Capacitățile intelectuale ale omului încep să scadă de la vărsta de 45 de ani, potrivit unui studiu condus de Institutul francez Inserm și de Univerity College din Londra.

Cum ne prostim cu vârsta stiinta

‘Capacitatea noastră de a raționa și de a înțelege intră în declin de la vârsta de 45 de ani’, scrie Institutul francez Inserm (Institutul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală) într-un comunicat care însoțește apariția unui articol pe această temă în publicația britanică British Medical Journal, citat de Agerpres. Studiul a fost realizat pe baza unor teste de memorie, de vocabular, de raționament și de exprimare verbală efectuate pe 5.198 de bărbați și 2.192 de femei cu vârste cuprinse între 45 și 70 de ani, evaluarea realizându-se pe parcursul a 10 ani. ‘Rezultatele arată că performanțele intelectuale (cu excepția testelor de vocabular) scad odată cu vârsta, situație care se accentuează și mai mult atunci când oamenii au o vârstă mai înaintată’, scrie Inserm.
Pe durata celor 10 ani cuprinși în evaluare, performanțele intelectuale au scăzut cu 3,6% în cazul bărbaților cu vârste cuprinse între 45 și 49 de ani și cu 9,6% pentru cei cu vârste cuprinse între 65 și 70 de ani. În cazul femeilor, scăderea acestor capacități este identică pentru prima grupă de vârstă, dar mai puțin accentuată decât în cazul bărbaților (-7,6%) în cazul celei de-a doua grupe de vârstă. Potrivit conducătorului echipei Inserm, este important ‘să determinăm vârsta la care declinul intelectual începe’ întrucât ‘probabil este mai eficient să acționăm de la începutul procesului’ apelând în special la tratamentul medicamentos ‘pentru a schimba cursul îmbătrânirii cognitive’.
Deși este recunoscut faptul că performanțele intelectuale scad odată cu înaintarea în vârstă, momentul de început al acestui declin rămâne un subiect controversat. Potrivit Inserm, studii recente înclină mai degrabă să infirme ipoteza că acest fenomen începe la vârsta de 60 de ani.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer