Cercettorii japonezi au reuit s rezolve o chestiune care i-a preocupat de mult timp pe zoologii din mai multe ri: anume, cum pot sta cinii pe ghea pentru perioade mari timp fr s le degere tlpile i degetele.

De ce nu le nghea cinilor picioarele ? stiintaCercettorii din cadrul Universitii Yamazaki Gakuen din Tokyo au descoperit ctlpile i degetele cinilor sunt prevzute cu o reea de glandecare elimin osecreie foarte bogat n grsimi, care mpiedic degerarea.

Dac oamenii sunt expui latemperaturi foarte sczute, vasoconstricia vaselor de snge din extremitile corpului duce la reducerea fluxului sangvin din acele zone.

Echipa de cercettori condus de dr. Hiroyoshi Ninomya s-a folosit de un scaner ataat unui microscop electronic pentru a studia labele a 4cini maturi. Oamenii de tiin au descoperit astfel c arterele care trimit sngele sprepicioarele cinilorsunt cuplate cu o reea de vene mici, ntregul sistem acionnd ca un schimbtor de cldur., avnd rolul de a nclzi sngele rece provenit din zona tlpilor nainte de a-l trimite napoi n restul corpului.

Acest tip de adaptare extrem a fost identificat la vulpile polare, precum i n picioarele pingunilor i nottoarele delfinilor. Descoperirea sugereaz c speciacinilorar fi originar din regiunile reci, unde o astfel de adaptare ar fi fost esenial pentru supravieuire.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *