Gheorghe StavrescuDrama generalilor armatei romne, n perioada 1944-1964, a reprezentat o parte component a dramei elitei naionale (a intelectualilor, cu precdere), fiind declanat la scurt timp dup trecerea Romniei de partea Naiunilor Unite, la 23 august 1944, dup nlturarea unui regim considerat a fi dictatorial (al lui Ion Antonescu) i nlocuirea acestuia cu altul mai dur, impus prin for, n pofida voinei poporului romn.

Atunci cnd Tribunalul Poporului a nceput s judece i s condamne pe band s-a invocat, de regul participarea la rzboiul dus mpotriva Uniunii Sovietice (ignorndu-se complet rapturile acesteia din 1940), comportarea fa de populaia civil i partizanii din zonele de operaii (fr a se lua n calcul starea de rzboi i aciunile agresive ale acestora), colaborarea cu Germania pn la 23 august 1944 (ca i cnd eliberarea Basarabiei i a prii de nord a Bucovinei n 1941 s-ar fi putut realiza n afara rzboiului de coaliie alturi de Reich), participarea unor generali la activitatea de guvernare a regimului Antonescu etc.

Tragedia corpului de comandal armatei romne, care contribiuse decisiv la situarea Romniei, n momentul marii victorii de la 9 mai 1945, aluri de Naiunile Unite, a fost amplificat att de chinurile fizice i morale la care au fost supui cei care i ndepliniser jurmntul i datoria fa de ar n cei 4 ani de rzboi, executnd ordinele primite, ct i de faptul c foarte muli dintre ei au fost privai de libertate i nchii„alturi de criminali i borfai de rnd”, fr s cunoasc cel puin acuzaiile concrete care li se aduceau (n afara lozincii generale de criminal de rzboi sau vinovat de dezastrul rii i al armatei, neprobat cu dovezi concrete).

Abuzurile au continuat i dupncheierea Tratatului de pace (care a anulat regimul de armistiiu), Adunarea Deputailor votnd (7 august 1947)„Legea nr. 291 de urmrire i sancionare a celor vinovai de crime de rzboi sau mpotriva pcii ori umanitii”, care prevedea c judecarea faptelor asemntoare celor din vechea Lege nr. 312 urma s se fac de ctre„seciunile cu competen criminal ale Curii de Apel Bucureti sau ale Curii de Apel Cluj”(mandatele de arestare trebuiau s fie emise de procurorul general al Curii de Apel). n 1948, aceast lege a fost modificat prinDecretul nr. 207/1948al Prezidiului Marii Adunri Naionale. Anii care au urmat au adus noi reglementri n ceea ce privete judecarea i condamnarea celor care se opuneau„clasei muncitoare i micrii revoluionare”(art. 193/1 din Codul Penal – nou introdus), care primejduiau sau ngreunau„construirea socialismului”ori defimau„puterea de stat sau organele sale”(Decretul nr. 6 din 14 ianuarie 1950) sau care puteau deveni eventuali dumani ai noii ornduiri (Decretul nr. 257/1952) etc.

Ali generali i ofieri au fost eliminainvocndu-se prevederile „Statutului Corpului Ofierilor Forelor Armate ale Republicii Populare Romne”, care la Capitolul VII, art. 40, al. f) se referea la scoaterea din cadrele active pe„motive politico-morale”. Articolul 42 stipula c ofierii ndeprtai„pentru motive politice i care fac imposibil folosirea lor ca ofieri pe timp de rzboi se scot din evidena ofierilor i se trec la trup”.

n baza acestor legi i decrete, muli generali i ofieri romni au fost judecai sau rejudecai i condamnai la ani grei de nchisoare, mai ales cei care nu agreau noua orientare politic impus.

ntre motivele extra-profesionale, care au fost invocate, relevate n multe documente din epoc, s-au numrat:

– participarea la operaiile militare desfurate n perioada 1941-1944 pe teritoriul Uniunii Sovietice i comportarea necorespunztoare fa de prizonieri, partizani i populaia civil;
– efectuarea de studii i misiuni n Germania i n alte ri ale Axei n timpul rzboiului; simpatii fa de micarea legionar i „regimul antonescian”;
– manifestrile „ostile”sau „dumnoase”fa de „regimul de democraie popular”, fa de partidul comunist i de procesul de „democratizare” a armatei;
– legturile cu „elementele reacionare”, n special cu Partidul Naional-rnesc i cu Partidul Naional Liberal;
simpatiile sau activitate monarhist i n sprijinul „reaciunii”;
– participarea la activitatea „organizaiilor subversive”, care se opuneau „regimului democratic”,i defimarea activitii acestuia i a partidului comunist, n special;
– atitudinea antisovietic i simpatiile fa de rile democratice occidentale;
– originea socialburghez, chiar i a rudelor;
– convingerile sau manifestrile religioase;
– cunotinele sau rudee aflate n strintate;
– lecturile din literatura american i englez;
– refuzul de colaborare cu organele politice i de securitate etc.

Horia MacellariuAciunea de epurare pe criterii neprofesionale a continuat cu prilejul reducerilor de efective din anii 1955, 1958 i 1961. ntre motivele invocate pentru trecerea n rezerv (n ordinul ministrului Forelor Armate nr. M.C. 02600 din 22 noiembrie 1955, emis n baza Hotrrii Consiliului de Minitri nr. 2 524 din 19 noiembrie acelai an) s-au numrat: studiile militare n coli din Germania, prizonieratul n rile capitaliste, efectuarea de studii i participarea la misiuni n rile din vestul Europei, rude avute n statele occidentale, originea social „burghez” i „chiabur”, activitatea n organizaii „fasciste”, manifestri anticomuniste etc.

Din 1957, trecerea n rezerv a cadrelor militare s-a fcut n baza art. 52 al noului „Statut al corpului ofierilor i generalilor”, care, ca i cele urmtoare, nu mai fcea referiri la criteriile politice sau morale, invocate anterior. n realitate succesivele treceri n rezerv au avut la baz i numeroase„date social-politice negative”sau dosare aflate la„serviciul de contrainformaii”. Numeroase au fost cazurile i situaiile n care s-a ordonat Direciei cadre„s semnaleze comisiilor de plasare n cmpul muncii ofierii trecui n rezerv, care au avut manifestri dumnoase, pentru a se ine seama la stabilirea funciilor n care vor fi repartizai”. n unele situaii s-a recomandat ca anumii ofieri s nu fie ncadrai n alte locuri de munc. Oficial, legislaia care a stat la baza aciunii de epurare a prevzut i unele compensaii materiale, care au fost acordate celor eliminai din cadrele armatei. Atunci cnd s-au acordat, acestea au fost ns infime i nu au compensat n nici un caz nedreptatea i abuzurile fcute.

n septembrie 1955, Prezidiul Marii Adunri Naionale a emis Decretul nr. 421 prin care au fost graiai cei care care fuseser condamnai la pedepse privative de libertate pn la 10 ani n baza legilor nr 312/1945 i nr. 291/1947, precum i a Decretului nr. 207/1948. Au mai fost graiai cei condamnai la pedepse mai mari de 10 ani dac dup 23 august 1944„au participat la rzboiul antihitlerist n zona de operaie”, precum i cei care„nu au svrit din proprie iniiativ omoruri”. Nu au beneficiat de graiere sau de reduceri de pedepse„cei care au fost membri ai guvernelor fasciste n perioada 6 septembrie – 23 august 1944”. Art. 8 al decretului prevedea c pedeapsa cu munc silnic pe via„va fi socotit douzeci i cinci de ani”.

Radu KorneDecretele de amnistie din 1955 i din 1964 au fcut ca o parte a elitei armatei s supravieuiasc i s se mai bucure civa ani de via dup chinurile ndurate la Jilava, Gherla, Aiud, Rmnicu-Srat i n alte locuri de trist amintire. ntre acetia s-au situat alte figuri de legend ale armatei romne, precum generalii Nicolae Dsclescu, Ion Dumitrache, Petre Dumitrescu, Gheorghe Jienescu, Horia Mcelariu, Nicolae ova, Ilie teflea i muli alii, care probaser pe front competen, demnitate i rezisten fa de comandamentele aliate germane i sovietice atunci cnd acestea ncercau s-i mpun punctele de vedere n defavoarea armatei romne, la Stalingrad, n Caucaz, Kuban, Crimeea, Moldova, pe Dealul Sngeorgiu, la Szolnok i la Budapesta, n munii Javorina sau Tatra. Statutul politico-juridic impus rii la sfritul rzboiului, oportunismele tradiionale romneti i ali factori au fcut ca toi acetia s-i duc cu greu crucea n primele decenii postbelice.

Fcnd cunoscut c nu mai suport„umilina deteniunii”,generalul Gheorghe Stavrescu,solicita ministrului Aprrii Naionale, la 22 martie 1948, s fie pus n libertate pn la judecare, preciznd: „Gradul, faptele de arme i naltele distinciuni cptate n lupta contra hitlerismului cred c ar fi o suficient dovad asupra dreptului pe care-l am, dac nu de a fi imediat absolvit, cel puin a nu mi se prelungi umilina”. Angajndu-se s stea la dispoziia justiiei, el ncheia cu demnitate Memoriul su: „Sunt prea legat de familie i pmntul pentru care am luptat pentru a dispare n ar sau n afar”.Interesant n ceea ce-l privea pe generalul Gheorghe Stavrescu, i nu numai pe el, este faptul c n edina Consiliului de Minitri din 10 septembrie 1947, aflnd c„vina”sa nu era dovedit, dr. Petru Groza (cel care semnase multe Jurnale ale Consiliului de Minitri privind condamnrile) s-a opus„n mod categoric”ca acesta s mai fie inut sub stare de arest.„Acum, dup trei ani –atrgea el atenia –noi nu mai putem continua cu psihoza aceasta de a ne juca cu rzbunrile. Dac nu se constat precis vinovia s fie pus n libertate. Fr semntura noastr a celor de aici nu va dat nimeni n judecat. Deci noi hotrm acum ca de urgen s se constate dac Stavrescu a dat ordin sau nu /s fie ucii evrei – n.n./. Dac n-a dat ordin noi nu semnm jurnalul. De altfel nimeni n-a avut autorizaia s fac aceast arestare i eu te rog domnule ministru s iei imediat msuri. Dac nu m nel acesta este un general care a colaborat cu noi pe front imediat dup 23 august 1944?”. Dup care a decis:„S fie pus imediat n libertate, iar dac se va dovedi c a dat ordin s nu cread nimeni c nu va fi bgat de ndat la pucrie. Altfel nu semnez”. i apoi a adugat:„Desigur trebuie s combatem mai departe cu toat hotrrea fascismul i hitlerismul i s aplicm msuri ct mai aspre ca s se tie odat pentru totdeauna c astfel de crime nu se mai pot repeta. Dar ca s ntindem la infinit aceast chestiune, acum cnd s-a creat o psihoz n ar de dragul unora sau altora de a ne rzbuna, aceasta n-o mai putem admite”.

Constantin Pantazin mod surprinztor, generalul Mihail Lascr, cel decorat de Hitler, la Stalingrad cu cea mai important distinie de rzboi german, a ncercat s-l inculpe pe Stavrescu pentru c„a tolerat”uciderea evreilor. i de acest dat replica lui Petru Groza a fost dur:„Mai toi am tolerat. S fim obiectivi. Exist o tendin de rzbunare. Sunt unii oameni setoi de rzbunare i scormonesc lucruri fr nici un rost. S ne nvm deci c trebuie schimbat aceast mentalitate. Au trecut trei ani. S-a ncheiat pacea. Lucrurile de multe ori se mai i uit. Desigur sunt crime concrete care nu se pot uita. Dar i acelea se pot prescrie. Toate codurile din lume prevd aceast prescriere. Deci, nc odat, repet:se exagereaz”. Primul-ministru romn tia foarte bine ce spune. De altfel, el avea s revin la 26 septembrie 1947, tot n edina Consiliului de Minitri, i s declare c va interveni n aa fel ca„judecarea acestor criminali de rzboi s nu se fac fr discernmnt… Pentru rele tratamente nu poate fi considerat cineva criminal de rzboi”. O poziie nuanat a avut i n ceea ce privete mpucarea partizanilor, n legtur cu care a declarat:“Dac cineva este n rzboi i asupra lui trage cineva din tufi, acela, odat prins, este executat. Bineneles c aceasta nu justific cu nimic crizimile nengduite. mpucarea unui partizan ca atare nu constituie ns totdeauna o crim de rzboi. Bestialitile ns fr ndoial trebuiesc pedepsite”. n final, cu toat intervenia dr. Petru Groza, generalul Gheorghe Stavrescu a rmas n nchisoare, fiind condamnat, n final la munc silnic pe via. A decedat la 10 ianuarie 1951, n nchisoarea Aiud, de TBC pulmonar i miocardit.

O dramasemntoare au trit i aligenerali romni.

La 20 februarie 1957, din Penitenciarul Aiud,amiralul Horia Macellariu, fcea cunoscut Tribunalului Militar Bucureti c de la 19 aprilie 1948 nu avea„nici o legtur cu lumea exterioar”i nici o posibilitate de a se apra. Cernd s i se precizeze motivele deteniei sale, el preciza: „N-am fost un trdtor, un necredincios, rzvrtit sau complotist mpotriva Patriei i Neamului meu. M-am btut pentru ntregirea neamului romnesc, m-am btut pentru graniele lui sfrmate. Am dorit ca n ara mea, n care m-am nscut liber, fiecare locuitor, indiferent de origine etnic, de credin religioas, de starea social i de ideile sale politice s fie liber i egal a se manifesta prin grai i scris, fr team, supunndu-se fr constrngere voinei majoritii poporului, exprimat liber i fr team, iar neamul meu s fie independent i stpn pe destinele lui, respectnd coexistena i drepturile celorlalte neamuri”.

Fusese arestat la 19 aprilie 1948, dup ce, la 18 noiembrie 1946, Curtea Militar de Casare i Justiie l condamnase, n contumacie, la munc silnic pe via pentru participare la„complotare ntru distrugerea unitii statului”, la 25 ani munc silnic pentru complicitate la„pstrarea de armament, muniii i exploziv”, la 10 ani detenie riguroas, 5 ani degradare civic i 50 000 lei cheltuieli de judecat pentru„rzvrtire”,instana deciznd s execute pedeapsa cea mai grea.

Relevant pentru modul de gndire al generalilor romni arestai este i memoriul trimis din nchisoare ministrului de Rzboi de ctregeneralul Constantin Voiculescu, fost guvernator al Basarabiei, prin care informa c n dimineaa zilei de 12 octombrie 1944 fusese arestat din ordinul Consiliului de Minitri i depus la nchisoarea militar a Comandamentului Militar al Capitalei fr ca cineva s-i comunice„motivele deteniunei”. Considerndu-se nevinovat, el ncheia astfel pledoaria sa:„Prin arestarea mea mi s-au adus prejudicii fizice i morale extraordinare. Arestat i deinut alturi de militari, borfai i certai cu justiia, astzi sunt considerat ca reprezentant al fostului regim de dictatur i tras la rspundere alturi de poate de cei ce cu adevrat sunt marii vinovai. Aceasta poate constitui o mndrie pentru cineva, dar cnd ai la spate 34 de ani de activitate, cnd n carier i-ai servit cinstit instituia creia i-ai dedicat cei mai frumoi ani ai vieii, astzi cnd ar fi trebuit s spun ca proorocul din Bibliei acum sloboade Doamne pe robul tu,astzi sunt inut sub stare de arest, iar numele meu este supus oprobiului public. Cer hotrt s se fac dreptate! Insist s se revin ct ami grabnic asupra deteniunii mele! Sunt general de divizie, crescut n cultul Onoarei i al Demnitii i afirm aci c voi sta la dispoziia oricui i orict pentru cercetri, dar s mi se redea libertatea”.

Henri CihoskiDramatic a fost i soartageneralului Nicolae Dragomir. Arestat de ctre sovietici la 2 martie 1945, mpreun cu generalul Gheorghe Avramescu, a scpat cu via din„bombardamentul aviaiei germane”din 3 martie 1945, fiind dus la Moscova, unde a fost condamnat la 10 ani nchisoare. Repatriat n 1955 avea s fie arestat din nou, de aceast dat de ctre autoritile romne, n 1957, i nchis pn n 1964.

n nchisoare, muli generali i ofieri s-au mbolnvit grav i au decedat. Dei dispunea de o constituie fizic solid, starea sntiigeneralului Aurel Aldeas-a nrutit rapid, la 1 aprilie 1947, directorul Spitalului Central nr. 1 Vcrti emind urmtorul certificat medical: „Deinutul politic general Aurel Aldea sufer de urmtoarele afeciuni diagnosticate prin examene clinice, radiologice i de laborator scleroz cardio-renal, artrit cronic, hipertensiune arterial, diabet zaharat i colicistit cronic. Mai prezint n momentul examinrii simptome de insuficien cardiac incipient”.Aprecia c deinutul avea nevoie de„regim adecvat, tratament sub observaie i control medical, precum i evitarea oricrui fel de efort”. n loc de tratament medical a fost mutat, n aprilie 1947, la penitenciarul Aiud. n Memoriul din 29 octombrie 1947, generalul Aurel Aldea aprecia redimul din nchisoare ca fiind„slbatic i criminal, care timp de 5 luni mi-a stors toat vlaga i mi-a agravat boala pentru a-mi grbi sfritul. Numai n primele 4 luni am pierdut prin inaniie i suferin 30 kg din greutate”. Reamintind faptul c n august 1947, Serviciul sanitar al penitenciarului Aiud ceruse oficial internarea sa n Spitalul penitenciarului Vcreti, contrariat, generalul se ntreba i ntreba: „Nu neleg de ce atta pornire i prigoan mpotriva mea. Celui mai mare duman nu i se poate refuza asistena medical. Este o obligaie uman nu numai o datorie cretin. Se uit c am depit vrsta de 60 de ani. Cine are interes s fiu suprimat aa de repede ? N-am fcut ru nici unei fiine, n-am persecutat, n-am arestat, nu am omort pe nimeni, sunt doar un cetean cinstit i contient, care, ca foarte puini alii, i-a afirmat dragostea de Neam, ar i Coroan cu credin i spirit de sacrificiu. Am acumulat destule merite dar nu am primit nici o recompens”.„Vina aceasta mare –se adresa el secretarului general Avram Bunaciu din Ministerul de Interne –poate fi pedepsit cu moartea prin foame i mizerie i refuz de asisten medical ? De ce aceast pedeaps ? N-a fost inclus n sentin ? Procedeele acestea care se aplic i criminalilor de rzboi i care au ajuns la cunotina tuturora, nu ating cu nimica contiina responsabilior din guvern ? Prin dvs. fac un ultim apel, rugndu-v s facei s se termine cu procedeele criminale, s se permit medicilor de penitenciare de a-i face datoria, iar deciziunile lor s fie inute n seam. Mie personal, ca fost militar, rog s mi se dea posibilitatea de a-mi cuta sntatea n Spitalul Militar „Regina Elisabeta” i n cel mai ru caz, n Spitalul Vcreti, natural, dup o nou examinare medical. Sunt n ateptarea hotrrii dvs. nainte de a prsi celularul Ministerului de Interne. O dat cu mulumirile mele v rog a primi asigurarea deosebitei mele consideraiuni”.Cererile formulate de generalul Aldea i de soia sa, Alexandra, pentru mbuntirea regimului de detenie au rmas fr rezultat. Rigoarea acestuia a fcut ca generalul, deinutul K 8 283, s nceteze din via la 17 octombrie 1949 n penitenciarul Aiud, medicii punnd diagnosticul de miocardit cronic.

Nicolae MaciciCondamnat,generalul Nicolae Macicia fost nchis la Jilava, pn la 13 iunie 1945, apoi la Dumbrveni, pn n martie 1946, i la Aiud, unde i s-a impus regim celular (de la 5 mai 1946 la 5 mai 1948). nmatriculat cu nr. K. 7 665 i nchis la etajul 2, n celula 217, generalul se adresa astfel, la 15 noiembrie 1948, directorului penitenciarului: „V rog s m scuzai dac sunt nevoit s v inoportunez din nou cu aceast plngere-cerere, care este urmare la celelalte dou rapoarte ce mi-am permis s v adresez sptmna aceasta. Am solicitat i solicit din nou s fiu primit de dvs. n audien. De 4 nopi nu pot nchide ochii cci nu pot dormi pe scnduri goale, cu mari intervale ntre ele, fr saltea, fr pern. mi este frig, cci o singur ptur cu care m acopr nu-mi ine de cald. V rog a dispune s mi se redea jumtatea de saltea, care nu-i umplut cu ln ci cu pr de cal. Rog s mi se dea ptura fcut din cojoc (petice din blana de oaie). Cu acestea voi putea face fa nevoilor patului. La vrsta mea e imposibil s mai ndur situaia aceasta. Sunt rcit i am cptat un lombago. V rog, nc a dispune s mi se redea o hain (scurt) blnuit i cojocelul. Nu am dect o hain de pijama i o bluz de pnz de var. Nu am palton, nici pardesiu. Nu tiu cum s-mi explic aceast vitregie ce mi-a aplicat cel care mi-a fcut percheziia, cci vd la ali deinui c li s-au lsat cojoace, haine de iarn i necesarul de pat. Rog a se verifica spusele mele, convingndu-v personal, n chiar celula mea (217) de realitatea celor afirmate. Dac dvs., domnule director, aprobai, eu pot fi condus cu paz n magazia n care ni s-au depozitat legturile noastre, unde uor recunosc balotul meu, ca din el s mi se scoat lucrurile solicitate mai sus, odat cu medicamentele mele (inventarul lor vi l-am naintat separat prin raport). Azi nu are cine-mi da un antinevralgic. Nu mai pot picura colir n ochii de care sufr din rzboiul mondial (sunt invalid la un ochi). Cred c nimeni nu are interes s m pedepseasc, cci nu-i nici un motiv. Atept binevoitoarea dvs. hotrre, care, dac nu vine, voi trece la autopedeaps, declarnd greva foamei”.n aceste condiii, avea s moar peste doi ani, n aceeai nchisoare, medicii punnd diagnosticul de„paralizie cardiac”.

La 30 ianuarie 1955, la patru ani dup ce fusese arestat,generalul Emanoil Leoveanuse adresa astfel, din nchisoare, procurorului general al Romniei:„Prefer s fiu condamnat la moarte, s scap de chinurile acestea ngrozitoare, ce nu mai au sfrit. Cu ce v-am greit ? Ce fapte criminale am comis ? De ce m inei n aceast situaie ce cred c depete orice pedeaps ce se aplic unui pucria vinovat ? Intervenii, domnule procuror general pentru sancionarea mea cu pedeapsa capital, socotind-o a fi o favoare pentru mine”. n continuare, el prezenta astfel regimul de nchisoare: „Hran insuficien i de slab calitate din punctul de vedere al hrnirii corpului; lips de vitamine naturale, consumnd, n genere, varz, cartofi, arpaca etc. cu o minuscul porie de pine (250 gr.). Apoi murturi din belug, mrind la exces hiperaciditatea de care sufr i micornd cantitatea de calciu, din care motiv mi-au ieit din rdcini dou msele de pe maxilarul superior, iar restul danturii rmas pe acel maxilar se mic i amenin s iese i astfel s rmn fr dini i msele. in s v aduc la cunotin c pe maxilarul inferior nu mai am nici o msea i nici un dinte. Am fost silit s port o protez dentar pe care nu o pot folosi cum trebuie, neputnd mesteca mncarea, i astfel trebuie s nghit alimentele nesfrmate, plus c proteza zilnic mi rnete gingia i mi d dureri pe care le suport greu. Stomacul meu este supus la eforturi mari, iar glandele secretoare ale sucului gastric mi-au produs un nceput de ulcer cu dureri i deranjamente, secreiuni de gaze abundente i slbire a colonului cu boal zis colit. De alt parte, ficatul meu i bila, ndeosebi, mi dau criza accentuate pe care nu am cu ce s le atenuez ca s pot duce o via suportabil. Din cauz c n arestul din Bucureti, str. Uranus, am fost inut dou luni fr pat, mi s-au umplut ambele picioare att de mult c m-am transformat ntr-un invalid. Medicaie nu am primit i nici un consult serios, ca s stvilesc boala i s-o atenuaz. La 15 martie 1952 mi s-a lsat sngele la glezna dreapt, ieind la suprafaa epidermei. Ca tratment am folosit compres cu ap rece, ceea ce , mai trziu, a dat natere la iritaia pielei i o ran general produs de o ciuperc. Astzi, glezna piciorului drept are o o uoar induraie (umfltur), care m chinuiete cu junghiuri, zi i noapte. Repausul piciorului, recomandat de medicul Securitii, mi-a cauzat o slbire a muchilor picioarelor, din care motiv, nu am siguran n ele cnd merg. Ar trebui s scriu un volum serios, dac a lua fiecare prticic din corpul meu”. Menionnd c a fost condamnat „nainte de a fi judecat”, generalul se ntreba de ce n patru ani „nu s-a putut stabili vina ce mi se imput, s fiu judecat i condamnat, sau eliberat din pucrie, s triesc o via de om, nu de animal condamnat s fiu dus la abator pentru consumul animalelor feroce nc nainte de judecat”. Preciznd c nu era„o fiar slbatic, abuziv rea i feroce”, Emanoil Leoveanu implora pe procurorul general s stea de vorb cu el„cel mult 1/4 or pentru a v convinge c am faa i sufletul de om bun, cinstit, leal i cu spiritul de a fi folositor semenilor notri”. n final, el conchidea:„Nu cred s se fi ntors omenirea pe dos, i anume ca oamenii ri, hoi, trdtori de ar i partid, criminali etc. etc. s fie apreciai ca utili i astfel comunitatea omeneasc s fie condus de bestii i alte artri ale vicleniei, minciuni etc., care, s se acopere, arunc fapte inventate, de circumstan, asupra mea pentru a v face s greii n luarea deciziei”. Cei 15 ani detenie riguroas s-au dovedit a fi ns prea muli pentru un om de peste 70 de ani, cu sntatea puternic zdruncinat. Grav bolnav, nc din anii precedeni, Emanoil Leoveanu avea s moar la 26 mai 1959, la orele 23,20, n penitenciarul Fgra, decesul fiind cauzat de miocardo-scleroz.

Leonard MociulschiArestat la 19 aprilie 1948,contraamiralul Leonard Mociulschia fost ncarcerat, la 4 noiembrie 1948, n nchisoarea Aiud, unde a stat pn la 2 aprilie 1958, n condiii foarte grele:„regim celular, la secret, fr contact cu familia (oral, scris sau de ajutor), fr munc, carte sau scris, fr aer, lumin, soare, fr a ti ce se petrece n lume sau a putea s m manifest”. Dup 10 ani de nchisoare, la 4 aprilie 1958, a fost transferat la Penitenciarul Rmnicul-Srat„,ntr-un regim i mai sever de condiiuni speciale, fr ca s-mi recunosc vreo greal care s justifice pedepsirea mea i mai ru”. Aflat ntr-o situaie de sntate precar, la 23 aprilie 1958, el se adresa astfel directorului general al penitenciarelor:„Sunt btrn (64 de ani) i bolnav (distrofic cu o debilitate general, astenie i frecvente lipotimii, cardio-miocardit, afeciuni pulmonare, afeciuni digestive – gastrit i enterocolit, tulburri de vedere – imagini suprapuse, vedenii colorate, orificiile lerniale slbite, picioarele se umfl din cauza esuturilor slbite etc. n aceast stare a sntii i a vrstei sunt pus ntr-un regim de execuie nsprit, n care nu pot, la nevoie, s m ntind zilnic timp de 17 ore i cu regimul alimentar – pe care-l aveam la penitenciarul Aiud din cauza boalei – suprimat. n continuarea acestei situaii, creia nu-i pot face fa, cu slabele mele puteri rmase, mi vd sfritul vieii grbit, fr ca s am vreo vin care s justifice nsprirea tratamentului impus”. n acest stare, cerea s se dispun transferarea sa la un penitenciar„atribuit inculprilor asemntoare cu a mea i ntr-un regim potrivit strii sntii mele”,s i se trimit sentinele de condamnare pentru ca„n deplin cunotin de cauz s pot cere revizuirea proceselor mele”. Fcea acest apel„n baza dreptului unan de aprare”. n finalul cererii sale, care se poate constitui i ntr-un veritabil testament moral, contraamiralul Horia Mcellariu fcea nc o dat dovada demnitii sale: „Ar prea paradoxal acest apel la via omeneasc din partea unui condamnat politic s moar n temni, cnd normal ar fi s doreasc cu un minut mai devreme s se curme aceast agonie. Sunt ns comandamente care mi ordon s fac acest apel religia mea mi interzice sinuciderea i dimpotriv mi impune nu numai s-mi pstrez corpul, dar i s mi-l apr; meseria mea de marinar i militar m-a nvat s nu abandonez n furtun i mai presus de orice este credina mea, intim i nezdruncinat a nevinoviei mele i nedreptii ce mi s-a fcut. Nicicnd n-am fost un trdtor, un necredincios, un tulburtor al rii i neamului meu. Tot trecutul meu este martor c viaa i activitatea mea am pus-o n serviciul i pentru binele poporului romn”. n ncheiere, anticipnd, revenirea la o situaie normal pentru care luptase i suferise, btrnul „lup de mare” prognoza: „Cndva, cnd patimile politice se vor atenua, realitatea va apare n tot adevrul ei”. Pn atunci ns mai aveau s treac peste 30 de ani, perioad n care Horia Mcellariu a fost transferat n nchisoarea Jilava (la 13 aprilie l963), Gherla (13 iunie l963), Dej (3 decembrie l963) i din nou la Gherla de unde avea s fie eliberat la la 29 iulie 1964, n urma decretului de amnistiere nr. 411/l964, dup ce, la 3 ianuarie 1963, pedeapsa de munc silnic pe via i fusese modificat n munc silnic pe 25 de ani.

Aurel AldeaDei s-au aflat, n nchisoare, ntr-o situaie dramatic generalii romni i-au pstra demnitatea, aa cum procedaser n toat cariera miliar. Relevante sunt n acest sens declaraiile fcute degeneralul Aurel Aldean faa completui de judecat: „N-am dorit i nu doresc dect o Romnie liber i independent, sub un regim cu adevrat democratic, n care libertile garantate de legi s poat fi exercitate nestnjenit. Ursc dictatura ori de unde ar veni fie de sus n jos sau de jos n sus, fie ea individual sau colectiv. De atia ani ara este frmntat de curente i lupte politice, favorizate de dictaturi. n interesul existenei neamului nostru starea aceasta trebuie s nceteze. Adevratul popor este cuminte i cu un sim politic dezvoltat. S fie lsat n pace, ca s-i croiasc singur soarta, fr lozinci i fr ndemnuri la ur i la lupte de clas. Orice mpiedicare a poporului de a-i exercita n toat libertatea voina, constituie un atentat la viaa lui”.Prin Memoriul din 12 iunie 1947, adresat inspectorului general al Direciei Generale a Penitenciarelor, tot generalul Aurel Aldea cerea:„S se ia msuri, s se respecte gradul meu de general pe care l dein conform legii poziiei ofierilor art. 1 i care este n proprietatea mea pn la moarte i nu mi se poate lua dect prin nalt Decret Regal. O simpl dispoziie a penitenciarului nu poate anula legile rii i cu att mai mult nu poate da dreptul ca de pe umrul ofierilor activi, care poart uniforma Regelui, s se smulg galoanele”

n pofida situaiei fr ieire n carese aflau, generalii romni i-au pstrat sperana n viitorul poporului romn, n dreptatea istoriei. Bolnav, la limita supravieiurii, contraamiralul Horia Mcellariu, preciza nc odat temnicerilor si de la nchisoarea din Rmnicul Srat, la 23 aprilie 195:„Nicicnd n-am fost un trdtor, un necredincios, un tulburtor al rii i neamului meu. M-am btut pentru ntregirea neamului romnesc, m-am btut pentru graniele lui sfrmate”.Cu ultimele puteri, anticipnd revenirea la o situaie normal a rii, pentru care luptase i suferise, btrnul lup de mare, fale marinei romne, afirma:„Cndva, cnd patimile politice se vor atenua, realitatea va apare n tot adevrul ei”.

Dup calcule incomplete n nchisori au decedat peste 50 de generali romni, ntre care:

Aurel Aldea – mort la 17 octombrie 1949 n nchisoarea Aiud;
Ioan Arbore – 25 decembrie 1954, Vcreti;
Radu BldescuRadu Bldescu – 2 decembrie 1953, Jilava;
Henri Cihoski – 18 mai 1950, Sighet;
Nicolae Ciuperc – 25 mai 1950, Vcreti;
Constantin S. Constantin – 29 februarie 1949;
Grigore Cornicioiu – 16 septembrie 1952, Vcreti;
Gheorghe Dobre – 26 martie 1959, Rmnicu Srat;
Constantin Eftimiu – 19 septembrie 1950, Aiud;
Constantin Ilasievici – 6 octombrie 1955, Vcreti;
Constantin Iordchescu – 18 noiembrie 1950, Jilava;
Mihail Kiriacescu – 8 martie 1960, Piteti;
Radu Korne – 28 aprilie 1949, Vcreti;
Gheorghe Koslinski – 30 aprilie 1950, Aiud;
Emanoil Leoveanu – 25 mai 1959, Fgra;
Gheorghe Liteanu – 17 februarie 1959, Fgra;
Nicolae Macici – 15 iunie 1950, Aiud;
Vasile Minescu – 13 mai 1953, Vcreti;
Ion Mihescu – 22 octombrie 1957, Vcreti;
Ion Negulescu – 1 aprilie 1949, Jilava;
Constantin Pantazi – 23 ianuarie 1958, Rmnicu Srat;
Vasile Pascu – 6 august 1960, Gherla;
Nicolae Pi – 16 septembrie 1952, Sighet;
Emil Plngeanu – 23 ianuarie 1953, Capul Midia – Nvodari;
Constantin Petrovicescu – 8 septembrie 1949, Aiud;
Mihail Racovi – 29 iunie 1954, Sighet;
Radu R. Rosetti – 16 ianuarie 1961, Vcreti;
Gheorghe Rozin – 16 ianuairie 1961, Vcreti;
Nicolae Samsonovici – 15 octombrie 1950, Sighet;
Ioan Sichitiu – 29 aprilie 1952, Aiud;
Nicolae Stoenescu – 2 martie 1959, Culmea;
Petre Vasilescu – 4 noiembrie 1959, Galai;
Mihail Voicu – m. 17 septembrie 1955, Gherla .a.

Categoric este faptul c n timpul rzboiului s-au fcut i greeli i abuzuri i fapte regretabile, determinate sau nu de starea de rzboi, care care ar fi fost minunat s fi fost evitate, pe care le regretm cu toii, pe care le-au regretat i cei condamnai la ani grei de nchisoare, dei n cea mai mare parte a situaiilor nu ei fuseser vinovai de cele ntmplate.

Statutul politico-juridic impus rii la sfritul rzboiului, oportunismele tradiionale romneti i ali factori au fcut ca majoritatea generalior romni care participaser la cel de-al doilea rzboi mondial s-i duc cu greu crucea n primele decenii postbelice. Spre cinstea lor ei i-au pstrat demnitatea chiar i n nchisoare, ndurnd i necernd„nici mil, nici iertare, ci dreptate”aa cum declara generalul Emanoil Leoveanu. Au cerut doar, prin vocea generalului Nicolae Macici, s nu fie condamnai„ostaii care n timpul rzboiului i-au fcut doar datoria i au executat ordinele superioare”. Pe bun dreptate, acesta ntreba:„La ce s-ar rezuma oare rzboiul dac un ostai n lupt ar refuza s execute ordinele primite?”.

dr. Alesandru Duu – sursa: e-istorie.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *