Va invit sa cititi cu atentie si rabdare un excelent material despre vremurile din urma, despre faptul ca a te retrage la sat nu reprezinta o solutie, despre necesitatea ruperii de SISTEM, despre etapele prin care s-a pregatit si se pregateste venirea antihristului, despre semnul fiarei, despre sistemul financiar bancar ca unealta, despre nesupunerea in fata puterii de orice fel, ce se dovedeste a face voia diavolului.

Viziunile Staretului rus Antonie (I)

Staretul Antonie a fost un batran duhovnicesc, preot de mir de rang inalt care a slujit, dup detenia din lagrele sovietice, n parohiile Bisericii Ortodoxe Ruse a Patriarhiei Moscovei i care s-a nvrednicit de dou viziuni de la Dumnezeu despre timpurile de la urm (avea in jur de 100 de ani la data acestorconvorbiri, al carei an este neprecizat, dar este foarte aproape de zilele noastre), iar la scurt timp a trecut la Domnul. Sursa originala de unde a fost preluat textul o constituie cartea:

Convorbiri duhovnicesti siinvataturi ale Staretului Antonie de Pr. Alexander Krasnov, care este disponibila si in limba engleza,online.

“Pe la inceputul anilor ‘70, in vremea oficierii Dumnezeiestii Liturghii, am avut parte de prima viziune. Si iata cum a fost. In vremea aceea, a inceput atractia fata de Occident si, respectiv, dispareau trasaturile proprii slavilor: simplitatea, ospitalitatea, lipsa lacomiei de bani.

Lacomia banilor (iubirea de argint), de altfel, este pusa in capul unghiului noii conceptii despre lume: banii si lucrurile sunt mai presus decat moralitatea, spiritualitatea. Cel mai groaznic s-a intamplat sa fie ca modul de viata al oamenilor ce-si zic ortodocsi, adesea, dintre cei care urmeaza cu ravna randuielile bisericesti, devine ca si al paganilor din jurul lor!

Aceeasil ipsa de modestie in viata de zi cu zi, aceleasi tendinte de a face cariera, de a ocupa o pozitie inalta in societate. Pentru copiii din familiile de credinciosi deja nu mai este chinuitoare intrarea in randul pionierilor, ale comsomolului, ale partidului.

Iar justificarea le e la indemana: “dar cum se poate fara aceasta, doar nu traim in pustiu, ci intre oameni.

Si-apoi, cand vine vorba de pacat si incerci sa intelegi, totul este pacat, asa ca vom merge si ne vom pocai“.

Atare atitudine usuratica a provocat mare ingrijorare pentru insasi posibilitatea mantuirii. Eu reciteam Evanghelia, indeosebi pasajele despre vremea de la urma, Apocalipsa: nu ma lasa in pace intrebarea despre pustiul in care oamenii trebuie sa fuga.

Si iata ca vad o mare multime de oameni ce calatoresc. Unii se pare ca nici nu merg, unii chefuiesc, altii desfraneaza, altii le fac rau oamenilor, dar, in egala masura, aceasta miscare ii atrage inainte, ca un rau.

Toti sunt foarte diferiti, fie mireni, fie clerici, militari, politicieni, toti, toti. Cea mai mare parte dintre oameni pur si simplu o iau inainte si numai unii merg linistit.

In calea lor e o prapastie infricosatoare, prapastia ce duce in iad.

S-ar parea ca toti ar trebui sa se prabuseasca in ea, dar nu. O mare parte de oameni, e adevarat, se prabuseste. Vad cum ii trage acolo, pe unii,automobilele, pe unii, chefurile, pe unii, banii, pe unii, hainele scumpe.

Unii insa trec linistit peste aceasta prapastie, chiar pe deasupra ei, s-ar putea spune.

Cate cineva nu se prabuseste, dar se lasa in prapastie – barbati luminosi ii ajuta sa iasa, ii sustin.

Se prabusesc nu numai bogatasii, dar si oameni care, in mod evident, nu dispun de cine stie ce mari bogatii. Dar toti au un singur idol – pofta lumeasca.

Era ingrozitor. Din prapastie se auzeau nu gemete, ci urletul celornimeriti acolo si se simtea duhoare.

Nu era pur si simplu un miros,nu. Asa cum buna mireasma nu poate fi descrisa, nu mireasma florilor sau a ierbii, ci mireasma harului daruit de Dumnezeu, pe care o raspandesc moastele, icoanele facatoare de minuni. Putoarea iadului nu e pur si simplu un miros urat, cum ar fi mirosul de pucioasa, ci senzatia groazei si a neputintei intoarcerii, intr-un cuvant – iadul. Si iata un pustiu. Acolo, pe pustnici ii ispitea ucigasul, incercand sa le trezeasca patima agonisirii, poftei trupesti, mahnirii.

Multi cadeau, multi. In acelasi timp, cati domni si cati puternici ai acestei lumi s-au mantuit si nu doar s-au mantuit, ci au si fost proslaviti de Biserica, cu sfintii: ei aveau totul, insa inima lor nu apartinea putreziciunii lumii acesteia, ci celor ceresti.

Timpul nostru prin aceasta e infricosator: ispitele il pandesc pe om la orice pas si, de cele mai multe ori, sunt dintre acelea pe care si sa le intelegi e greu.

Cati oameni vin la mine, mi se pare ca pe toti ii intereseaza una si aceeasi intrebare: cum sa se mantuiasca, cum sa procedeze intr-o situatie sau alta? Dar poti oare sa iei binecuvantare pentru orice fapta pe care o faci nu numai in decursul unei zile, ci macar a unei luni?! Inseamna ca trebuie sa ne inchipuim caile ispitei, orientarile sale de baza.

Dar ele sunt neschimbate de la facerea lumii, pentru ca diavolul nu este creator. Alta e ca, pe parcursul a mii de ani, el a acumulat experienta, iar acum propunerile lui pentru omenire de a se cobori la el in iad au devenit mult mai viclene; in esenta, lumea actuala e toata o propunere a lui. Propunere, pentru ca el nu te poate obliga, nu-i sta in puteri, dar sa inveleasca pacatul intr-un ambalaj atragator pentru om, aceasta da, poftiti, slugile intunericului va stau mereu la dispozitie:

“Ce poftiti?”

O alta deosebire a zilelor de azi e apropierea grabnica a antihristului.

Multi oameni duhovnicesti spun ca el deja s-a nascut.Despre aceasta e greu de judecat. Vrajmasul e viclean, e viclean chiar si cu cei care il slujesc. Dintre ei, multi s-au considerat antihristi, erau asa in esenta conceptiilorlor despre lume, a faptelor lor, dar nu era cel despre care a vorbit Biserica. Poate ca s-a si nascut, poate ca nu, nu aceasta e intrebarea. Cand Sfantul Ignatie (Briancianinov) a fost intrebat despre venirea antihristului el a raspuns ca nu exista o data fixa, ca venirea antihristul;lmui o determina oamenii cu rautatea lor.Iata ca acum este timpul ultimelor pregatiri pentru venirea lui. E de fata si concentrarea puterii mondiale, el nu va fi doar conducatorul unei singure tari, ci al intregii lumi, si este necesara “indobitocirea” omenirii.

Dar pana si aceasta e cam putin pentru a pune toata omenirea in genunchi. Trebuie creat un astfel de sistem de viata, a carui oricat de mica incalcare ar conduce la urmari catastrofale pentru omenire – foame, frig, distrugere. Si sistemul acesta se creeaza acum.

Cum se va intampla aceasta vedem mai tarziu, dupa cativa ani”.

A doua viziune a Staretului Antonie. Invataturi

“Greu mi-a fost sa inteleg acei ani ai aparentei bunastari sovietice. Nu m-am gandit atunci ca am sa ajung in anii cand voi vedea implinindu-se multe dintre cele ce am vazut. Asadar, cum am mai spus, a doua viziune n-a fost prelungirea celei dintai, nu. Si, in timp, s-a produs destul de tarziu, si dupa continut e destul de deosebita. Prima viziune e, in felul sau, o povata, o inteleptire, parca. Am cerut un raspuns si l-am primit.A doua viziune e de cu totul alt gen, e cu totul altfel, pot spune. Eu nu am cerut nimic, a fost dat de sus sa vad despre ce ma intrebau oamenii care veneau la mine. Daca prima viziune putea fi povestita, mai mult sau mai putin, cu exactitate, a doua, in principiu, este imposibil de povestit. Eu, parinte Alexandru, in general, pentru prima data incerc sa iti expun acestea cat de cat consecutiv, ori sa le sistematizez. Si anume sa expun intr-o anumita ordine, ci nu asa cum mi-a fost mie dat sa vad. Caci mi-a fost dat pentru vesnic folos, pentru tine si enoriasii tai, banuiesc, intr-o alta consecutivitate. Pana la aceasta, tot ceea ce mi-a fost dat sa vad am folosit doar pentru a raspunde la intrebarile pline de nedumerire ale credinciosilor.

Vreau sa mai spun cateva cuvinte, nu despre viziune, ci despre creatie, ca sa poata fi mai bine intelese cele ce vor urma. Dumnezeu creeaza tot ceea ce este viu intr-un sistem unitar, foarte dur. Tot universul este absolut legat, prin fiece actiune, pana in cele mai mici amanunte, de cea mai umila parte a sa, iar pentru o fiinta rationala cum este omul, chiar si printr-o actiune ce nu face parte din lumea materiala – gandul. Faptele fapturilor inferioare nu pot aduce nici o dauna

universului. Ele sunt limitate la propriile instincte si acelor asemenea lor, la fel si prin proprietatile de autoreglare a naturii insasi. Altceva e omul. El este creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Si oricat am polemiza despre ce este chip si ce este asemanare, despre ce se sterge si ce nu, cu ce este inzestrat omul de la nastere si ce e chemat sa agoniseasca pe parcursul intregii sale vieti,in cazul de fata important este altceva – faptele sale, atat in lumea materiala, cat si in cea nevazuta, cum se reflecta ele asupra mediului inconjurator, asupra mediului in care traieste, cat si asupra intregului univers. Nu Dumnezeu a sters de pe fata pamantului Sodoma si Gomora, ci oamenii care s-au dezis de pronia Creatorului. Spun despre aceasta pentru ca toate nenorocirile ce au sa se intample cu natura si cu omul nu sunt o urmare a maniei lui Dumnezeu, pentru ca El este Atotiubitor si Atotmilostiv, ci sunt urmare a actiunilor atotdistrugatoarea omenirii insasi.Iar acum vreau sa vorbesc propriu zis despre viziune, despre ceea ce ii asteapta pe toti, din pacate, intr-un viitor nu prea indepartat, iar unele lucruri se si intampla chiar in momentul de fata. Asadar, iata ce am vazut eu despre viitor.Intai de toate, tot felul de catastrofe tehnologice.

Sistemul de viata creat de om este, in esenta, satanic si, pentru ca vine in contradictie absoluta cu legile luiDumnezeu, va incepe incetul cu incetul sa se distruga.

Vor cadea avioane, se vor ineca corabii, vor exploda centrale atomice, uzine chimice. Si toate acestea pe fundalul unor fenomene naturale, care se vor intampla pe tot pamantul, darmai ales in America. Uragane de o forta nemaivazuta, cutremure de pamant,secete nemiloase si, invers, ploi torentiale, ce vor aminti de potop. Va fi stearsa de pe fata pamantului Sodoma contemporana- New York-ul. Nu va ramane farar asplata nici Gomora- Los Angeles-ul.Se pare ca greu va fi de gasit pe pamant un loc unde omul se va simti linistit, in deplina siguranta. Omul isi va gasi linistea numai nadajduind in Dumnezeu,pamantul nu il va mai putea ocroti. Cele mai grele urmari ale dezlantuirilor naturiile vor avea de suportat orasele, pentru ca ele s-au rupt cel mai mult de ea. Un singur turn babilonian distrus, o casa contemporana, un bloc si iata – sute de morti fara pocainta, fara impartasanie, sute de suflete pierdute. Aceste case construite pe pari, care sunt, in esenta, niste sageti ce au strapuns pamantul, ca si cum s-ar indrepta incolo, catre iad; ele le vor aduce oamenilor moartea grozava sub ruine. Si cel care va ramane in viata ii va invidia pe cei care au murit intr-o clipa, pentru ca soarta lui e si mai inspaimantatoare- moartea de foame si prin asfixiere.Orasele vor prezenta o priveliste groaznica, chiar si cele ce vor fi ferite de o distrugere capitala, lipsite de apa si electricitate, caldura si aprovizionarea alimentara.

Vor aminti de niste imense cosciuge de piatra, atat de multi oamenivor muri.

Bande de ticalosi vor savarsi rautati, chiar si ziua. In orase va fi greu sa te deplasezi, iar noptile oamenii se vor strange in grupuri mari, ca impreuna sa incerce sa ajunga pana in zori. Rasaritul soarelui va anunta nu bucuria unei zile,ci mahnirea necesitatii de a trai si aceasta zi.Nu trebuie sa credeti ca la sat va domni linistea si bunastarea. Otravite, slutite,arse de seceta sau inecate de ploi, campurile nu vor mai da roadele trebuincioase. In vite vor da molime nemaivazute si oamenii, nemaifiind in stare sa le ingroape le vor lasa sa se descompuna, otravind aerul cu niste miasme groaznice. Taranii vor suferi din cauza atacurilor orasenilor, care, in cautare de hrana, se vor imprastia prin sate, gata sa omoare omul pentru o bucata de paine! Da, pentru acea bucata pe care acum nu o pot inghiti fara condimente si sosuri,vor fi varsari de sange.

Canibalismul va fi un fenomen frecvent; primind pecetea Antihristului, omenirea va sterge toate hotarele moralitatii. Si pentru sateni noaptea va fi un timp al groazei, pentru ca anume noaptea se vor intampla cele mai crunte jafuri. Dar trebuie nu doar sa supravietuiesti, ci si sa pastrezi averea pentru lucru, altfel amenintarea mortii de foame va fi o realitate. Insisi oamenii, la fel ca in oras, vor fi vanati. Dintr-o parte, va parea ca s-au intors vremurile de dinainte de potop. Dar nu. Pe atunci, asupra lumii, dainuia cuvantul luiDumnezeu: “Cresteti si va inmultiti“. Acum, insasi viata omenirii, esenta sa, e indreptata spre negarea harului si a lucrarii lui Dumnezeu. Dar nici acesta nu este sfarsitul.

La inceputul povestirii am rezumat tot ceea ce a precedat toate acestea, si nu intamplator. Foarte des, mai bine zis, aproape intotdeauna, de dupa lucrurile marunte nu le distingem pe cele cu adevarat mari. In sensul acesta, nu observam cum un mic pacat incalca legile fundamentale ale lui Dumnezeu. Dumnezeu a creat lumea aceasta si, ca un Creator, a creat-o in deplina armonie cu Sine. Va amintiti cuvantul spus despre lumea abia creata: “E buna!” Dumnezeu a spus aceasta, Dumnezeu cel Atotsuficient, Atotiubitor, Atotputernic,Atotdesavarsit, Creatorul Atotmilostiv a gasit creatia ca este buna, adica lumea se afla in armonie cu Binele, cu Dragostea, pentru ca

Dumnezeu este Dragoste.Omul este singura fiinta capabila sa influenteze existenta lumii, cununa creatiei,creata de asemenea dupa chipul si asemanarea Binelui si a Dragostei. Si poruncile care i-au fost date de catre Creator nu sunt nimic altceva decat niste indrumari pentru o viata linistita si fericita, in armonie cu El. Tot ce vine in contradictie cu aceste porunci este pierzator pentru lume, pentru tot ce este vital pentru ea, care depinde de ea.Toate incep parca de la niste fleacuri: de la o rochie mai libertina, de la invatamantul colectiv al fetelor si al baietilor, si nu sub indrumarea unei fete duhovnicesti, ci sub cea a unui invatator mirean. Degraba si acest nume se va sterge, ramanand tot unul invatator [profesor]! Invatator de ce si a ce? Multi dintre acesti invatatori, in general, sunt din punct de vedere moral uzati. Altii nu stiu si nici nu vor sa stie nimic despre regulile de convietuire in aceasta lume creata de Dumnezeu. Ce-i pot invata ei pe altii? Ii invata despre lume, insa nu ca o creatie a lui Dumnezeu, ci pentru a trai intr-o lume supusa unor duhuri diavolesti! Iata putinul din care reiese multul.

Pervertirea moralitatii.

De cate ori a incercat satana s-o faca generala,atotcuprinzatoare, s-a ciocnit de fiecare data de demascarea amenintatoare a Bisericii. Dar pentru duhurile intunericului cea mai groaznica este demascarea,scoaterea la lumina. Precum hotul se furiseaza in intuneric, fiindu-i frica de lumina, asa si invaziile dracesti sunt mai eficiente si mai ispititoare cand lipseste lumina adevarului. Lumea e in intunericul placerilor unei duzini de tari“dezvoltate”, pe care vrajmasul le-a ales ca sprijin in

misiunea de innebunire a intregii lumi.

Arma principala in aceasta afacere este lozinca libertatii.

Cat sangea fost varsat in revolutii si rasturnari de putere, in actiuni sociale si pseudoreligioase, rafuieli politice si mistice pe altarul diavolului “libertate”! Acesta este el, diavolul rasculat si invins, zidirea care a vrut sa ia locul Creatorului-acesta este cel mai de seama iubitor de libertate. Si “libertatea” lui nu e capacitatea daruita omului de a fi desavarsit in virtuti. Nu, “libertatea” lui sunt cele mai grele lanturi, al caror scop e ca, lipsindu-l pe om de orice posibilitate de a alege intre bine si rau, sa-i lase liber doar drumul spre iad. (…) Esenta acestei miscari e sa faca drum, intai de toate pentru tineri, catre satan.Observati, parinte, un drum intr-un singur sens. Incearca sa te opui: imediat vei fi stopat. Biserica Ortodoxa – ea nu-i lasa pe toti sa doarma linistit. Toti catolicii sunt gata pentru orice, ei primesc civilizatia draceasca, “progresul”. Sustinand sionismul, ei spun, de fapt, “da” venirii lui Antihrist.Si am vazut eu cate incercari face raul mondial pentru a pata Sfanta Biserica,preacurat Trupul lui Hristos! Intai de toate o vor defaima in toate ziarele, la radiosi televiziune. Iudei cu nume slave vor defaima in fel si chip clerul si pe crestini,isi vor bate joc de randuieli, de posturi, de modul de viata, de tot ceea ce a fost intotdeauna baza viabilitatii poporului.

Chiar in Biserica, in mediul duhovnicescvor patrunde mii si mii de distrugatori catoliciti ai Ortodoxiei. Aparent evlaviosi,duhul lor e altul, strain, si poporul va parasi lacasurile lor. Vor sta restaurate si proaspat construite, dar pustii. Unde va straluci luminita adevaratei sfintenii si credinciosiei duhului credintei stramosesti? Dar cine cauta gaseste. Nimeni nu se va putea indreptati spunand: “Doamne, am cautat dar n-am gasit!”

In intunericul necredintei si al ateismului, pe tot pamantul ard luminitele adevarului.Si vor fi prigonitii si stramtorati dreptii slujitori i supui hulelor de tot felul. Slugile diavolului nu se vor sfii nici s ucid, dac va ngdui Dumnezeu unui cuvios s primeasc cununa muceniceasc. Muli vor fi ei, drepii mucenici ai timpului de pe urm! Dar cei de duh strin i vor atepta conductorul, pe antihrist. i lorns li se va mai oferi posibilitatea de a se salva, adic s-i dea seama cine este el, numai c

puterea i banii le vor nchide multora ochii. Cumplite vremuri!

Dartoate ncep de la mruniuri.

Clerul a ncetat s mai poarte hainele cuvenite cinului. De acum i brbile rase, dup moda catolicilor i a protestanilor, nu mai strnesc mirare.A doua „libertate”, umflat n fel i chip, e libertatea pervertirii moralitii. Din pcate, oamenii au primit-o i ea a devenit o parte organic a zilelor noastre. Desfrnarea nu mai e desfrnare, ci emancipare sexual (uitai-v cum ascundevrjmaul fapta dup cuvinte, la prima vedere, frumoase: nu desfrnare, ci sex;nu hoie, ci expropriere .a.m.d.). Coruperea ncepe la cea mai fraged vrst,educnd, chipurile, cultura sexelor i a relaiilor dintre ele. Vor ncepe (iar pealocuri aceasta deja se ntmpl) s le arate copiilor corpuri dezgolite, actul sexual n desfurare, aprinznd poftele, lsnd aceasta s treac drept ceva normal.

Crile i televizorul vor fi pline de oameni goi, scene groaznice de desfrnare.Dezgolirea din zilele noastre e doar nceputul.

Scopul e mult mai spurcat:grdinile Astartei i ale lui Baal, unde se mperecheau ameii de butur i de droguri sute i sute de pgni. Iat acolo, spre nchinare dracilor, trsc lumeal upttorii pentru libertate.

De cine eti nvins, aceluia i eti rob.

De aceast robie n ambalaj de libertate se las ispitii oamenii.Dar i desfrnarea propriu-zis le pare puin slugilor ntunericului. Ca o manifestare a culmii iubirii de libertate, a descturii gndirii, se va servi sodomia i zoofilia. Propagarea acestei scrboenii va atinge proporii de necrezut, poate mai mult chiar dect coruperea sexual. Cazurile cstoriilorntre homosexuali vor beneficia de tot atta publicitate ca i inventarea, pe timpuri, a antibioticelor! Sodomiii vor aprea peste tot: vor fi artiti, nti de toate,politicieni, administratori.Pcatul sodomiei va deveni eticheta viitorului apropiat. Deja acum au loc orgiilelor slbatice, carnavalurile anuale n America. Toate astea se vor ntmpla i la noi, ntr-un chip nu mai puin respingtor. Toi cei care se vor mpotrivi acestei invazii drceti vor fi declarai potrivnici ai libertii altora, napoiai i persoane antisociale, fiindc toate statele, n fruntea activitilor lor, pun nu aprarea moralitii, ci aprarea libertilor drceti.Anume drceti, pentru c nici acum nu prea ntlneti o publicaie ortodox,dect cele propriu-zis bisericeti. Iar la televiziune, arhiereii au acces numai de srbtorile cele mari. Cte prostii se scriu i se spun, dar nu e nicio confruntare de idei, puncte de vedere privitor la concepiile despre lume. Bun libertate, cnd poi numai s-i bai joc de sfinenie! Restul e tabu. Dar i aceasta s-a nceput de la fleacuri i, vai, ce demult. S-a nceput aceasta odat cu transmiterea colilorparohiale n administrarea zemstvelor, a puterii laice. i au mers acolo ateii ca s educe cadre pentru revoluia din 1917!Tinerii, nimerind sub puterea satanei, din cauza pcatelor svrite, ameii de butur i droguri, nu vor putea rezista ultimei chemri ctre iad a ucigaului din

veac i i vor pune capt zilelor. Numrul cazurilor de suicid va crete peste msur. i va crete ntr-att, nct nu va mai trezi mirarea nimnui, ca o consecin fireasc a celor ce se petrec. Cu att mai mult cu ct numrul celorcare sufer de boli nfricotoare, ca rezultat al plcerilor desfrnate sau al necumptrii, va fi att de mare, iar suferinele acestora – att de groaznice, c sinuciderea va prea societii ceva de genul unui act caritabil.

Vor ajunge pn acolo nct vor propune oamenilor aceast cale, fapt ce s-ar explica doar ntr-un singur fel – totul este orientat spre pierderea sufletelor rtcite.

O alt nfricotoare i drceasc capcan va fi ndemnarea oamenilor ctre ctiguri, ctre mrirea veniturilor personale. Aceast patim a iubirii de avuie este pguboas, ca orice necumptare. Iar necumptarea duce la distrugerea naturii, n orice sfer ar fi ctigai aceti bani, i se reflect asupra mediuluinconjurtor. A doua parte a acestei capcane const n folosirea acestor bani, a acestor mijloace. Mai repet nc o dat c acest sistem de via e nemaipomenitde fragil, monstruos de fragil. Deci i folosirea de ctre oameni a banilor e supus acestei fragiliti.

Ce prezint, n sine, banii actuali? O nelare, o fantom, o iluzie, ca i acele„minuni” diabolice. Toat tehnica produs devine ceva semnificativ doar nprezena a o mulime de „dac“: dac este combustibil, dac sunt piese de schimb etc. Pe lng toate acestea, automobilul modern, n absena unor ateliere specializate, nici nu poate fi reparat! nseamn c, n cazul n care dispare un„dac”, toate acestea devin o grmad de metal inutil. Exemplul este de fa: ce are un ran acum mai de pre – calul i vaca.Iar mai departe e i mai i: cea mai mare parte de bani se pstreaz fie la banc,fie n hrtii de valoare. Vor disprea aceste bnci, vor da faliment, ca s poat fingenuncheai oamenii. Vor disprea ntr-o clipit; asemenea repetiii au mai avutloc i cu destul succes. Iar ntreprinderile se vor stopa din cauza cataclismelornaturale i a rzboaielor. i cu ce se va alege omul? Cu o groaz de lucruri inutile, pentru achiziionarea crora s-au cheltuit ani de via, a cror valoare e destul de relativ chiar i ntr-o lume mai reuit, iar ntr-o lume a catastrofelor e praf, e nimic.mi amintesc c femeile m ntrebau: s ai n cas covoare i cristaluri e pcat sau nu? Toat Uniunea a grmdit acestea prin case, chiar mai mult dect a avut nevoie. i mai departe? Iar acum imaginai-v c se deconecteaz electricitatea, gazele i cldura. Pe ce va schimba omul covoarele i cristalul?Pentru un topor i o sob? Dar cine mai are asemenea lucruri? Unul sau doi dintr-o sut, poate.i dac a venit vorba de lucruri, ct de raional era construit lumea pn la nebunia secolelor 19 i 20. Hainele se fceau trainice, de ndejde. Se depunea efort pentru a le face i se ntmpla s le rmn i nepoilor, ntr-att ipreuiau oamenii timpul!

i timpul, poate de aceasta, le ajungea pentru toate, s dovedeasc i la cmp, i la biseric, i de srbtori s stea cu rudele la mas.Dar acum? nclmintea – pentru un sezon, hainele – pentru dou, ei hai, trei!Dar nu mai e timp pentru rugciune, nici pentru biseric – las c m rog acas-, nici pentru copii. Din pcate, acetia cresc fr supraveghere, prinii doar sunt preocupai s ctige bani.n schimb, nu trim mai ru dect alii. Dar trim?!

Triete doar omul liber, iarcel din robie, robul, doarexist.

Dumnezeu L-a dat pe Fiul su Unul Nscut ca s ne scoat din robie, din robia pcatului i a patimilor, iar noi, ca evreii ieii din robia egiptean, crtim i vrem napoi, n captivitate. Las’ s ne moar copiii i apropiaii s fie umilii, numai supa s fie la vreme! Numai c supa aceasta e tocmai cacavalul din capcan. Cnd ua s-a nchis, iar cacaval mai este,oarecele oare tie c s-a prins? I-a venit ceasul, dar cacaval mai este i el l roade cu rvn, fericit de prnzul czut nu tiu de unde! Dar cel ce a pus capcana a auzit cum s-a nchis ua i tie c jertfa e acolo. El poate veni ndat s ucid victima, dar o poate lsa s-i digere n voie prnzul. Pentru moment,poate c i va fi strmt, iar apoi se va obinui. i-e foame? Mai ales c nici nu te ucide. Iar sfritul e bine tiut. Bnuiesc c i oarecele i d seama de aceasta.Da, cumplite vremuri. De exemplu, ultimul rzboi, de ce s-a dezlnuit? Iat:Hitler, rzboinicul popor german, refacerea Europei i a lumii. Comunitii mai adaug la aceasta imperialismul i lupta pentru colonii. i nc multe altele,numai c nu aceasta conteaz. Este, mai curnd, vorba despre posibilitatea de a centraliza puterea, puterea asupra ntregii lumi. Orice copac se cunoate dup rod; orice i-ar spune vnztorul de puiei de la pia, vei afla i vei preui totul abia atunci cnd, n sfrit, vei culege rodul. Dar care sunt roadele rzboiului?Milioane de ortodoci omori i schilodii, att n Rusia, ct i n Balcani.Principalul bastion al Ortodoxiei la sud-vest, Serbia, a ajuns n minile croailor, a catolicilor – Iosif Broz Tito e croat i Croaia devine cea mai dezvoltat republic.Regiunile ortodoxe ale Iugoslaviei nu sunt doar n uitare, ci Kosovo se populeaz intens cu musulmani, precum astzi Rusia i Moscova.Alt bilan e Israelul. Propaganda a fost astfel organizat ca s se cread c principalele victime ale rzboiului au fost evreii i nicidecum slavii sau, s zicem,francezii. Revenind la Balcani, pentru Tito au luptat srbii, croaii au fost cu nemii, iar, n fine, au ctigat croaii. Aa i evreii. nti de toate, pe cine au nimicit nemii? Cea mai mare parte au fost evreii pe jumtate, fie botezai, fie tolerani n privina altor religii, nu iudeii, i, cu att mai mult,nici unul dintre capii sionismului n-a nimerit n temniele lui Hitler, ei au reuit s plece, pentru c tiau dinainte cele ce se vor ntmpla.Dar persecuiile, ntr-un fel anume tratnd cele ntmplate, au avut ca rezultat crearea statului Israel. Pmnt li s-a dat – puin de tot, dar, cum se zice pe la noi, pune-i i la mas. Au luat pmntul sta cu hapca de la arabi. i, iari, arabii sunt teroriti, iar evreii – nu!Al treilea considerent ine de Europa. Ce altceva ar fi silit-o s se uneasc dac nu un rzboi global? i, iat, acum o putem considera o ar unic, din Turcia pn n Norvegia. Totul va fi comun – Guvernul, banii, legile.

Totul este pus de acord cu America, astfel nct, n cazul unei uniuni comune, s nu apar probleme.

Care dintre aceste considerente e cel mai important pentru sataniti? Nu putem ti.Gndesc i am vzut c acestea sunt treptele uneia i aceleiai scri ce duc n mpria lui antihrist. La venirea lui aici, totul deja e pregtit,centralizarea e deplin, poporul e numrat, fiecare e cu numrul su i cu cartela sa, iar n ea e inclus totul, pn i opiniile omului i concepia lui despre lume.

Cu aceast cartel se va putea controla orice micare a omului i pe pmnt, i sub pmnt,i sub ap. Totul va fi.Desigur, el va vrea ca lumea s i se nchine de bunvoie, aa cum L-a primit pe Hristos. Dar aceasta va fi voia liber a animalului dus spre tiere. De mers,merge el singur, numai c n jur stau ciobanii cu bicele. Omenirea e deja n capcan, chiar dac a mai rmas o bucic de cacaval, fapt despre care a i spus Mntuitorul, c greu se va mai gsi un suflet credincios.

Noi deja am acceptat condiiile acestei lumi. Oamenii nu pur i simplu au fost de acord, ci singuri i zidesc sistemul dependenei de lume i, dac ai intrat n hor, trebuie s joci pn la capt, iar n cazul de fa, pn la Judecata de Apoi.Asemenea grozvenii i-am povestit, de nici nu tiu. Cel mai nfricotor, ns, e faptul c a auzi nu nseamn a si vedea, iar la vedere toate sunt mai groaznice i mai mrave. i-apoi nu trebuie spus totul, ca nu cumva imaginile viitorului s umple de mhnire prezentul.Da, se pare c cel mai real fapt existent n lumea aceasta e moartea.

Numai c n realitatea aceasta nu vrea nimeni s cread i, mai exact, s msoare realitatea morii cu iluzia vieii omeneti. Iluzia nu n sens de minciun, la Dumnezeu nu exist minciun, Dumnezeu este Adevrul. nelarea vieii const n grabnica ei trecere i n atitudinea pe care o are omul fa de ea, ori, cum se mai zice, cauza tuturor nenorocirilor se afl n noi nine.

Omul se uit la trecerea vieii ca la o venicie, uitnd de realitatea morii. Vorbete-i cuiva despre moarte,mai ales despre propria sa moarte, i i-l vei face duman. Dar ce, parc el va tri venic, sau eu, sau oricare altul? Noi, pur i simplu, ne strduim s nu ne gndim a moarte i s fugim de ea dup metoda struului – i-ai vrt capul n nisip i-i pare c nu mai exist niciun pericol! Dar amintete-i ci sfini au trit cu sicriul n chiliile lor. De ce? Pentru amintirea morii, despre care Sfnta Tradiie spune c e zlogul mntuirii! Ce oameni au fost, adevrai oameni, fii ai lui Dumnezeu,dar aveau mereu nainte o amintire a morii – sicriul! i pentru ei, dar i pentru noi, pctoii, oamenii vremurilor de pe urm, pentru c tare ne mai atrage o via venic pe pmnt, aa ne-am mai nvat s ne amgim, nct ni se pare c iat-iat, nc puin, i vom cpta elixirul tinereii venice.Cum i se leag mgarului un morcov n faa ochilor, ca s alerge dup dnsul tot drumul i s nu-l supere pe stpn cu opririle, tot aa satan momete omenirea cu morcovul vieii venice i pctoase pe pmnt.

Adic, ce s te mai nevoieti cu lucrrile duhului, cu rugciunea i postul, sau, mai ales, cu iubirea aproapelui,tu ori crezi c dup cociug e numai pmntul rece n care ai s putrezeti i tu,i sicriul se va face putregai, sau n aceea c exist deja diferite modaliti de ntinerire, de prelungire a vieii, de prevenire a btrneii, tot ce vrei. Ei, dar dac suntei prea nencreztori, iar de trit, vrei s trii, v nghem! Cnd v vom dezghea, atunci totul va fi deja descoperit i vei tri venic. Aiureli de om nebun, dar cred, sracii, cred. Da, pe pmnt poi sa te uneti cu venicia i cu ochii ti s te convingi de realitatea veniciei, dar nu de mirajul satanic. Apostolul Pavel, Sfntul Serafim de Sarov i ci alii s-au nvrednicit s vad frumuseile grdinilor raiului! Tot aa precum un i mai mare numr de rugtori au fost luminai de lumina necreat a Taborului. Dar nsi nfiarea oamenilor lui Dumnezeu i a oamenilor lui satan nu e un zlog al realitii?

Cum, deci, s ne mntuim n aceast vreme de pieire?

Au spus nite teoreticieni cum c nu se poate omul mntui; dac va vrea Dumnezeu, l va mntui, dac nu,e imposibil. i toate acestea independent de nevoinele omului. Calvinism, nu altceva, dar principalul e c nici s tinzi spre mntuire nu are sens, de vreme ce nu te poi mntui. Pctuiete, frate al meu, ct i poftete sufletul – vei fi pe plac sau nu, nu depinde de tine.Numai c nu, tocmai c nu este deloc aa. Da, fr ajutorul lui Dumnezeu,nimeni nu se poate mntui. nsui Mntuitorul le-a spus aceasta ucenicilor, ce s ne mai frmntm zadarnic minile. Dar ajutorul Domnului se adaug la rvna omului, la munca i la strduinele lui. Cum marele ierarh Ioan Gur de Aurspunea c tu trebuie s aduci tot ce e al tu, iar ce nu ajunge, va mplini Dumnezeu! i pentru c rvn nu este, ne mntuim cu necazuri i boli.

Cumptare trebuie, cumptare n toate.

Boala boarfelor, consumismul, iat povara satanic ce struie asupra oamenilor. Toate sunt puse n slujba agoniselii i nu mai au capt. Am nceput povestirea mea cu prima viziune, cum se prbueau oamenii n iad,ce-i trgea pe ei ncolo. Ce nseamn aceasta? C nu trebuie s ai nici main,nici cas, nici mobil?Cu vreo doi ani n urm, au venit la mine, pentru rugciuni, dou familii de rui care au fugit din Georgia. M-a uimit evadarea lor, felul cum s-au petrecut toate.Era deja imposibil de plecat. Toi cei care voiau s-o fac legal, adic s respecte toate formalitile, ca s aib posibilitatea s-i ia cu ei tot ce-au agonisit, maini i ce mai aveau de pre, fie la hotarul rii, fie n drum spre el, au fost jefuii i supui violenelor, iar n unele cazuri – omori. Vizitatorii mei au judecat cu nelepciune: „Domnul a dat, Domnul a luat, noi s supravieuim, celelalte ni se vor aduga“. Aa cum erau mbrcai s-au urcat n maini, i-au luat doar haine clduroase n portbagaj i au fugit. Dumnezeu, cu purtarea Lui de grij, le-a dat atunci i locuine, i mainile i le-au legalizat, aa a fost s fie.Iat, aa stau lucrurile cu ataamentul fa de obiecte.

Unul le salveaz fr a se mai gndi la propria siguran, cum altfel, doar toat viaa a muncit pentru ele.Pentru altul, ele sunt nite mijloace, nu un scop n sine. De aceea, un asemenea om cu o asemenea atitudine fa de lucruri nu se va orienta niciodat la ceea ce se cheam „demnitate”.

S-mi fie comod, i-att.

Iat o mentalitate potrivit, mai ales pentru vremurile noastre. Nu trebuie s adunai lucruri a cror nsemntate nu v e clar sau de care v putei lipsi. Vi le procurai doar pentru c toi le au.Nu e bine aa. Mulumii-v cu ceea ce e absolut necesar, nu foarte scump, ci simplu i trainic. Aceasta se refer ndeosebi la haine i la hainele clduroase,de iarn. Principiul este acesta – s fie trainice, din fibre naturale i s in cald.

Foarte ateni trebuie s fim cu aparatele electronice. Acestea, din aa-zii prieteni, ntr-o clip se pot transforma n dumani nemiloi; orice receptor este n acelai timp i un emitor. Nu o singur dat am discutat despre aceasta cu oameni competeni. Aceasta privete ndeosebi televizorul. Aceast „minune” acivilizaiei isc mari btlii n jurul su. E vorba, cred, nu att de televizor, ct de ntrebuinarea lui.Pe de o parte, oamenii timpului nostru au un surplus de comunicare cu oamenii,iar pe de alt parte, orict ar prea de straniu, simt lipsa comunicrii. i iat din ce cauz: comunicarea, ca, de altfel, tot ce face omul zilelor noastre, se produce n fug.

Comunicare; are loc fie la serviciu, fie pe drum, cnd omul e ntr-o dispoziie nu tocmai panic – e nelinitit, obosit. Lipsete atmosfera necesar pentru o comunicare linitit.Omul zilelor noastre are o cantitate imens de timp n plus; nu greesc, pentru c„liber” nseamn „n plus”. i aa n toate: n ceea ce ine de hran, de haine, de locuin. Peste tot, ceea ce este n plus este duntor pentru suflet. Dar cel mai mare pericol const n timpul de prisos, pentru c nsi apariia timpului libereste o mrturie a lipsei vieii duhovniceti i a unui mare rsf n viaa de zi cu zi. In contul a ce apare timpul liber? n contul lucrului? Nu, orice altceva, numai nu lucrul va rmne pe ultimul loc. Despre oamenii deczui, desigur, nu vreau s vorbesc, despre alcoolici i narcomani. Tema aceasta, chiar dac se nrudete cu a noastr, e totui diferit de ea.

Deci, pentru omul societii contemporane, lucrul se afl pe primul loc. Mai mult dect att, chiar i credincioii, primvara, se ocup de lucrrile pmntului i n zilele de duminic i n sptmna Patimilor i n sptmna Luminat; se produce un fel de nivelare, un fel de mitocnie general. nseamn c nu e timp de pierdut. Mai mult dect att, toi, literalmente, sufer din cauza lipsei de timp.Dar, totui, acest timp liber exist i nc e foarte mult, ns de unde se ia?Acesta e timpul care trebuie folosit pentru lucrrile duhovniceti – fie rugciune,fie lecturi duhovniceti – i pentru comunicarea duhovniceasc, folositoare pentru suflet.

Numai c timpul acesta se folosete numai pentru distracii.

Aa l-anvat satana pe om s-i organizeze viaa, ca din ea s lipseasc cu desvrire timpul de linitire, de cugetare asupra celor ce s-au ntmplat peste zi, pe parcursul sptmnii, a lunii. Toate acestea sunt nlocuite de distracii.Iar n acest sistem de distracii televizorul i are locul su de onoare, privilegiat.Cea mai mare parte a timpului liber el o „nghite”, acest idol al civilizaiei contemporane. Iar eu a zice c e un tiran nfricotor i un despot care ine sub dominaia sa cea mai mare parte a omenirii, aflat ntr-o robie nemaivzut,pentru c robii i simt situaia njositoare n care au nimerit, cci au ajuns la aceasta fiind forai. Iar aceasta e o robie benevol i, la prima vedere, chiarplcut. i doar roadele amare ale desacralizrii, ale cruzimii i desfrului dovedesc c i n acest caz, ca n orice alt robie, de ctigat are doar stpnul.

Iar coarnele stpnului se iesc de dup ecran.

De aceea, n acest sistem de pregtire a oamenilor pentru venirea lui antihrist, televizorului i este destinat rolul nu doar de mnctor al timpului liber – rolul su distructiv e mult mai mare. Se uit omul la tiri, chiar i ortodoxul, i i se pare c lucrul acesta e necesar i util sau, n orice caz, neduntor. Numai ca propriu-zis tirile ocup puin loc, iar restul e ocupat de analiza celor ntmplate, adic o anumit viziune asupra lucrurilor, care trebuie s i se induc consumatorului tele-produsului. Numele celor ce comand aceste opinii, a celor ce comand informaia servit, nici nu trebuie numite – i aa este clar. De aceea, sub aciunea programelor TV, omul i pierde capacitatea de a gndi independent i de a recepta maxim contient evenimentele ce au loc i, n sfrit, s-i creeze propria concepie despre lume.ncepusem a vorbi despre carenele actualei comunicri dintre oameni.Rdcinile acestor slbiciuni sunt de cutat n lipsa unei gndiri individuale i a deprinderii de a medita asupra celor ce se ntmpl, n corelaie cu modul propriu de a vedea lumea. Aceasta nu e nicidecum o ndreptire pentru cutrile„individului” actual, nu.Am mai spus c n buctria mamei ntotdeauna se afla cineva. Seara, dup cin, se punea un samovar enorm i, mpreun cu toi cei care rmneau peste noapte, ne aezam s bem ceai. ncepeau discuiile. Ct de interesant era! Cte aveam de nvat din povestirile acelor oameni simpli. Tata ironiza pe seama

plcerii noastre de a ne petrece serile la buctrie, considernd c un om instruit nu are ce nva de la nite oameni cu puin tiin de carte. Dar, petrecnd cteva seri cu noi, i-a schimbat prerea. Oamenii care veneau la noi erau cutoii ortodoci i cunoteau lumea nu din comunicatele crainicilor de televiziune.Ei povesteau despre evenimente, fapte din via, la care fuseser martori ei nii sau despre care auziser din gura oamenilor care au fost de fa. n toatea cele ntmplri cutam partea moralizatoare, ceea ce s-a ntmplat i ca aciune a Providenei Divine, i ca manifestare a liberei voine a omului. n acele judeci se manifesta varietatea gndurilor omeneti, diferenele n concepiile despre lume. Oamenii, pe atunci, tiau nu doar s vorbeasc, ci i s asculte i,n general, le plcea mai mult s asculte dect s vorbeasc. Cu toate c, am s m repet, toi cei prezeni aveau ceva de povestit.Am s m ndeprtez de subiect, dar este interesant faptul c aceti oameni simpli, cu toat aparenta bunstare din imperiu, nc de pe atunci vedeau c se apropie dezastrul. i aceasta nu doar ca o urmare a comunicrii lor cu stareii de la Optina i de la Kiev i a ascultrii predicilor dreptului Ioan din Kronstadt, ci i ca urmare a deprinderii de a observa cele ce se ntmpl i a trage concluzii nu reieind din abundena material a celor din jur, ci n baza pstrrii duhovniciei n societate.

mpuinarea credinei i ducea pe aceti oameni cu gndul c se apropie o nenorocire de neocolit.

M voi ntoarce la aceast comunicare „de buctrie”, dar acum vreau s vorbesc despre viaa noastr.Da, comunicarea actual, la nivelul aceleia de atunci, e imposibil. Chiar i atunci cnd oamenii se adun mpreun la o mas, i deosebete, nti de toate,atitudinea lor fa de credin. Cum a spus neleptul David: „Zis-a cel nebun n inima sa: nu este Dumnezeu!” nsi negarea existenei lui Dumnezeu e inebunie, i un drum sigur ctre nebunie. i aceasta nu e nebunia acelor pgni pe care i luminau Apostolii i Sfinii Prini din primele veacuri ale cretintii.Despre pgnii de astzi, Apostolul a spus c „

nu vor primi nvtura sntoas, dar dup poftele lor i vor alege nvtori care le vor mngia auzul,i i vor ntoarce auzul de la adevr i vor crede basmelor”. Ce fel de comunicare poate avea loc n asemenea condiii?! Oamenilor le place s vorbeasc, dar nu s asculte, s dea nvturi, dar nu s nvee. Ce-i adun pe toi la aceeai mas? Buturile ameitoare, mncarea abundent, adic ceea ce se afl pe mas i nu cei adunai n jurul mesei. Nimic folositor pentru suflet nu se poate ivi n acest mediu, pentru c despre Dumnezeu, dup cum ne nva sfinii, nu se vorbete cu burta plin, iar cu capul ameit – cu att mai puin! i nc un mare ru ce vine de la televizor i, din pcate, nu ultimul. Acest ru const n

subminarea autoritii Bisericii. Subminarea sistematic i diabolic-viclean e n toate: n batjocorirea clerului, a obiceiurilor ortodoxe, n contrapunerea cretinismului cu ocultismul, cu pgnismul, cu toate. Totul e mbibat cu ur fa de Adevr. Nu va trece nc mult timp i productorii de televiziune vor ncepe s-i bat joc pe fa de Hristos, de sfini. De o ur mare

vor fi ptrunse emisiunile despre Preasfnta Nsctoare de Dumnezeu, totul va fi plin cu otrava rutii infernale. Abia acoperit cu vlul umorului, al comediei,„iadul atotrztor” va duce lucrarea de luare n derdere a tot ce este dumnezeiesc, duhovnicesc la bun sfrit. Iar sfritul va fi acela c va aprea acela care va ncerca s ia locul lui Dumnezeu. i va intra n acelai moment n toate casele.

Cum, cum poate intra un om dintr-odat n toate casele? Noi spunem c aceasta e una dintre calitile lui Dumnezeu – omniprezena, cci ngerii se deplaseaz n spaiu i exist n timp. Iar Biserica nva c antihristul va intra dintr-odat n toate casele i aici parc am avea de-a face cu ocontradicie.Dar nu, Biserica, Sfnta, Soborniceasca i Apostoleasca este vasul adevrului,al adevrului Divin. Ca s mimeze omniprezena, antihristul va intra n toate casele n acelai timp cu ajutorul televizorului.Fiecare om l va primi n locuina sa i-l va primi de bunvoie! i-l va primi, l va primi, pentru c a vrut s fie pregtit de aceasta i s-a pregtit cum trebuie, pentru c n-a acceptat nvtura Pstorului cel Bun de a fugi n pustie, nu i e pe plac – se plictisete de uscciune, i mai ales nc n pustie!

(…) Eh, raiunea aceasta! Unii taie cu cuitul pine, iar altul i ia cu el omuluiviaa. Iar raiunea,

Raiuneae un lucru alunecos, nu exist ticloie i mrviepe care raiunea s nu le poat justifica, s nu gseasc cauza din care toate acestea n-ar trebui fcute. Aa va gsi o scuz i pentru numerele personale i pentru paapoarte i pentru … 666!C doar nu pe cadavre vor fi puse numerele astea i nici nu vor adormi simurile oamenilor, nu, nicidecum. Toi, toi vornelege, dar raiunea va gsi justificri, numaidect va gsi, iar omul, pregtitdeja n forul su interior s trdeze, se va autoliniti cu argumentele raiunii. Amar mi este mie, unui btrn de o sut de ani, s spun aceasta, dar pregtirile vor fi de aa natur c despre materii nalte, v rog s m credei, nici vorb nu va fi! Ce vorb mai poate fi de „iubete-L pe Domnul Dumnezeul tu“? Pe sine nsui se vor trda, pe nevestele i copiii lor, trup din trupul lor. Apostolul Iubirii i demasca pe cei care se bteau cu pumnul n piept c-L iubesc pe Dumnezeu i-l urau pe aproapele, zicnd: Cel care nu-l iubete pe aproapele su pe care lvede, cum l poate iubi pe Dumnezeu, pe Care nu-L vede?(Ioan 4: 20) Aproapele, nu ca rud de snge, ci toi oamenii care ne nconjoar. Trdtorul timpurilor de pe urm e i trdtorul sngelui su, gata s distrug totul pentru o clip de via pmnteasc, care nu vrea s-i ia de seam, s neleag c,nti de toate, pe sine se trdeaz, c se d nu n minile despoilor de pe pmnt, ci la chinuri venice n iad. Se trdeaz, se trdeaz. Iat-l nscut i botezat pn se afl n minile Domnului. ns el are voin liber de alegere i nelegere a binelui i rului, i contient se leapd de dreptul de fiu al Iubirii i trece n robia rului! Dar ct e de nfricotor acolo! (…)Stareul s-a lsat pe pern i a tcut. De sub pleoapele lsate cdeau lacrimi –una, dou, trei… Buzele i se micau mute n rugciune.Tu crezi, continu el peste cteva minute, c fctorului de minuni de la Sarov,att de simplu nlat pn la slaurile raiului, i-a fost uor s fie gata s mearg n iad, doar ca alii s se salveze?! Nu, aceasta e treapta cea mai nalt a Iubirii,e o totalitate a tuturor virtuilor, dac vrei, Vedere a lui Dumnezeu, Cunoatere alui Dumnezeu. Dumnezeu pe Fiul Su L-a adus ca jertf pentru pcatele noastre,pentru pcatele ntregii omeniri. Apostolul Pavel se ofer pe sine ca jertf pentru neamul iudeilor, preafericitul Serafim – pentru cretinii din pgni. Ei i alii ca ei,mii, care au mers pe calea agonisirii virtuilor, pe calea asemnrii cu Dumnezeu,au fost gata s se jertfeasc pentru oile rtcite. Ei nu doar au citit, ci au i cunoscut, c Dumnezeu aa a iubit lumea, nct pe Fiul Su Cel Unul-Nscut L-a dat(Ioan 3: 16).

– Printe Antonie, ntreb, dar, totui rzboi va mai fi?

Stareul a zmbit cu amrciune

.- O, neam puin credincios, pn cnd voi fi cu voi?!– i aminteti aceste cuvinte, printele? Despre ce vorbesc eu, printe Alexandru?! Rzboiul merge de la facerea lumii i va continua pn la a Doua Venire a lui Hristos Rscumprtorul! Vor participa sau nu oamenii la acest rzboi, nu e chiar att de important, mai exact,aceasta este urmarea, nu cauza.

Cauza e n spiritualitate,n eforturile spiritului. Amintete-i, Constantinopolul asediat de ctre pgni, de strmoii notri slavi. Dar asediailor, cu toat decderea lor, li se pstreaz contiina faptului c motivul nenorocirilor sunt anume pcatele, ele sunt pricina acestor necazuri. Dumnezeu e cu noi atta timp ct noi suntem cu El. Se ntorc grecii de la pcat, cu post i rugciune, i Dumnezeu arat o astfel de minune a Maicii Domnului c ncepe o furtun i corbiile pgnilor sunt mprtiate n toate prile. Ct de minunate sunt lucrurile Domnului o dovedete faptul c dup aceast minune o mare parte din slavi au primit botezul. Iat i rzboiul. Fiecare trebuie s duc rzboi cu propriile sale pcate. Iar de rezultatele acestei lupte n plan duhovnicesc vor depinde i succesele n viaa pmnteasc.

Vremurile de pe urm.

De cum Evanghelistul ncepe a povesti despre ele, dintr-odat dispare meticulozitatea expunerii. Uite cum Scriptura e plin de mici detalii,ce exactitate a expunerii, lucru de neles, cci tim c scriau oameni inspirai de Duhul Sfnt. E cu totul altceva cnd vine vorba despre timpul din preajma Venirii a Doua a lui Hristos. Despre ce scriu Evanghelitii? Ei vorbesc despre srcirea spiritual a oamenilor. Aceasta deja nici srcire nu mai poate fi numit, e un fel de

ndrcire a omenirii.

Pentru c ele, duhurile czute, sunt purttoare a tuturorviciilor: mndria, beia, desfrnarea, iubirea de argini, setea de putere, ateismul.i de acum, ca urmare a acestora – catastrofele terestre, cutremurele de pmnt, artri cereti nfricotoare, boli necunoscute, rzboaie i altele.Distrugerea spiritualitii va duce la pieirea vieii pe pmnt. nsui Mntuitorul spunea c ziua i ora sfritului nimeni nu o tie, doar Tatl. Trebuie s veghezi ca s nu fii luat prin surprindere, ca gospodarul cel ru cnd dau buzna tlharii.Nu e nicio aluzie n Scriptur la o dat anume, sau la un soroc lsat, ca s poat fi fcut vreun calcul.Dar omul ntotdeauna se strduiete s ptrund cu mintea sa cile Domnului.Cte ncercri au fcut s numeasc anul cu pricina – n zadar! Subit va fi acest sfrit, adic neateptat. i aici apare senzaia contradiciei – Evanghelia va fi propovduit ntregii creaii, tim c acesta este unul dintre semnele sfritului lumii, iar glasul trmbiei Arhanghelului va fi neateptat. Nu e nimic de mirare aici i nu-i nicio contradicie. i iudeii au ateptat mii de ani venirea lui Mesia, au studiat Testamentul i proorocirile, dar a venit Mntuitorul i nici ntr-o locuin omeneasc nu s-a gsit un loc pentru Dumnezeiescul Prunc! Ei primii aveau s aud Vestea cea Bun din gura Domnului nsui. i ce? nti „osana”, iar peste cteva zile – „rstignete-L, rstignete-L!” Aceast Veste Bun le era incomod, le strica linitea, modul obinuit de via. Mai simpl i mai accesibil era nvtura omeneasc, nvturile btrnilor, pe care le-au i urmat. Conform lor, ateapt i acum venirea lui mesia ca mprat al mprailor,pe care poporul evreu l va face rege al ntregii omeniri. i l vor primi. Il vor primi pe antihrist.Aa i acum, toi vor auzi cuvintele Evangheliei, mai exact, le vor asculta, dar nule vor auzi.

Nu le vor auzi. Nu vor auzi nvturile Bisericii, Corabia salvatoare a vremurilor din urm, i vor merge dup nvturile omeneti, vor respinge adevrul, se vor mulumi cu poveti, aa cum ne avertizeaz Apostolul. Nu le e comod lor, le ncurc modul de via format din deprinderea de a-i satisface poftele. i vor huli, i vor batjocori peste msur Biserica ce le-a dat Sfnta Scriptur.

Pcatele slujitorilor nevrednici vor fi luate drept vicii ale Bisericii.

Ea lorle ncurc. Pentru c Biserica este vasul plin de Duhul Sfnt, iar el este DuhulAdevrului!

Demascatorul lumii n lume. Nu al lumii create de Dumnezeu, al neprihnitei lumi a naturii primordiale i a duhului, ci al lumii czute n pcat. Al lumii desfigurate de poft, muribunde, care vrea s i-i fac coprtai ai pieirii sale pe ct mai muli oameni, iar ca rezultat, pieirea sufletelor lor. (…) i cel din urm care va duce sufletele oamenilor la pieire nu poart un nume al su – pentru ru, aceasta e prea mult i pur i simplu imposibil, de aceea antihrist nseamn anti Hristos,

duman al lui Hristos. Toate aciunile lui, pe de oparte, sunt ndreptate ctre o imitare a lui Hristos. nti de toate, s atrag oamenii de partea sa, astfel nct ei s-l urmeze de bunvoie, nu forai, cu toate c nici aa nu se va lipsi de „anti”. Pe de alt parte, aceasta e o cale cu totul opus celei a lui Hristos. Calea lui Hristos e ducerea crucii pe pmnt, i e dulce, ncununat n Cer, n lcaurile mpratului Slavei. Drumul puturos al antihristului nici pe pmnt nu e dulce, iar sfritul lui e n iad! Cu aceasta totul e spus, iarfiecare alege ce vrea. Dar muli vor vrea s fie atrai de amgeala falselor lui minuni.Nu antihristul, dar nii oamenii care vor fi de acord s primeasc semnul satanei, semnul de mpotrivire fa de Dumnezeu, i vor descoperi pe cei care nu l-au primit i i vor trimite pe cei drepi la chinuri.Primii cretini primeau chinurile n faa tuturor oamenilor. Groaznice vor fi chinurile mrturisitorilorultimelor vremuri, chinurile le vor fi pricinuite pe ascuns de restul lumii, de ctre oameni nvai de duhurile rutii, care se vor afla de fa. Iat nc un ru pricinuit de stpnii televiziunii – faptul c i deprind pe oamenicu chipurile dracilor!

Aceast nvtur se desfoar din plin: din toate prile oamenii sunt privii de montri!i numesc acumextraterestrisau nu mai tiu cum,dar acetia sunt draci.Va trece timpul i ei se vor arta liber oamenilor, fiind n slujba antihristului i a slugilor lui. Cu mult mai greu va fi atunci de luptat cu ei!

i peste toate acestea va domina foamea.

O foame dubl – i fizic, i, n principal, spiritual. Vor fi civa ani neroditori, secete, toate acestea vor duce la o foame cumplit. Dar nici acesta nu este motivul principal, doar oamenii s-au deprins s consume mai mult hran dect le este necesar pentru ntreinerea vieii, cu mult mai mult. Cuvioasei Maria Egipteanca i erau de ajuns cteva boabe de gru i puin rou, ca s triasc i s reziste cldurii pustiului.Cuviosul Serafim de la Sarov, fctorul de minuni, se hrnea cu ierburi, iar n fiecare zi muncea fizic din greu. Ei erau plini de har. Dar oare numai ei?Respingnd putreziciunea, ei se uneau cu Viaa, pn i trupurile lor rmneau neatinse de putreziciune, contrar legilor morii, aduse n natur de ctre pcat.Cu oamenii ultimelor timpuri se ntmpl ceva contrar: unul dintre idolii lor este mncarea. Mnnc nu atunci cnd le e foame, ci pentru c au ce mnca.ncearc, cunoate oare omul contemporan adevrata senzaie de foame? Puin probabil, altfel de ce i-ar mai trebui attea condimente, mirodenii, sosuri, reete de mncruri rafinate. Cci menirea lor e s trezeasc dorina de a mnca cele preparate. Cel care are, ntr-adevr, nevoie de mncare pentru a-i menine puterile nu are nevoie de toate acestea. O bucic de pine i o nghiitur de ap i sunt de ajuns.Dar buturile spirtoase care inhib senzaia de saturaie? Toate acestea sunt o repetare a orgiilor pgne. Dar noi uitm c, de fapt, consumnd moarte, nelogodim cu ea, devenim ostaticii ei. Acum are loc ndoparea omenirii. Aa cum ranul ndoap vitele i psrile, pregtindu-le de moarte, de tiere, aa i omenirea se pregtete de moarte, de moarte spiritual, nti de toate. Diferena e doar c animalele nu au libertatea de a alege i nici raiune, iar omul terge limitele naturale, alegnd indivizii ce ncalc aceste limite. Dar omul are raiune i libertatea de a alege i nimeni nu poate s-l oblige; tot ce face, face de bunvoie.Iat Viaa i iat moartea. Iat Biserica-Adevrul, pentru c este Trupul lui Hristos i e plin de Duhul Sfnt, i iat orgia morii, atotviclenele legi i ispite ale lumii. Fiecare alege liber una dintre ele.Despre ziua de azi, muli i vor aminti la Judecata de Apoi cu mare cin i amrciune, pentru c nu s-au folosit de ea ca s agoniseasc Duhul Sfnt. Nu au ascultat chemrile Bisericii s se adape din rurile cu ap vie ale harului lui Dumnezeu. N-au vrut s se deprind cu rugciunea i postul, cu faptele bune, cu lucrarea duhovniceasc. Au agonisit moarte i pe ea o vor primi. De aceea s-a i spus c nu se va ndrepta tot cel viu. C doar nu va fi o judecat aa cum tie lumea – cu procuror, avocat, cu ultimul cuvnt al inculpatului, nu. Vor acuza sau ndrepti nsei faptele omului – faptele i gndurile. i va primi fiecare ce a ales n aceast vale a plngerii i a pribegiei, spre ce a tins, ce a dorit, aceea va primi. Cel care a ales viaa va primi viaa venic i fericirea, iar cui moartea i s-a prut mai dulce – iadul i chinurile venice.i, dup cum ne nva Sfinii Prini, principalul chin nu este caznul cu smoala, ci lipsa lui Dumnezeu! Acum, vrem noi aceasta sau nu, avem npermanen drept sprijin Lucrarea Lui dttoare de Via. Aa ori altfel, suntem adpai de Harul Su. Mcar i prin Cuvntul spus la facerea lumii plantelor i animalelor, omului i universului. Fr lucrarea lui Dumnezeu, lumea nu ar putea exista nicio clip. Timpul din urm de aceea i este cel din urm, pentru c aciunile omului nelat de mirajele diavoleti sunt ndreptate ctre desprinderea de lumea Proniei. i iat c devine clar ct de important este s dobndim Duhul Sfnt acum. Numai n aceasta e zlogul mntuirii.Scriptura spune clar c domnia antihristului va dura trei ani i jumtate. S-arprea c ce sunt puini trei ani, dar i atta va fi de ajuns ca s nu mai rmn niciun suflet credincios, aa lupt nfricotoare va fi i att de ru vor fi pregtii de ea oamenii. Nu veghem, ne-am relaxat, lsm totul pentru mai trziu. Pentru mai trziu postul, pentru mai trziu rugciunea, pentru mai trziu rvna de a primi Sfintele Taine, pentru mai trziu smerenia, pentru mai trziu – faptele bune. In schimb hran, i mai mult acum, locuin, chiar n clipa aceasta, main – e foarte de dorit. Dar se va prbui lumea, va disprea aceast invazie a nimicniciei i se va vdi c eti gol-golu.

Antihristul va aprea ca un izbvitor de neajunsurile sociale, cu toate c anume n acest scop se vor produce ele.Va avea o putere nemaivzut aceast talp a iadului.Oamenii ce pregtesc venirea lui de pe acum au n minile lor bogiile de baz ale pmntului.Mirajul bunstrii actuale se va spulbera tot att de repede cum trece apa. S ne aducem aminte unul dintre antrenamente, o repetiie care s-a fcut cu oamenii n Uniunea Sovietic – cei care s-au ncrezut n bnci au devenit ceretori ntr-o singur zi. Au agonisit cu anii, care n contulburii, care n contul sntii, i prea c aceasta e pentru o via. Dar s-a dovedit a fi un miraj.Acum va fi mult mai ru. Va avea de suferit ntreaga lume.

Totul se va petrece prin intermediul instituiilor bancare, de aceea trebuie avut ct mai puine contacte cu ele.Acesta e i zlogul neacceptrii codurilor, printre altele.Niciun fel de bnci i credite, toate astea sunt controlate de aceeai mn i de acelai cap. Iar dac vei controla, vei vedea c mna nu e mn, ci o lab cu gheare, iarcapul nu e simplu cap, ci unul ncornorat. Iar n loc de fa are un bot de fiar cuun rnjet nfricotor. De ce pe toi i deprind acum cu bncile? i iei salariul de la banc, pensia – de la banc. Repede vor fi adunai toi n acelai staul. Mare mirare vor avea oamenii s afle c i ultimul bnu din portmoneu le este numrat, lucru care, n Occident, deja se ntmpl.Iar acesta, din pcate, nu va fi ultimul prilej de mirare. Toat aceast carcas debunstare construit de omul modern se va dovedi a fi o capcan de oel pentru el nsui. Ei, dar ce s mai vorbim, capcana are cel puin arcuri, apas pe ele i eti liber. Chiar i animalelor nchise le reuete uneori s fac aceasta. Aici aa ceva nu va fi posibil. i-i va mpinge dracul pe oamenii necredincioi sau pe cei cu puin credin s-i fac seama, ngrozitor e faptul c vor fi prohodii i nmormntai – se va scrie c a fost n stare de iresponsabilitate i, gata, lucrul e ca i fcut. Ca i cum judecata asupra unui asemenea lucru, viznd iertarea sau pedeapsa, s-ar putea face pe pmnt! E ceva de felul indulgenei catolice – ai cumprat-o i eti deja iertat. i altui nenorocit i se pare mai puin nfricotor – l-au prohodit doar pe precedentul: „Cu sfinii odihnete-L…”, e iertat, iar mie ce-mincurc?! Muli, muli oameni vor merge n iad cu cntarea aceasta, punndu-i singuri capt zilelor, lipsindu-se de orice posibilitate de a lupta pentru viaa venic, pentru viaa n Via. Am vzut iruri de sicrie. Pe pmnt plng,bocesc, se cnt prohodul, iar n jur joac dracii, mulumii c au putut s piard attea suflete!Iar viii i vor invidia pe cei mori. Da, frica de boli i de rzboaie, de moartea celorapropiai. Trebuie s ai mult credin i ndejde n Dumnezeu ca s poi suporta toate acestea. Cum un om plin de mndrie i iubitor de argint s ndure umilina?Doar ieri el nsui striga: „Dac eti detept, de ce nu eti bogat?.’”

Ieri,mulumirea de sine ddea din el, iar astzi e un nimeni.

Va accepta orice; i codurile, i „666″, i cu snge va semna contractul cu satana. Dar el nu mai are nevoie de aceasta! i aa eti al lui, te mai zbai, mai sari n sus, dar gtul de acum i-e n la – eti al nostru! Umilina ndurat cu smerenie n zilele bunstrii himerice, iat podeul peste cei trei ani i jumtate de putere ai lui antihrist.Asupra cui ns va inti atunci gheara ispitei dumneti? Asupra celorcredincioi. Nu i-au putut ispiti cu confortul i aurul, cu bunti i maini, s ncercm acum, sub ameninarea morii de foame, s-i ispitim cu o bucat de pine. Greu, oh, ce greu va mai fi s-i pstrezi sufletul cnd cei apropiai, copiii,demult nu au mai pus o frm de pine n gur. Numai cel care crede n Dumnezeu, care Il crede pe Dumnezeu se va putea stpni s nu fac pasul ireversibil. Va da ceva antihristul lumii? Nu, pentru c nu va fi nimic de dat. Ce va avea el mai mult dect bogiile strnse, bogii preuite n acea lume organizat de diavol i tot de el distrus, pentru instaurarea mai comod a falsului mesia! Aceti jinduii dolari vor fi numrai cu metrul. Aurul va ajunge la preul su adevrat – zero. Ca metal, nu e bun de nimic, iar n rest, nici de foame, nici de frig nu ine. Pre vor avea doar lucrurile funcionale, lucruri fr de care nu e posibil supravieuirea omului – topoare, fierstraie, orice instrument, plite simple de fier.Stareul a nchis ochii. Iari s-a strecurat o lacrim. Prea c doarme, darbuzele i se micau dup obinuin n rugciuni.n ajunul venirii antihristului va fi un haos n viaa tuturor rilor. Vor prospera cei care, n virtutea religiei pe care o practic, ateapt venirea antihristului [caMesia]. Acetia sunt, nti de toate, iudeii i musulmanii. Dup ei, acei protestani care, negnd Dumnezeirea Domnului nostru Iisus Hristos, propovduiesc mpria lui Dumnezeu pe pmnt. Creterea influenei lor se vede de pe acum,iar mai departe va fi i mai mare. Principalul pentru ei acum e s ia n stpnire pmntul. n tain, vor cumpra tot – i pduri, i cmpuri, i ruri. Siberia va filuat de chinezi i poate i mai mult. „Atunci, unde e mai bine s ne salvm?“, l ntrerup pe stare.Unde va arta Dumnezeu. Principalul e mntuirea, nu discuiile despremntuire.Esena „minunilor” antihristului va consta n seducia pe care o vor emana. Adic, atrgtoare vor fi aceste false minuni, vor vrji ochiul. De aceea, pn i s te uii la ele e pcat i primejdie de moarte. Trebuie s te ascunzi i privirea s i-o ascunzi. Dar nici aceasta nu e tot. Sensul venirii sale va fi dreptatea absolut. A venit Mntuitorul nu n Numele Su, ci n Numele Tatlui. Nu L-au primit, ci, mai mult dect att, L-au rstignit. Dac e s judecm drept, i acum l batjocoresc i-L rstignesc, negnd Dumnezeirea Lui i schimonosind nvtura Lui. Iaracesta va veni ca dumnezeu, nu Dumnezeu, darca dumnezeu, i l vor primi i-l vor crede dumnezeu pentru minunile sale mincinoase, pentru faptele sale neltoare. Adic pentru ceea ce va fi plcut i atrgtor pentru oameni. Ispititor,ne spune limba slavon, bisericeasc.De aceea se i spune c

nu se va ndrepta tot cel viu– nu va avea ndreptire.Acum sunt din cale afar de vorbrei pseudonvtorii. Atunci ns cnd faptele i cuvintele lor vor fi verificate de Adevr, se va vdi toat minciuna.

Dar va fiprimit antihristul n orice biseric din lume i i se vor nchina lui ca unuidumnezeu. Ia aminte, cinstite printe, nu el se va declara dumnezeu, dar cu minuni amgitoare va face astfel nct i se vor nchina ca unui dumnezeu! Iat n ce const grozvia, iat de ce va lipsi orice motiv de ndreptire! Dar cei care l vor primi vor fi oamenii pentru care Evanghelia se sfrete la Cina cea deTain. Pentru Golgota, ei sunt surzi. Chinurile pe cruce sunt pentru El, toate astea se ntmpl acolo, n Ierusalim, cu 2000 de ani n urm.tii, cnd ne luau CK, eram ca nite oi, nu vreau s spun miei, ca nici mcarastfel s nu m compar cu Mntuitorul. Mergeam tcui la abator; pur i simplu era greu s-i imaginezi c e posibil o asemenea frdelege. i doar tiam cine sunt ei. Ct au proorocit stareii despre aceste vremuri, despre puterea slugilorntunericului. Dar edeam i ateptam – cine va fi urmtorul. Doar muli au nimerit n aceste mreje ale minciunii. Ct de mari i de detepi erau i arhiepiscopul Ilarion, nvtorul meu, i mitropolitul Serghie, i muli alii. Dar au greit cnd au crezut c te poi nelege cu dracii i cu slugile lor. Le prea c,pstrnd forma, coninutul va rmne de la sine. Numai c nu a fost aa, daraceasta s-a vzut mai trziu. Tot aceasta se ntmpl i acum, numai c se va vedea mai trziu.

„Iertai-m, printe Antonie, dar cum rmne cu cuvintele Apostolului despre putere i despre supunerea n faa ei?“, l ntrerup eu iari. E-e-eh, suflete al meu – a zis stareul. Dar Apostolul Petru n-a fugit el, oare, din Roma, cnd L-a ntlnit Mntuitorul? Dar pe Apostolul Pavel nu l-au salvat oare ntr-o coni, dndu-l jos de pe zid? Ce are a face aici acceptarea realitilor i opunerea satanismului? Ce s-i aduc eu exemple – amintete-i de marea muceni Ecaterina, sau de marele mucenic Gheorghe. Supunerea e posibil doar n lucrurile ce in de puterea laic – s-i faci meseria, s nu faci rscoale armate. Dar i aceasta, dup cum vede fiecare. Fraii Macabei sunt un exemplu bun de folosire a forei mpotriva celor ce-L insult pe Dumnezeu i tot ce este Dumnezeiesc. Dac apuci drumul smereniei prosteti, aa i vei ncepe a pune ntrebri despre proslvirea n rndul sfinilor a lui Alexandru Nevski, biruitorul, i a lui Dimitrie, cel care i-a prpdit pe ttari pe cmpia Kulikovo. ntrebrile ca ntrebrile, dar de proslvit, i-a proslvit Dumnezeu! Eu, cnd aud asemenea ntrebri „evlavioase”, mi amintesc de viaa Sfntului Vasile cel Mare i a Cuviosului Iov de la Poceaev, fctorul de minuni. Ce vreme nfricotoare le-a dat Dumnezeu pentru via. Ei, i ce? Nu s-a rugat, oare, Sfntul Vasile s moar mpratul Iulian? Vd c vrei s spui c Iulian a fost un apostat, dar era mprat i mprat legitim, bag de seam!

Oare nu de fric pentru comoditatea noastr ne rugm pentru „puterea” satanic?!

i doar Dumnezeu a artat c Sfntul Vasile a avut dreptate – lui Iulian i s-a tras moartea nu de la o arma pmnteasc, ci a fost strpuns de lancea unui soldat ceresc. Dar Cuviosul Iov a fcut compromisuri cu polonezii? Nu, el a luptat cu ei i cu acoliii lor n fel i chip. Nici de judeci nu s-a ferit dreptul! Dar tu-mi spui de putere!Lucrarea lui Dumnezeu trebuie s se fac cu chibzuin. Dac n relaiile de putere, perechea ef-subaltern ar nsemna doar atotputernicia unuia i adnca smerenie a celuilalt, n-ar mai fi nevoie de Sobornicitatea Bisericii. Dar dac n-ar fi Sobornicitatea, n-ar mai rmne Biserica nici Ortodox – de cte ori s-a ntmplat ca cel care era n adevr s fie un singur om, n timp ce ierarhia superioar era n erezie?! Ce s mai vorbim despre puterea laic – mitropolitul Filip i patriarhul Nicon, de exemplu. i aceti drepi, nsetai de adevr, sunt proslvii ca sfini: Sfntul Vasile cel Mare, Sfntul Grigore Teologul, Cuviosul Maxim Mrturisitorul, Cuviosul Iosif Voloki, dar parc poi s-i enumeri pe toi.Dar mai trebuie inut minte c, luptndu-se pentru curenia credinei, ei, Sfinii Prini, singuri erau mplinitori plini de rvn ai Legilor lui Dumnezeu.Supunerea smerit n faa oricrei puteri i convine celui care nu este atras de viaa dup Cuvnt. Pentru c drumul mrturisirii, chiar dac e pe undeva i aternut cu roze, neschimbat, dup „Osana…“, va rsuna i „Rstignete-L,rstignete-L“. Aceast incomoditate va servi drept motiv pentru justificarea de sine i primirea antihristului – tiin avem, dar raiunea s-a ntunecat din cauza pcatelor.

Adic, dac orice putere e de la Dumnezeu, ne-om supune i antihristului, n-avem ncotro. i nc vor aduga c toate se fac cu voia Domnului. De aceea, se i spune c se va ntrona necuratul n orice biseric i niciun cuvnt despre cei care au slujit acolo mai nainte. ine minte exemplul marelui stare, fctorul de minuni de la Sarov. Cte icoane avea el? Una. Cri?Vreo zece. Dar a dobndit mare slav, i nu de la oameni, ci de la Dumnezeu.Acum toi au pe-acas iconostase, rafturi ntregi de cri, numai c nu se svrete fapta cugetat!

Muli ascult, dar puini aud, printe.„

Da, m-am gndit eu, e o piatr i n grdina mea, ce mai bucurie mi aduce biblioteca de vreo mie i jumtate de cri!”i mai spun nc o dat: nu e nevoie de discuii despre mntuire, ci de fapte pentru mntuire – att acum, ct i atunci, ceva mai trziu. A trecut timpul ndreptirilor, dac a mai fost vreodat. Nu numai mntuirea, toate trebuie supuse acestui scop. A lsat Domnul timp linitit pentru a ne deschide mintea i a auzi cuvntul lui Dumnezeu i, principalul, pentru dobndirea harului Dumnezeiesc nainte de anii nfricotori. Cine va folosi aceasta spre bine, iarcine spre ru. Primii vor mai primi, iar cei din urm i ce-au avut vor pierde! Cum s-a i spus: c celui ce are i se va mai da, iar celui ce n-are i se va lua i puinulce-l are. Vegheaz!”

Sursa:

http://www.scribd.com/doc/50578388/Viziunile-Staretului-rus-Antonie

CategoryCauze Naţionale

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer