nu știm exact care este situația din Piaț. Veniți s vedem, etc.). Mi bieți, v nvț eu meserie !?

n al doilea rnd, se vede c le stric planul reacția oamenilor care vin n Piaț și strig mpotriva USL-ului. “Noi nu stigm pe bani” – “USD + PDL = ACEEAȘI MIZERIE” . Astea nu le vezi la TV pe nici un post. Nu convin ppușarilor care vor s ia puterea prin presiunea strzii.

Bun, deci care ar fi soluția ? Pi, e simplu oameni buni ! V mai amintiți de 90 ? Piața a dat lideri. Dac rmnem destul de mult n ea și dac comunicam ntre noi, va da n mod natural lideri și acum. O prim condiție ar fi aceea s avem sonorizare. Nu e suspect cum de ntr-o sptmn de proteste, nu a adus nimeni boxe și microfon ? de ce oare ? Știu ei ce știu… Pentru c, atunci cnd vom avea vorbitori, vom avea și discursuri, nu numai scandri. Și unii se vor aduna și le vor pune pe hrtie. Așa vor aprea revendicri. Proclamații. Pe puncte. Punctul 8 de la Timișoara (fr comuniști !) – vedeți ct de important a rmas n conștiința noastr ?

REMEMBER 1990…

Dumirindu-ne exact ce vrem, ne vor veni și idei cum s le realizm. Și n momentul acela vom deveni cu adevrat periculoși pentru haita politicianist (putere și opoziție) care și-au fcut calculele, miznd pe presupusa noastr prostie. Și liderii noștri, ieșiți din spuma creatoare, efervescent a Pieței, ne vor susține revendicrile, ne vor reprezenta. Cum ? se vor gsi forme. Partide de buzunar sunt destule, doar c nu au avut oameni care s le conduc. Asta eram pe cale s facem și n 90, dar s-au prins și ne-au omort n btaie. Cu armata. Cu minerii. Acum o vor face cu jandarmii. Sper totuși c istoria nu se va repeta. C nu vor mai exista trdri ca cea a lui Marian Munteanu. C nu vom mai ceda, lsndu-ne infiltrați, dezbinați, și nu n ultimul rnd, nfricoșați.

Dac reușim s le lum piața lor, celor ce cred c ne pot manipula, așa cum am reușit astzi s o ntoarcem mpotriva lor, a tuturor politicienilor, portocalii și sngerii, i vom bate cu propriile lor arme. Vor cdea n capcana pe care ne-au ntins-o. Vor creea cadrul renașterii tinerei democrații pe care au ucis-o n btaie minerii, n 90. Și oamenii vor ieși din case și vor veni abia atunci lng noi și ne vor susține, cnd vor vedea c renaște speranța, c exist o posibilitate real de a schimba ceva. La vremuri noi, oameni noi. Cine vor fii noii lideri ai pieței ? Pot fi oricine. Studenți buni de gur, eroi ai momentului. Funcționari nemulțumiți. Pensionari, profesori, NU CONTEAZ. Mai mult ca sigur vor fi mulți și din militanții ONG-urilor ce ies de obicei pe strad s protesteze, acei puțini cini de paz ai democrației, care au mai rmas. Important este ca ei s fie sinceri. Pentru c oamenii simt, au deja experiența manipulrii și demagogiei. 21 de ani de neo-comunism i-au “vaccinat”. Liderii pieței – noii politicieni ce vor trebui s conduc țara – trebuie s fie fanatici ai acestui neam. S ș iubeasc Țara și Neamul ca și marii lor naintași, pn la uitarea de sine. Pn la sacrificiul suprem, dac va fi nevoie. S pun interesul comun naintea celor personal. Nu n ultimul rnd, s aib credinț n Dumnezeu. Ortodox. De acolo și numai de acolo vine puterea de a nfrnge firea omeneasc. S fie ca niște clugri ce depun votul de srcie naintea Țrii, pentru a fi feriți de tentația cptuirii. Numai așa… ATUNCI, ȘI NUMAI ATUNCI, VOM AVEA PE CINE VOTA !

Rapcea Mihai

 

 

 

 

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.