Internetul poate fi considerat un adevărat drog moderm, unii internauți devenind atât de dependenți, încât patima lor e comparabilă cu consumul de alcool sau de droguri.

Internetul, drog modern. Probleme neurologice, ca la cocaină stiintaInternetul – un drog modern

Cercetători de la Universitatea Worcester din Marea Britanie s-au ocupat de acest subiect. Potrivit lor,dependența de Internetpoate avea consecințe la fel de grave ca și dependența de anumite droguri sau băuturi alcoolice. Conform oamenilor de știință, rezultatele sunt aceleași: în afara unei schimbări de comportament la persoanele dependente, se mai pot constata probleme neurologice, transmite Agerpres.

Cercetătorii au ajuns la această constatare după ce au comparat imaginea scanată a creierului unor tineri împătimiți de Internet cu a altora, mai puțin pasionați de web. La analiză, s-a observat la împătimiții de Internet o deteriorare a zonei cerebrale responsabile de prelucrarea emoțiilor, a atenției și a luării de decizii. Potrivit cercetătorilor, asemenea deficiențe se constată și la pacienții alcoolici sau la dependenții de cocaină.

‘Am văzut persoane care au abandonat studiile universitare, au picat la examene și chiar și-au anulat căsătoria pentru că nu se mai puteau concentra din punct de vedere emoțional pe altceva’, spune psihiatrul britanic Henrietta Bowden Jones. Ea consideră că societatea este de vină pentru acest lucru. ‘Ne conectăm la Internetpentru că viața modernă ne obligă’, arată ea, adăugând că activitatea virtuală nu trebuie să devină obsesivă. Jones precizează că jocurile online sunt cele care, în general, prezintă cel mai mare risc de dependență.

Un alt studiu, de data aceasta realizat de cercetători chinezi, a obținut rezultate similare.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer