Zahărul este o “otravă”, iar vânzarea lui ar trebui să fie cât mai strict reglementată, precum țigările și alcoolul, spun oamenii de stiință, citați de Daily Mail.

Ei avertizează că produsele zaharoase și băuturile sunt responsabile de boli de inimă, obezitate, cancer și probleme cu ficatul.

Oamenii de ștință pretind că zahărul provoacă 35 milioane de decese pe an în întreaga lume și este atât de periculos încât vânzarea lui ar trebui să fie reglementată prin legislație.

Zahărul poate crea dependență la fel ca și cocaina sau heroina. Deși nu este un produs ilegal și nimeni nu poate fi acuzat pentru posesia lui, zahărul poate fi nociv, dacă este consumat în cantități mari.

Cercetătorii de la Universitatea din Princeton, care au făcut teste pe șobolani, au obținut rezultate uimitoare, ce au arătat că acei șobolani care au ingerat cantități mari de zahăr au suferit transformări la nivelul creierului. Aceste schimbări sunt asemănătoare cu cele ce intervin în urma unui consum de cocaină sau de heroină.
Dovezile sugerează că zahărul poate afecta creierul într-un mod similar consumului de droguri“, declară coordonatorul cercetătorii, profesorul de psihologie de la Princeton, Bart Hoebel. Dependența provocată este așa de puternică încât, chiar dacă știu efectele, oamenii nu pot rezista zahărului. De fapt, ei vor mai mult și mai mult. Prin consumul zahărului, oamenii se simt satisfăcuți, așa cum un dependent de droguri este satisfăcut după consumul de heroină sau cocaină.
Privarea acestor oameni de zahăr poate duce chiar la manifestări anxioase. Acest fapt a fost demonstrat clar de testele pe șobolani, care sufereau de anxietate, depresie comportamentală și o scădere în nivelul de dopamină.

Într-un articol intitulat „Adevărul toxic despre zahăr“, publicat în revista Nature, oamenii de știință avertizează că „În cantități mici, zahărul nu prezintă pericol, dar excesul te poate ucide încet.

Cercetătorii americani avertizează că obezitatea este in prezent o problemă mai mare în lume decât malnutriția, și că zahărul nu numai că îngrașă, ci provoacă modificări ale metabolismului organismului, crește tensiunea arterială, provoacă dezechilibre hormonale și dăunează ficatului.
Unul din autorii articolului, Robert Lustig, expert în obezitatea infantilă de la Universitatea California, spune că zahărul este disponibil pe scară largă și se pot produce abuzuri dăunătoare pentru sănătate.

Autorii studiului mai spun că educarea copiilor cu privire la dietă și exercițiul fizic este puțin probabilă să fie eficientă și, în schimb, răspunsul constă în aplicarea de taxe și posibile restricții la achizițiile anumitor produse bogate in zahar.

Studiul recomandă impunerea de taxe pentru a dubla prețul băuturilor acidulate, restricționarea vânzării lor la anumite categorii de persoane și înăsprirea reglementărilor privind automatele din școli. Acesta concluzionează că politici asemănătoare au fost impuse cand a apărut interdicția privind fumatul în locurile publice.

Totodată, articolul arată că în ce privește consumul de zahăr, acesta s-a triplat în ultimii 50 de ani.
Articolul concluzionează: ” Aceste măsuri simple ar fi benefice pentru sănătatea publică. Este timpul să ne îndreptăm atenția către problemele cauzate de zahăr.
Cu toate acestea, alți oameni de știință au caracterizat studiul ca fiind “puritan”, declarând că zahărul este toxic doar atunci când este consumat în cantități nerealiste.

sursa: Romania Libera

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer