SUA au trimis în Golf 100.000 de tone de diplomație

Tot mai mulți analiști consideră că embargoul petrolier impus Iranului de statele UE este o declarație de război, fapt confirmat de întărirea prezenței militare a SUA, Marii Britanii și Franței în Golf. Lumea poate trăi o criză similară primului șoc petrolier, avertizează FMI.

„O oprire a importurilor de petrol iranian de către statele din Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, fără compensarea dintr-o altă sursă, va duce la o creștere inițială a prețului petrolului cu 20-30%, chiar dacă alți producători vor oferi, în timp, un volum compensator de petrol”, se arată într-un raport al FMI, prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos. În viziunea FMI, impactul va fi unul similar cu cel al primei crize a petrolului.

FMI merge și mai departe și avertizează că o eventuală blocare a strâmtorii Hormuz de către Iran ar “neutraliza o mare parte din capacitatea de rezervă a OPEC”, pentru că Arabia Saudită folosește această rută de export și nu ar mai putea compensa lipsa de ofertă de petrol de pe piață. În acest caz, prețul petrolului ar putea crește cu peste 30%. FMI arată că “există rute alternative, însă doar pentru o mică parte din petrolul transportat prin strâmtoare și va dura până când noile rute vor deveni operaționale, în timp ce costurile de transport vor crește semnificativ”.

Mai multe state din OCDE au impus sancțiuni financiare Iranului, iar statele UE au decis să impună un embargou petrolier Republicii Islamice. Până în luna iulie, contractele petroliere europene încheiate cu Iranul vor trebui anulate.

Analiștii occidentali consideră că, în cazul în care alți mari parteneri ai Iranului, precum China, Japonia sau India, nu își vor spori cererea, embargoul petrolier impus de Vest nu va putea fi combătut de Iran decât fie prin schimbarea regimului de la Teheran, fie printr-o acțiune militară de blocare a strâmtorii Hormuz. In acest fel, pretul petroplului va fi aruncat în aer, iar Teheranul ar putea obține același profit ca și acum, exportând un volum mai mic.

Nu este exclusă nici posibilitatea ca Iranul să lanseze atacuri sub drapel fals asupra facilităților petroliere din Arabia Saudită, prin intermediul grupărilor teroriste șiite din regatul saudit. În acest fel, strâmtoarea Hormuz ar putea fi folosită pe mai departe de Iran pentru exporturile către statele asiatice.

Statele europene și SUA demonstrează că sunt conștiente de o asemenea dinamică în regiunea Golfului. În această luna, două portavioane americane au făcut joncțiunea în Marea Arabiei. Este vorba despre USS Abraham Lincoln și USS John Stennis. Primul dintre cele două portavioane a intrat în Golful Persic în urmă cu o săptămână, însoțit de un crucișător și două distrugătoare americane, alături de o fregată, un vas de deminare și unul de desant ale marinei britanice și o fregată a marinei militare franceze. În Marea Arabiei se află un portavion american, alături de un distrugător și un crucișător. Deși și-au retras trupele din Irak, SUA și-au sporit prezența militară în Kuweit.

Potrivit site-ului israelian Debkafile, Teheranul negocociază cu India și China o modalitate de tranzacționare a petrolului independentă de sistemul financiar de la Londra și New York, care a interzis operațiunile cu banca centrală a Iranului. Una dintre propuneri este ca plata pentru petrolul iranian să se facă în aur și nu în dolari. Ultima decizie de a renunța la dolar ca singura valută în care se tranzacționează petrolul aparține Irakulului. La trei ani de la această hotărâre, regimul Saddam Hussein era răsturnat.

sursa: cotidianul.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer