Responsabilul pentru relații externe al partidului naționalist maghiar Jobbik a negat Holocaustul și a susținut că evreii colonizează Ungaria, într-un interviu acordat publicației Jewish Chronicle. În interviul care a apărut în ziarului evreiesc din Londra, considerat de redactori ca fiind “șocant”,  Marton Gyongyosi a mai declarat că tratamentul pe care Israelul îl aplică palestinienilor este similar cu “sistemul nazist”.

jobbik 300x222 JOBBIK acuză evreii că ar “cumpăra Ungaria” international Gyongyosi, un vorbitor fluent de limbă engleză, s-a întrebat retoric dacă cifra de 400.000 de evrei deportați și uciși de trupele maghiare sau cu complicitatea Ungariei în timpul celui de al doilea război mondial chiar au fost omorâți cu adevărat. “A devenit o afacere fantastică jonglatul cu cifrele astea”, a declarat oficialul Jobbik.

Acesta a mai atras atenția asupra faptului că în spatele afacerilor israeliene din Ungaria s-ar afla un plan ascuns de “cumpărare a țării”. El a făcut referire și la un discurs controversat din 2007 al premierului israelian Shimon Peres prin care acesta declara că statul sionist ar cumpăra țări precum Ungaria, România sau Polonia. “Evreii caută să construiască în afara Israelului. Este un fel de expansiune în folosul lor. Dacă Peres susține colonialismul, este natural atunci ca oamenii să simtă că evreii nu sunt bineveniți aici”, a spus  Gyongyosi.

Anul trecut, mai mulți evrei din Chicago au dat în judecată compania de căi ferate a Ungariei pentru complicitate în transportarea evreilor în lagărele de concentrare germane. Acest lucru a provocat furia reprezentantului Jobbik care a declarat că “acești ahtiați după bani se joacă cu focul”.

Când un ziarist de la publicația evreiască l-a întrebat ce părere are despre faptul că Ungaria ar putea să fie nevoită să-și ceară scuze oficiale pentru rolul jucat în Holocaust, Gyongyosi a răspuns că “eu ar trebui să îmi cer scuze pentru ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani? Mi se amintește asta în fiecare oră. Să trecem odată peste asta, pentru Dumnezeu. Această întrebare mi se pare scandaloasă”.

În tot acest timp partidul naționalist maghiar își consolidează legăturile cu Iranul. Această apropiere a fost constatată și în luna ianuarie a anului trecut când liderul Jobbik  a declarat că “Ungaria este poarta către Occident a Iranului”.

“Iranul este în centrul Orientului Mijlociu, o axă pe care Israelul și SUA încearcă să o subjuge și să o controleze. Iranul este o țară extrem de pașnică și nu a început niciodată un război, spre deosebire de Israel care a declarat război tuturor vecinilor”, consideră responsabilul pentru relații externe al Jobbik. În opinia acestuia Israelul ar mai fi fost fondat de “teroriști” și astăzi ar funcționa după “un sistem nazist”. “Priviți la  Lieberman [Nota FrontPress: Ministrul de externe al Israelului, născut în Chișinău]. Nu e cu nimic diferit de Goebbels [Nota FP: Ministrul propagandei în cel de al Treilea Reich]. Este un nazist în toată regula”, a adăugat acesta.

Referindu-se la cauza palestiniană, Gyongyosi a condamnat politica Israelului din Fâșia Gaza și Cisiordania. El a acuzat împușcarea civililor de către trupele de ocupație, inclusiv femei și copii, și s-a declarat și împotriva zidului de securitate construit de Israel, care ar fi de fapt un “zid al apartheidului”. Tocmai din aceste cauze, oficialul Jobbik crede că “evreii nu au dreptul să vorbească despre ce s-a întâmplat în cel de al doilea război mondial”.

garda JOBBIK acuză evreii că ar “cumpăra Ungaria” international

Comunitatea evreiască din Ungaria se ridică la cifra de 150.000 de persoane. Pe de altă parte, Alianța Tinerilor de Dreapta – Mișcarea pentru o Ungarie mai bună (Jobbik) a obținut în urma alegerilor generale din 2010 un număr de 47 de parlamentari. La nivel european partidul are strânse legături cu Frontul Național din Franța, partidul Flamura Tricoloră din Italia, Național-Democrații din Suedia sau Partidul Național Britanic. După alegerile europarlamentare din 2009, Jobbik a obținut aproape 15 procente din totalul voturilor exprimate, revenindu-i 3 locuri în Parlamentul European.

Sursa: FrontPress.ro

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer