Cercetătorii japonezi au reușit să rezolve o chestiune care i-a preocupat de mult timp pe zoologii din mai multe țări: anume, cum pot sta câinii pe gheață pentru perioade mari timp fără să le degere tălpile și degetele.

De ce nu le îngheață câinilor picioarele ? stiintaCercetătorii din cadrul Universității Yamazaki Gakuen din Tokyo au descoperit că tălpile și degetele câinilor sunt prevăzute cu o rețea de glande care elimină o secreție foarte bogată în grăsimi, care împiedică degerarea.

Dacă oamenii sunt expuși la temperaturi foarte scăzute, vasoconstricția vaselor de sânge din extremitățile corpului duce la reducerea fluxului sangvin din acele zone.

Echipa de cercetători condusă de dr. Hiroyoshi Ninomya s-a folosit de un scaner atașat unui microscop electronic pentru a studia labele a 4 câini maturi. Oamenii de știință au descoperit astfel că arterele care trimit sângele spre picioarele câinilor sunt cuplate cu o rețea de vene mici, întregul sistem acționând ca un schimbător de căldură., având rolul de a încălzi sângele rece provenit din zona tălpilor înainte de a-l trimite înapoi în restul corpului.

Acest tip de adaptare extremă a fost identificat la vulpile polare, precum și în picioarele pingunilor și înotătoarele delfinilor. Descoperirea sugerează că speciacâinilor ar fi originară din regiunile reci, unde o astfel de adaptare ar fi fost esențială pentru supraviețuire.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer