Independenta Romaniei (1912)

Postez mai jos integral unul dintre primele filme de lung metraj turnate în România.

Este vorba despre filmul mut “Independența României – Răsboiul Româno-Ruso-Turc 1877”. Pelicula alb-negru ce urmează să o vizionați, constituie o ocazie excepțională pentru publicul român de a privi prin ochiul magic al camerei de filmat, printr-o veritabilă fereastră a timpului, imaginea României contemporane cu Eminescu, Maiorescu, Slavici, Creangă și Caragiale – epoca de aur a literaturii și culturii românești – punct magic de raportare al tuturor generațiilor de școlari.

Recomand să priviți cu ochi de copil (proaspeți – faceți un efort să “uitați” toată filmografia americană cu care ne umpelm seară de seară de pe micile ecrane) aceste cadre simplu filmate, și să vă transpuneți în atmosfera epocii, cu atenție la detalii: costume, fizionomii, gestică.

Eu personal, am avut un șoc “cultural” vizionând acest film. Dacă în doar o sută de ani am trecut în masă de la opinci, cămeșă, ilic și ițari la blugi și haine de firmă Dolce & Gabana, unde vom fi oare peste o sută de ani (DACĂ vom mai fi…)

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *