SUA au trimis n Golf 100.000 de tone de diplomaie

Tot mai muli analiti consider c embargoul petrolier impus Iranului de statele UE este o declaraie de rzboi, fapt confirmat de ntrirea prezenei militare a SUA, Marii Britanii i Franei n Golf. Lumea poate tri o criz similar primului oc petrolier, avertizeaz FMI.

„O oprire a importurilor de petrol iranian de ctre statele din Organizaia pentru Cooperare i Dezvoltare Economic, fr compensarea dintr-o alt surs, va duce la o cretere iniial a preului petrolului cu 20-30%, chiar dac ali productori vor oferi, n timp, un volum compensator de petrol”, se arat ntr-un raport al FMI, prezentat la Forumul Economic Mondial de la Davos. n viziunea FMI, impactul va fi unul similar cu cel al primei crize a petrolului.

FMI merge i mai departe i avertizeaz c o eventual blocare a strmtorii Hormuz de ctre Iran ar “neutraliza o mare parte din capacitatea de rezerv a OPEC”, pentru c Arabia Saudit folosete aceast rut de export i nu ar mai putea compensa lipsa de ofert de petrol de pe pia. n acest caz, preul petrolului ar putea crete cu peste 30%. FMI arat c “exist rute alternative, ns doar pentru o mic parte din petrolul transportat prin strmtoare i va dura pn cnd noile rute vor deveni operaionale, n timp ce costurile de transport vor crete semnificativ”.

Mai multe state din OCDE au impus sanciuni financiare Iranului, iar statele UE au decis s impun un embargou petrolier Republicii Islamice. Pn n luna iulie, contractele petroliere europene ncheiate cu Iranul vor trebui anulate.

Analitii occidentali consider c, n cazul n care ali mari parteneri ai Iranului, precum China, Japonia sau India, nu i vor spori cererea, embargoul petrolier impus de Vest nu va putea fi combtut de Iran dect fie prin schimbarea regimului de la Teheran, fie printr-o aciune militar de blocare a strmtorii Hormuz. In acest fel, pretul petroplului va fi aruncat n aer, iar Teheranul ar putea obine acelai profit ca i acum, exportnd un volum mai mic.

Nu este exclus nici posibilitatea ca Iranul s lanseze atacuri sub drapel fals asupra facilitilor petroliere din Arabia Saudit, prin intermediul gruprilor teroriste iite din regatul saudit. n acest fel, strmtoarea Hormuz ar putea fi folosit pe mai departe de Iran pentru exporturile ctre statele asiatice.

Statele europene i SUA demonstreaz c sunt contiente de o asemenea dinamic n regiunea Golfului. n aceast luna, dou portavioane americane au fcut jonciunea n Marea Arabiei. Este vorba despre USS Abraham Lincoln i USS John Stennis. Primul dintre cele dou portavioane a intrat n Golful Persic n urm cu o sptmn, nsoit de un crucitor i dou distrugtoare americane, alturi de o fregat, un vas de deminare i unul de desant ale marinei britanice i o fregat a marinei militare franceze. n Marea Arabiei se afl un portavion american, alturi de un distrugtor i un crucitor. Dei i-au retras trupele din Irak, SUA i-au sporit prezena militar n Kuweit.

Potrivit site-ului israelian Debkafile, Teheranul negocociaz cu India i China o modalitate de tranzacionare a petrolului independent de sistemul financiar de la Londra i New York, care a interzis operaiunile cu banca central a Iranului. Una dintre propuneri este ca plata pentru petrolul iranian s se fac n aur i nu n dolari. Ultima decizie de a renuna la dolar ca singura valut n care se tranzacioneaz petrolul aparine Irakulului. La trei ani de la aceast hotrre, regimul Saddam Hussein era rsturnat.

sursa: cotidianul.ro

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *