Compusul – denumit delta-12-protaglandin J3 sau D12-PGJ3 – a identificat și a distrus celulele sușă care declanșează leucemia mieloidă cronică (CML).Substanța este fabricată pe baza acizilor grași omega-3 din carnea de pește și uleiul de pește.

Cum contribuie peștele la vindecarea leucemiei stiintaCum contribuie peștele la vindecarea leucemiei

O substanță obținută din uleiul de pește are capacitatea de a bloca celulele sușă care declanșează leucemia și ar putea sta la baza unui tratament eficient contra acestei maladii, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Pennsylvania State University.În cadrul acestui studiu, șoarecii injectați cu celule sușă care declanșează leucemia au fost tratați cu acea substanță obținută din uleiul de pește.Vindecarea lor a fost completă, iar boala nu a mai revenit, relatează dailymail.co.uk.

Sandeep Prabhu, profesor de toxicologie imunitară și moleculară la Pennsylvania State University, coordonatorul studiului, a declarat: “Cercetările efectuate în trecut pe acizii grași au relevat o serie de beneficii ale acestora asupra sistemului cardiovascular și asupra procesului de dezvoltare a creierului, în special la copii. Noi am demonstrat faptul că anumiți metaboliți din omega-3 au capacitatea de a selecta și de a distruge celulele sușă care declanșează leucemia la șoareci. Acești șoareci s-au vindecat complet, iar boala nu a mai reapărut”.

Savanții de la universitatea americană, al căror studiu a fost publicat în revista Blood, au precizat faptul că acel compus distruge celulele sușă declanșatoare deleucemie care se găsesc în splina și în măduva osoasă a șoarecilor. Substanța activează o genă, aflată în structura acelor celule sușă, care programează celulele să se autodistrugă. Distrugerea celulelor sușă în cazul pacienților suferind deleucemie – un tip de cancer al celulelor albe – este un proces important, întrucât celulele sușă au capacitatea de a se multiplica și de a produce și mai multe celulecanceroase, dar și alte celule sușă. Tratamentul actual utilizat contra CML crește speranța de viață a pacienților prin păstrarea la un nivel scăzut a numărului de celule care provoacă leucemie. Însă medicamentele administrate nu conduc la ovindecare completă, întrucât ele nu identifică și nu distrug celule sușă responsabile cu declanșarea leucemiei.

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares