Grecia șochează: Germania ne datorează 54 miliarde euro din timpul războiului

Aproape o zecime din cei 300 de membri ai Parlamentului de la Atena au cerut discutarea problemei unui împrumut luat de Germania în cel de-Al Doilea Război Mondial de la guvernul Greciei, țară aflată atunci sub ocupație nazistă, datoria fiind estimată la 54 miliarde de euro, fără dobânzi.

De asemenea, parlamentarii solicită și acordarea unor reparații pentru victimele atrocităților comise de naziști și a valorilor furate, potrivit Athens News. Parlamentarii vor ca această chestiune să fie discutată în prezența miniștrilor de Finanțe, de Extene, Apărării și Justiției, dar și a reprezentanților părților interesate.Semnatarii doresc ca Parlamentul să adopte o poziție clară asupra chestiunii, pe care o descriu ca “o problemă națională crucială”.

În 1942, Puterile Axei au hotărât la o conferință germano-italiană pe teme financiare că Grecia, ocupată după ce luptase de partea Aliaților, era obligată să finanțeze ocupația străină printr-un împrumut.
Germania unificată datorează Greciei, țară victorioasă în cel de-Al Doilea Război Mondial, circa 54 miliarde de euro fără dobândă, susțin cei 28 de parlamentari care au înaintat solicitarea.
Ei spun că Grecia este victima unei nedreptăți, întrucât este singura țară victorioasă căreia Germania nu i-a plătit reparații legate de război.

Germania este în prezent țara din zona euro cu cea mai importantă contribuție la pachetele de împrumuturi externe pentru Grecia. Statul elen a primit în 2010 un pachet de împrumuturi externe de 110 miliarde de euro de la țările zonei euro și FMI, iar anul acesta urmează un al doilea pachet financiar, de circa 130 miliarde de euro.

sursa: cotidianul.ro

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer

                

Shares