Caracterul nociv al anumitor deodorante este pus în evidență de un studiu realizat de cercetători elvețieni.

Deodorantele pot produce cancer de sân stiintaDeodorantele pot produce cancer de sân

Oamenii de știință de la Universitatea din Geneva au reușit să demonstreze efectele nefaste ale sărurilor de aluminiu prezente în deodorante asupra celulelor mamare, în cadrul unor experimente efectuate in vitro, relatează 20minutes.ch, citat de Agerpres. Cercetările n-au dovedit totuși că aceste săruri ar provocacancere ale sânului. Studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în ‘Journal of Applied Toxicology’, arată că sărurile de aluminiu au efecte nedorite asupra celulelor mamare, informează Universitatea din Geneva.

Oamenii de știință au creat in vitro modele de celule mamare umane, într-un mediu care conținea doze de săruri de aluminiu de 1.500 – 100.000 de ori mai mici decât cele prezente în deodorantele clasice. După câteva săptămâni, ei au constatat că aceste săruri au determinat un comportament anormal al celulelor, care corespundea primelor faze de transformare malignă. Dezbaterea asupra nocivității sărurilor de aluminiu s-a declanșat de când s-a observat, în ultimii ani, o creștere a numărului de cazuri de cancer de sân, localizate spre partea exterioară a glandei mamare, aproape de axilă.

Până în prezent au existat puține date care puteau întări sau infirma ipoteza vineideodorantelor cu săruri de aluminiu în apariția cancerului, mai spune Universitatea din Geneva. Rezultatele echipei de cercetători aruncă o lumină nouă asupra acestei probleme. ‘Deși studiul nu ne permite să afirmăm că sărurile de aluminiu din deodorantele clasice duc la dezvoltarea cancerului de sân, el aduce totuși dovezi științifice ale nocivității acestor săruri asupra celulelor mamare’, încheie unul dintre autorii cercetării.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer