Capacitile intelectuale ale omului ncep s scad de la vrsta de 45 de ani, potrivit unui studiu condus de Institutul francez Inserm i de Univerity College din Londra.

Cum ne prostim cu vrsta stiinta

‘Capacitatea noastr de a raiona i de a nelege intr n declin de lavrstade 45 de ani’, scrie Institutul francez Inserm (Institutul Naional pentruSntatei Cercetare Medical) ntr-un comunicat care nsoete apariia unui articol pe aceast tem n publicaia britanic British Medical Journal, citat de Agerpres. Studiul a fost realizat pe baza unor teste de memorie, de vocabular, de raionament i de exprimare verbal efectuate pe 5.198 de brbai i 2.192 de femei cu vrste cuprinse ntre 45 i 70 de ani, evaluarea realizndu-se pe parcursul a 10 ani. ‘Rezultatele arat c performanele intelectuale (cu excepia testelor de vocabular) scad odat cuvrsta, situaie care se accentueaz i mai mult atunci cnd oamenii au ovrstmai naintat’, scrie Inserm.
Pe durata celor 10 ani cuprini n evaluare, performaneleintelectualeau sczut cu 3,6% n cazul brbailor cuvrstecuprinse ntre 45 i 49 de ani i cu 9,6% pentru cei cuvrstecuprinse ntre 65 i 70 de ani. n cazul femeilor, scderea acestor capaciti este identic pentru prima grup devrst, dar mai puin accentuat dect n cazul brbailor (-7,6%) n cazul celei de-a doua grupe devrst. Potrivit conductorului echipei Inserm, este important ‘s determinmvrstala care declinulintelectualncepe’ ntruct ‘probabil este mai eficient s acionm de la nceputul procesului’ apelnd n special la tratamentul medicamentos ‘pentru a schimba cursul mbtrnirii cognitive’.
Dei este recunoscut faptul c performaneleintelectualescad odat cu naintarea nvrst, momentul de nceput al acestui declin rmne un subiect controversat. Potrivit Inserm, studii recente nclin mai degrab s infirme ipoteza c acest fenomen ncepe lavrstade 60 de ani.

S-ar putea să-ţi placă şi aceste articole
Latest Posts from Blogul lui Mihai Rapcea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *